Place de Champagne bij de Onze Lieve Vrouwebasiliek
Buongiorno! Zonder dat hij hun eerst had gevraagd wat ze wilden drinken, zette hij de twee jonge vrouwen die aan het tafeltje naast me waren komen zitten elk een glas champagne voor. Uit zijn woorden – vrij naar Madame de Pompadour – viel op te maken dat hij zich niet kon voorstellen dat de dames iets anders wilden drinken. De bubbels zouden hen immers nóg schoner maken dan ze toch al waren.
Roman Holiday
De scène die volgde, kon zo uit de klassieke Italiaanse cinema getrokken zijn. Zonnebrillen gingen op en af. En er werd gelachen, vooral toen de ober even over zijn eigen benen leek te struikelen. Roman Holiday op een doordeweekse dag in hartje Hasselt, de Hoofdstad van de Smaak.
Wat ze in België en in Frankrijk al veel langer weten, dringt ook langzaam tot Limburg door: een mooi glas champagne – waarom niet midden op de dag – verrijkt het leven. Het drankje werkt verfrissend, lest de dorst en zorgt voor een vrolijke stemming. Al eens iemand chagrijnig achter een glas champagne, cava of crémant zien zitten? Ik nog nooit!
Beginnetje
Alles wijst erop dat de betere mousserende wijnen ook op de terrassen in Nederlands Limburg zijn begonnen aan een fluisterstille opmars. Nog niet overal vloeit de champagne even rijkelijk, maar soit, een voorzichtig beginnetje is gemaakt.
Bij Hotel Restaurant Derlon op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht – het terras van deze zaak werd eerder deze maand door de lezers van Chapeau en 1Limburg uitgeroepen tot Mooiste terras van Limburg – denken ze er precies zo over.
,,Ons terras is het uithangbordje van het hotel en tegelijkertijd het visitekaartje”, zegt Sebas ten Tije, sinds begin dit jaar directeur van Derlon Hotel Maastricht. ,,Het Onze Lieve Vrouweplein is een van de weinige pleinen met een echt internationale uitstraling. Daar moet je iets mee doen; iets wat je onderscheidt van andere terrassen. Waarom zouden we er niet een echt champagneplein van maken?”
Zeebaars
Samen met zijn operations manager David Cabo heeft Ten Tije – hij werkte eerder in vijfsterrenhotels als het Shangri-La Hotel Vancouver, The Berkely in Londen en Hotel de L’Europe – de afgelopen maanden nagedacht hoe hij het terras een exclusievere en meer luxueuze uitstraling kan geven, zonder dat het mensen afschrikt. Het heeft geleid tot subtiele veranderingen. De rode en zwarte zittingen van de 108 terrasstoelen zijn vervangen door chique grijze exemplaren en de kaart – inclusief de borrelkaart – is inmiddels flink onder handen genomen. ,,Geen tosti, maar bijvoorbeeld zeebaars. Geen saté, maar steak tartaar.”
De wijn wordt – als het even kan – aan de tafeltjes ingeschonken (want dat draagt – net als bijvoorbeeld wijnkoelertjes – bij aan een sfeer van gastvrijheid en gezelligheid) en de medewerkers worden nadrukkelijk getraind op interactie met de gasten. Sebas ten Tije: ,,We laten iedereen hier zoveel mogelijk gerechten proeven in combinatie met de aanbevolen wijn, zodat ze ook uit eigen ervaring kunnen spreken.”
Nieuw zijn de Champagne Sundays at Derlon, waarbij de champagne van Bollinger – naast Pol Roger een van de twee ‘huismerken’ – samen met een bijpassende amuse wordt aangeboden voor de prix d’ami van 9 euro. Denk niet dat wordt beknibbeld op de inhoud van het glas: bij Derlon schenken ze zelfs graag een slokje meer, zegt operations manager David Cabo. ,,Bijvoorbeeld in de vorm van een vloeibare amuse als de gast bij zijn tweede of derde glas geen amuse meer belieft.”
Garri Kasparov
Derlon kan trouwens bogen op een stuk historie als het gaat om gastronomische vernieuwing en educatie van de gasten. De naamgever van dit etablissement – de Franse chef-kok Louis Désiré Derlon (1827-1902) – was ooit de eerste die verse oesters naar Maastricht haalde. Met de vernieuwingen – op het terras, maar ook in het restaurant van het hotel – wil Ten Tije de komende tijd ook inzetten op een stukje educatie. Dat hij tijdens de Champagne Sundays at Derlon niet de gebruikelijke marges haalt op een fles champagne, is wat hem betreft geen enkel punt. ,,Champagne hoort gewoon bij het zuiden en dus ook bij een stad als Maastricht. Bovendien vind ik het leuk om het te doen. Ik gun de mensen een bijzondere ervaring en als je goede afspraken maakt met je leverancier kan het best.”
Place de Champagne als betekenisvolle bijnaam voor het sfeervolle plein dat ooit door de lezers van het blad Kampioen werd uitgeroepen tot ‘het meest Franse plein van Nederland’? Het lijkt me de moeite van het proberen meer dan waard. Wie weet wordt het een succes. Om maar eens een wijs gezegde van schaakgrootmeester Garri Kasparov aan te halen: ‘Als je geen risico’s neemt, drink je ook geen champagne.’
______________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <