Home > Culinair > Proeven bij Restaurant Frunk

Proeven bij Restaurant Frunk

Brunssum komt niet zo vaak in onze culinaire rubrieken voor. Restaurants in de categorie gastronomie waren er de afgelopen jaren moeilijk te vinden. Maar ineens is daar dan Frunk, waar een jeugdig team experimenteert alsof het in Soho New York gevestigd is. Daar moeten we meer van weten, en proeven.

Op de ene hoek van de straat zien we nog een klassiek café, aan de andere kant een zaak die gezien de inrichting ooit ook die functie gehad moet hebben. Met wat eenvoudige en weinig kostbare ingrepen is dat nu een eetgelegenheid, en niet zomaar eentje. Op de doordeweekse avond is er aardig wat publiek en we herkennen alvast wat mensen ‘van buiten’ die altijd op zoek zijn naar ontdekkingen en daar-voor wel wat kilometers over hebben.Het interieur is wat opgefrist met minttinten; veel investeringen heb-ben hier nog niet ingezeten. Patron Luuk Hoffman geeft met z’n jonge team in deze fase zichtbaar voorrang aan wat er op tafel komt.

En daar gebeurt nogal wat, zo blijkt bij ons viergangenmenu Classic, dat voor € 36,50 op de kaart staat. À la carte kan ook met gemiddeld € 20 voor een voorgerecht en € 25 tot € 32 voor een hoofdgerecht. De wijnkaart biedt een zeer compacte selectie, aardig rudimentair gepresenteerd – altijd zonder de vermelding van het oogstjaar en soms ontbreekt de noodzakelijke vermelding van de producent. Er is voldoende keuze onder de veertig euro per fles. Enkele kleine amuses vormen al een eerste, geslaagde demonstratie van de drive tot creativiteit en originaliteit. Waarbij groenten de leidraad zijn. Ze worden met groot enthousiasme toegelicht door de jeugdige maître, die als het moet ook in de keuken bijspringt.

We kiezen als wit twee keer een huiswijn: Plan Vermeersch Côtes du Rhône RS, een geslaagde assemblage van witte grenache en marsanne en een zeer vitale Rueda 2018 VN, dat staat voor Valtravieso Nogara. Het eerste gerecht is op het ene bord geroosterde spruit met panna cotta. Het zuurdesembrood is gerold door as van prei. Ja, je moet er maar opkomen. De spruit is in ieder geval lekker fris en nootachtig krokant. Dan verschijnt er een gerecht van tongschar, varkensstaart, wortel en zwarte en gerookte knoflook. Kleine portie, creatief, waarbij we de vis wat harder hadden verwacht. Op het andere bord merg met langoustine, hoogst origineel, bijzonder goed smakend en een oogverblindende presentatie. Als rood voor bij het hoofdgerecht tweemaal hetzelfde recept. De rode Plan Vermeersch Côtes du Rhône RS Grenache 80% – Syrah 20%. De Busy Bee 2016 uit Zuid-Afrika, een uitstekende assemblage van shyraz, mourvèdre en viognier, verrast ons met z’n heerlijke en ongebreidelde generositeit.

Het hoofdgerecht wordt lam in de vorm van twee kleine koteletjes, keurig gegaard, met een schijfje van rode biet. Het spektakel gebeurt op en rond het andere bord met een heuse varkenskop maar dan namaak die als een soort kunstwerk op een apart plateau naast de tafel wordt aangevoerd. Er zitten speciale haken aan waar wijnglazen in gehangen kunnen worden. De patron komt uitleggen wat allemaal de bedoeling is. Er zitten varkensgerechtjes in het kunstwerk: uiterst creatief, zeer gevarieerd en de mini-blokjes varkensvlees zijn knap gekarameliseerd zonder zoettonen. Ook proeven we iets van varkenshersenen. Krijg je niet overal. Deze gerechtjes doen misschien anders vermoeden, maar groenten spelen een belangrijke rol bij Frunk. Ze hebben zelfs een klein moestuintje op het dak, maar dat is meer als leerproces bedoeld. Zelfs in een nagerecht met witte chocola-de wordt nog groente verwerkt, in dit geval de snijboon. We volgen het advies van de maître om een cocktail met citroenmelisse en tequila bij het dessert te nemen. Laten we eens gek doen. En dat in Brunssum.

Bij Frunk verveel je je niet gauw. Er wordt volop geëxperimenteerd met smaken, het is allemaal nog niet helemaal in balans, maar de lust om te ontdekken en te creëren is duidelijk aanwezig

Dorpstraat 83 Brunssum – www.restaurantfrunk.nl

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu