Home > Culinair > Proef thuis bij Beluga Loves You en Flavourz by Servais

Proef thuis bij Beluga Loves You en Flavourz by Servais

Nu de horeca op slot is, moet ook de culinaire redactie van Chapeau het elders zoeken. Thuis bijvoorbeeld. Daar hoef je écht geen uren voor in de keuken te staan. De komende weken proeven wij de afhaalmenu’s van restaurants in beide Limburgen. We trappen af met maar liefst twee restaurants; Beluga Loves You en Flavourz by Servais.

,,Ik hoop dat jullie trek hebben’’, zegt Servais Tielman. De Maastrichtse sterrenchef staat met maar liefst vijf grote papieren zakken en een glimlach van oor tot oor op de stoep. Twee zakken zijn gevuld met gerechtjes van Flavourz by Servais, twee met onder andere het viergangenmenu van Beluga Loves You en de vijfde met een drietal add-ons (wijn, molenaarsbrood en friandises).

Het was een bewogen zomer voor de Maastrichtse sterrenchef. Na de eerste horecasluiting bleef Beluga Loves You op slot en werd het hele concept en interieur van de zaak coronaproof gemaakt. In de tussentijd opende Servais zijn tweede restaurant, het laagdrempelige Flavourz by Servais, aan de Spoorweglaan in Maastricht. Een plek waar de chef, samen met het Flavourz team onder leiding van Twan Janssen en Gerben Roetert, zijn inspiratie kwijt kan in gerechten die niet direct passen binnen het concept van Beluga Loves You. ,,Comfort food met een knipoog naar streetfood. Hoog op smaak, voor een vriendelijke prijs’’

Flavourz by Servais

Met dat comfort food starten wij vandaag, in onze eigen sociale en zeer comfortabele bubbel. De Tielmans waren er dit najaar snel bij; ruim twee weken voordat de tweede horecasluiting inging, stonden de delivery-services al in de startblokken. Nog voordat de horeca daadwerkelijk op slot ging, werden de eerste menuutjes van Flavourz by Servais bezorgd.

Vanavond proeven we een ‘nieuw’ concept van de Flavourz by Servais-delivery: de ‘sharing the Flavourz Favorites’. Een sharing box met acht van de twaalf populairste street- en comfortfoods op de kaart van Flavourz. ,,Bedoeld om allemaal op tafel te zetten en gewoon samen de hele avond van de pikken’’, licht Servais toe.

Wij kijken onze ogen uit. Er blijven maar bruine bakjes uit de twee Flavourz-zakken komen. Poké bowl, slices of ham, ceviche, steak tartare, streetside red curry, rendang style, sticky ribs by Servais, jerk chicken, crusty boys focaccia en Flavourz brownie. Het is er allemaal. De helft van de bakjes kan ‘zo’ op tafel. Voor de warme gerechten is een opwarminstructie bijgeleverd. Binnen 10 minuten is alles warm en kunnen we aan tafel.

En het is een feest. Oh man, wat een feest. We vallen van de ene verrassing in de andere. De streetside curry is super hoog op smaak, rijst en saus gaan zo harmonieus samen dat het echt een geheel is. De rendang heeft pit: spicy en heel smaakvol. En dan de ceviche van zalm, met honing- en watermeloen, komkommer en een sausje van avocado en basilicum, gewoon top. Fris, fruitig, heel licht. De saus bij de hammetjes bestempelt mijn tafelgenoot als delicieux. En de steak tartaar is wauw, maar, zo concluderen we, vooral perfect om te delen, nét iets te zwaar om helemaal alleen op te kunnen.

Beluga Loves You

Een volledig coronaproof concept – maximaal zestien mensen per ‘zit’ en drie zits, die elkaar gedurende de avond niet tegenkomen, per avond – was niet voldoende om een tweede horecasluiting bij Beluga Loves You te voorkomen. Maar de Tielmans lieten zich niet uit het veld slaan. De take-away en delivery van Beluga Loves You tijdens de eerste horecasluiting was een giga succes. Dit najaar wordt de delivery door Servais en chef de cuisine Guido Braeken naar een hoger niveau getild; ,,Meer high-end gerechten voor een iets hogere prijs dan de vorige keer (49 euro per vier gangen menu).’’

Het eerste gerechtje op het menu is de teriyaki style rundvlees met paksoi, cashewnoten en unagi (saus van paling). Koud geserveerd en bij de eerste hap proef ik het meteen: ‘Dit is typisch Servais’. Hoog op smaak, je proeft Azië. En met de gerechtjes van Flavourz by Servais nog kraakvers in het geheugen, kan ik ook met zekerheid zeggen dat je Servais’ culinaire handtekening duidelijk proeft in al zijn kookstijlen.

Daarna volgt de pompoensoep met een overheersende geur van kokos en heel veel kokkels als garnering. Heerlijk, precies mijn smaak. De soep is erg vol en dik, een heel gerecht an sich, vooral na de box van Flavourz zijn we blij dat we deze samen delen. De Noorse kabeljauw in papillot wordt geserveerd met een ietwat zoete botersaus. Het visje zelf is erg fris, zal ook door het citroentje in de papillot komen.

We sluiten af met niet één, maar twee desserts. Een super zachte, smeuïge brownie met crumble, mokka gel en framboosjes uit de keuken van Flavourz, en een giga-macaron met mandarijn, basilicum en pistache. Verrassend fris en fruitig, zacht qua smaak en qua textuur.

Smakelijk (thuis) eten

De smaakexplosies die we vanavond hebben mogen ervaren bewijzen dat thuis eten niet altijd onder hoeft te doen voor eten in het restaurant. Natuurlijk: de sfeer is anders en moeten we zelf de afwas doen, maar de gerechtjes zijn op het niveau dat ik bij Flavourz en Beluga ben gewend. Geen compromissen, gewoon heerlijk thuis eten.

Oh en het grote voordeel; de restjes, want die waren er, die gaan we koelkast in. Drie keer raden wanneer ik voor het laatst (en tevens voor het eerst) een ‘Michelin-sterrenontbijt’ had. Juist, vandaag!

Delivery

‘Sharing the Flavourz Favorites’ is vanaf vandaag te bestellen. De box, met eigen keuze van 8 van de 12 Flavourz specials, kost 85 euro. Kies je voor ‘the full monty’, alle 12 de gerechten, dan ben je 125 euro kwijt. Behalve de box kunnen er ook ‘gewoon’ losse gerechten besteld worden.

Ook bij Beluga Loves You staan er in aanvulling op het viergangenmenu gerechten à la carte op de delivery-kaart. Wie bij Beluga Loves You wil bestellen doet er wel goed aan om dat tijdig te doen; het eerste weekend waren ze met ruim 750 menu’s vroegtijdig uitverkocht..

Beluga Loves You – Plein 1992 12 Maastricht (NL) – belugalovesyou.com

Flavourz by Servais – Spoorweglaan 2, Maastricht (NL) – flavourzbyservais.com

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu