Home > Culinair > Proef thuis bij Bistro K

Proef thuis bij Bistro K

Nu de horeca op slot is, moet ook de culinaire redactie van Chapeau het elders zoeken. Thuis bijvoorbeeld. Daar hoef je écht geen uren voor in de keuken te staan. Nu en de komende weken proeven wij de afhaalmenu’s van restaurants in beide Limburgen. Deze keer Bistro K in het Belgische Kanne, vlak over de grens bij Maastricht.

En met nog zeven dagen tot Kerstmis, wordt dat niet ‘zomaar’ een menuutje uit de keuken van de bistro en b&b in Riemst, maar een voorproefje op het kerstmenu. Met kerst bestaat het volledige menu van K uit vijf gangen, wij proeven er daar vanavond drie van.

Er zitten geen beschrijvingen van de bereidingswijze bij de gerechtjes; de chef is daar nog mee bezig. Voor vanavond heeft hij me de instructies via WhatsApp doorgestuurd. Het valt direct op dat het een easy avond wordt. Voor- en hoofdgerecht hoeven alleen eventjes in de oven en het nagerecht hoeft alleen te worden opgemaakt. Een kind kan de was doen (en dus alle tijd voor de maximaal drie gasten die met Kerst over de vloer komen)!

Mosselen en chorizó

Terwijl Michael Bublé met een voor mij onbekende Spaanse zangeres op de achtergrond Feliz Navidad zingt, beginnen wij met het hoofdgerecht. Mosselen met chorizo en peterselie. Een combinatie die ik nooit zou maken maar die me wel direct doet denken aan paella. Hoewel klein van stuk, is het gerechtje groots in smaak. Het is zout (er zitten ook gezouten amandelen bij) maar niet zo zout als ik had verwacht. De hartige smaak van chorizó is aanwezig maar niet overdreven.

Bij het voorgerecht serveren we het huisgemaakte zuurdesembrood van K. Eerder die avond vertelde Bart Frijns – mede-eigenaar van de bistro – dat dit een goed gelukt experiment is van de chef die ze net voor Covid-19 fulltime in dienst namen. ,,Hij begon zich te vervelen dus is hij gaan experimenteren.’’ Het resultaat mag er zijn. Misschien iets te dicht en daardoor wat zwaar maar heel smaakvol. Het brood wordt gebruikt om vakkundig de laatste druppeltjes saus van het voorgerecht te verorberen.

Zeebaars

Met kerst zou vóór de mosselen met chorizo eerst de gemarineerde zalm en daarna de soep van grotchampignons worden geserveerd. Wij slaan deze twee gangen over en gaan rechtstreeks door naar het hoofdgerecht: zeebaars met een nage van langoustine, peen, aardpeer en dragon boter. Een warm en winters gerecht. Met een duidelijke smaak van langoustine (score) en een jus die ik niet helemaal kan plaatsen.

Bij ons diner vanavond drinken we een syrah uit 2018 die door Bistro K zelf wordt geïmporteerd. De fles draagt dan ook een etiket met logo van de bistro. De wijn zit vol aroma’s van donker fruit. Volgens het etiket een goede match bij gegrild vlees of kaas. Bart Frijns had eerder op de avond dan ook zijn twijfels bij de wijn die hij me zou meegeven. Vis en rode wijn gaan in de regel immers niet samen. Vanavond blijkt het tegendeel best waar kan zijn: de warme tonen in het gerecht en de rode wijn passen wat mij betreft mooi samen. Voor mijn gevoel beter dan een witte wijn.

Met kerst kun je als hoofdgerecht in plaats van zeebaars ook kiezen voor hert. In dit geval geserveerd met wintergroenten en wildsaus.

Lemon curd

We sluiten ons pre-kerstdiner af met een lemon curd met rood fruit, merengue en crumble. Een stevige bodem en zachte lemon curd. De toppings maken het enorm feestelijk, de crumble – ook met een zuurtje in de smaak – geven nog een bite. Een mooi fris dessert. Hoewel ik zelf fervent fan ben van chocolade-desserts, is een dessert als dit perfect aan het einde van een kerstmaal. Niet te zwaar op de maag en een echte palate cleanser.

Praktisch

Het Kerstmenu van Bistro K (55 euro voor 5 gangen) is beschikbaar op 24, 25, 26 en 31 december. Bestellen kan via +32 (0) 477 76 09 78 of hello@k-kanne.be. Het hele menu plus meer informatie vind je op de Instagram-pagina van Bistro K. Momenteel ligt de focus in Kanne op het kerstmenu, maar Bistro K heeft ook reguliere menuutjes. Ook daarover vind je na de feestdagen meer info op hun Instagram.

Statiestraat 43, Kanne (Riemst) BE – k-kanne.be

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu