Proef thuis bij Gilbert von Berg en Château Neercanne
Nu de horeca op slot is, moet ook de culinaire redactie van Chapeau het elders zoeken. Thuis bijvoorbeeld. Daar hoef je écht geen uren voor in de keuken te staan. De komende weken proeven wij de afhaalmenu’s van restaurants in beide Limburgen. Vandaag het nieuwe afhaalconcept van Château Neercanne.
Het was de afgelopen weken stil bij Château Neercanne. Niet dat het team niets te doen had, integendeel. De koks van Restaurant Château Neercanne verhuisden tijdelijk naar het St. Gerlach Paviljoen van Château St. Gerlach. Hier mag ‘pop-up-Restaurant Château Neercanne’ tijdens de horecasluiting openblijven voor de hotelgasten.
Het kasteel op de grens tussen Nederland en België ligt er vanavond weer alleszins sfeervol bij. Vanavond wordt namelijk de take-away formule van het kasteel gelanceerd.
,,Jullie mogen doorrijden naar de entrée van het château”, wordt ons verteld als we de auto op de parkeerplaats willen parkeren. Bij de entrée staat de maître ons al op te wachten. ,,Blijf rustig zitten dames, de amuse is onderweg.’’ Super leuk dit.
Met de amuse – een mini-hamburger ‘want dat vonden we wel toepasselijk bij het idee van de drive thru’ – komt ook de rest van het team van Château Neercanne tot bij de auto. Terwijl ons menuutje voor vanavond op de achterbank wordt gezet, vertelt de chef de cuisine over het ‘Neercanne Family Meal’.
,,Er wordt momenteel in Maastricht al genoeg take-away aangeboden op fine dining-niveau”, licht chef de cuisine Gilbert von Berg toe. Hij en zijn team besloten daarom om een ander concept te lanceren: Neercanne Family Meals is vooral bedoeld om de keukenbrigade van Château Neercanne beter te leren kennen. Elke week kookt een andere kok een hoofdgerecht dat hij thuis op tafel zou zetten. Geen fine dining, wel verfijnde smaken (het blijft toch Château Neercanne!). De chef de cuisine trapt deze week af, vanavond eten we dus als het ware bij Gilbert von Berg thuis.
Zuurdesem & soep
Het Neercanne Family Meal kan worden uitgebreid met een seizoenssoepje en een dessert. Deze week starten we met pompoensoep met kokos, citroengras, gember en limoenblad. Even opwarmen in een pannetje en klaar. Zo simpel als het bordje soep eruitziet, zo spannend is hij van geur en smaak.
Bij het soepje is een zuurdesembrood en kefir-boter geleverd. Beide worden door de keukenbrigade van Château Neercanne zelf gemaakt en zijn veel gevraagd door de vaste gasten. Dat snappen we wel: het brood is zo lekker dat het binnen een handomdraai op is. Samen met de soep een sprankelend (en goed vullend) begin van de avond.
Weekly Family Meal
Het hoofdgerecht van vanavond komt dus uit Gilbert’s keuken. Zuurkool op Elzasser wijze met gepekelde varkensprocureur, traag gegaard buikspek, gekruide worstjes en jus van paddenstoelen. ,,Mijn dochters zijn dol op vlees. Eigenlijk eten ze de hele dag niets liever. Dit staat thuis dan ook vaak op tafel’’, vertelde de chef ons eerder vanavond.
Het hoofdgerecht is in vier delen geleverd. Aan ons om daar één geheel van te maken. Eerst de aardappeltjes in de ovenschotel, daaroverheen de zuurkool met beurre blanc en bovenop de verschillende soorten vlees. Even puzzelen, 20 minuutjes in de oven, saus verwarmen en klaar is Kees.
Het resultaat mag er zijn. Alle vier genieten we totdat de bordjes leeg zijn. Het geheel is lekker op smaak. De zuurkool is niet te zuur. En het vlees is een feest, vooral de varkensprocureur vind ik zelf heel erg lekker. Deze is mals en heel kruidig. Voor de jus geldt hetzelfde: kruidig en krachtig. Normaal ben ik niet zo van de zuurkool, maar bij Gilbert wil ik nog wel een keertje aanschuiven.
Bij deze winterse maaltijd drinken we, op aanraden van sommelier Rick van Kerkhoff, een fris-soepele rode Sancerre uit de Loire-streek. In de neus heel krachtig, in de smaak komen de lichte zuren van aalbes naar voren, met een zachte afdronk.
Dessert
We sluiten af met een dessert gemaakt door Château Neercanne’s sous chef Joep van Boheemen. Het taartje van mascarpone, witte chocolade, vanille en een compote van citrusfruit is fris en romig. Het kunstwerkje is afgewerkt met yuzu chocolade en bladzilver. Ik vind het wel een feestelijk tafereeltje met een spannende hint van citrus (die Oostwegel overigens bij hun huisteler Humberto Martinez in Valencia afneemt).
Praktisch
Elke week krijgt een kok van Château Neercanne de kans om gasten als het ware uit te nodigen aan zijn keukentafel. De Weekly Family Meals die dit oplevert, kosten slechts 14,95 euro. De aanvullende soep is verkrijgbaar voor 6 euro, het dessert du jour voor 5,50 euro. Een bijpassend flesje ‘somm’s choice’ wijn kost 25 euro per fles. Andere wijnen variëren tussen 15,50 en 59,50 euro.
Voor elke verkochte maaltijd doneert Château Neercanne er eentje aan een gezin aan nood. Dit doen ze in samenwerking met de Voedselbank Limburg.
Het Neercanne Family Meal is af te halen van donderdag tot en met zondag, zeker tot 1 januari. Ga je liever voor de full experience? Dan kun je ook een overnachting bij Château St. Gerlach reserveren en dineren bij het pop-up-restaurant van Château Neercanne.
Von Dopfflaan 10, Maastricht (NL) – oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne