Home > Culinair > Pirandello: geslaagde mix van Limburgs-Italiaans

Pirandello: geslaagde mix van Limburgs-Italiaans

Al enige decennia is restaurant Pirandello bij hotel Winselerhof als onderdeel van de Oostwegel Collection een ware oase in Parkstad, gelegen aan de rand van Landgraaf. Met het hedendaags adagium dat we vooral ‘buiten’ moeten opzoeken, installeren we ons op een mooie zomeravond op het terras op de ruime binnenplaats van de carréboerderij.

hele terras, keurig ruim opgesteld, is helemaal vol deze avond. Onze vriendelijke gastheer meldt blij dat het al een tijdje boven verwachting goed gaat met de reserveringen. Na de verplichte sluitingstijd een aardige opsteker. De gasten zitten als het ware in groene compartimenten, iedereen heeft voldoende privacy. Er loopt aardig wat bediening, een mix van ervaren en nog tamelijk groen maar voorkomend. Het restaurant heeft al vanaf het begin een Italiaanse snit en dat in combinatie met een echt Limburgse omgeving. Achter de boerderij staan de nog niet zo lang geleden geplante wijnranken. Weliswaar geen Italiaanse druiven, maar wel goed opgevoed zodat het aperitief van huisgemaakte mousserende wijn alleszins het proeven waard is, ook al is een vergelijking met de betere champagnes (nog) niet op z’n plaats. Onderwijl constateren we dat de gasten uit alle delen van het land zichtbaar opgewekt zijn over de hele ambiance. Jawel, ‘écht buitenland’. De keuken biedt een ruime keuze van drie, vier, vijf en zes gangen menu’s en ook à la carte. Dat is wel zo plezierig. Vier gangen doen bijvoorbeeld € 55; in deze comfortabele omgeving niet over de top.

Er staan tegenwoordig niet alleen Italiaanse wijnen op de kaart, maar ook een aantal Limburgse. De wijnkaart zelf oogt met de geplastificeerde papieren ogenschijn-lijk wat simpel, maar de wijnen liegen er niet om en het bijzondere is dat elke wijn, ook de meest kostbare, per glas te krijgen is dankzij het Coravin-systeem. Die kans laten we niet liggen en kiezen voor vier verschillende wijnen waarbij we de tien eurogrens niet overschrijden. Op tafel verschijnt smakelijk, in huis gebakken brood, met fijne olijfolie die spontaan enkele druppels balsamico geïnjecteerd krijgt.We openen de avond met een groene kruidenrisotto met langoustine, garnalen, erwten en een schuimende kreeftensaus. Het geheel ziet er niet alleen mooi uit, het smaakt ook vol en vers, waarbij de keurig gegaarde langoustine in combinatie met die kreeftensaus de touch geeft. Het andere gerecht is een echte specialiteit van de chef: een zeer fijne spaghetti met een kwartelei, eekhoorntjesbrood, schijfjes zwarte truffel en een intens smakende saus. Uitgesproken lekker.We kiezen twee witte wijnen (rond de € 9,50) die beide erg goed in de smaak vallen. Bij de spaghetti de Roero Arneis Poggio di Caro 2019 uit Piemonte, altijd goed voor veel karakter, en bij de risotto de Umbria Grechetto IGT van Briziarelli 2017 die als uiterst verleidelijk ervaren wordt. Het is druk, het bedienend personeel heeft de handen vol, de keuken ongetwijfeld ook. En dan verwelkomen we de ossenhaas met polenta, groene asperges en kruiden en een jus op basis van Madeira. De nadruk ligt niet op de niet zo verrassende garnituur, maar het vlees is mooi mals gebakken, de saus is keurig in balans. Een ander hoofdgerecht is zeer goede zeebaars met in rode biet gegaarde en hevig rood gekleurde, sappige en veerkrachtige octopus. Twee heel goede elementen die een wat smakelijkere garnituur verdienen. Ook hier weer twee wijnen: een oude bekende van het huis Frescobaldi Chianti Castiglioni 2018 met een ver-rassende en onverwachte, zeer modern en mondiaal aandoende vruchtenintensiteit. En de San Patrignano Noi 2018 uit Emilia Romagna die in weerwil van z’n uiterst moderne aankleding precies die puur Italiaan-se, onweerstaanbare eigenheid laat zien. We blijven in Italiaanse smaken met het dessert, een echte panna cotta met een sorbet van ijs, een siroop van basilicum en een vleugje limoncello. Met die laatste is kennelijk heel voorzichtig gedruppeld, maar zeker met het mooie sorbetijs is het een lichte en aangename afsluiter. Goed afgemeten porties, niet overdreven.

Veel Italianen blijven niet voor niks slank, ondanks dat het zo’n liefhebbers van pure smaken zijn. Daarom dus. Pirandello blijft een aangenaam adres in Parkstad. De reis ernaartoe zeker waard! Chef-kok Raoul Goovaerts verstaat z’n vak en zorgt voor verse producten op het bord. De keuken en de sfeer zijn afgestemd op landelijk genieten.

 

Tunnelweg 99, Landgraaf (NL) – www.oostwegelcollection.com

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu