Home > Culinair > Overwin je hoogtevrees, boek een ‘Dinner in the Sky’

Overwin je hoogtevrees, boek een ‘Dinner in the Sky’

Wie deze dagen eens letterlijk van de grond wil gaan, moet naar de Landcommanderij van Alden Biesen bij Bilzen. Daar neemt ‘Dinner in the Sky’ je mee de lucht in om er beroemde Belgische chefs achter het fornuis te treffen.  Goed voor een vijfgangenmenuutje, waarbij niets aan het toeval wordt over gelaten. Eerder had ik al eens een diner meegemaakt aan één grote tafel, de nieuwe formule biedt acht tafeltjes voor vier personen, compleet coronaproof.

De ontvangst vindt plaats in een mooi aangeklede champagnelounge, waar de ober je alvast in hogere sferen brengt met een uiterst frisse ‘La Cuvée Brut’ van Laurent-Perrier. Klasse! Een korte briefing, iedereen nog even naar het toilet en dan gaat het richting ‘vliegende tafel’.

,,We hebben de voorbije vijf jaar ongelofelijke diners georganiseerd, zoals het etentje boven Monaco ter ere van prins Albert II en we vlogen over de meest magische oorden zoals het circuit van Francorchamps, de Strip in Las Vegas en de jachthaven van Dubai, maar deze locatie Alden Biesen is ook werkelijk top”, vertelt David Ghysels, partner van de Fungroup, dat de kraanattractie organiseert.

Iedereen ingespen vraagt even tijd, net als de ‘check en doublecheck’ en dan 50 meter de lucht in. Wie hoogtevrees heeft kan bij het opstijgen beter niet naar beneden kijken, is het devies.

Chef van dienst is sterrenchef Jo Grootaers van  haute-cuisinerestaurant ‘Altermezzo’ in Riksingen bij Tongeren. Hij serveert als eerste gerecht ‘Ganzenlever, pompoen en dukkah’, gevolgd door Leche de tigre, avocado, tomaat en koriander’.  Niet eenvoudig koken op deze hoogte, maar de mise en place was goed en er zitten tal van ‘nieuwe snufjes’ boven aan boord, waardoor de jongeman zich vlot uit de slag trekt.

De wijn blijkt een Poggio Argentato Le Pupille. Licht geelgroene kleur met een mooie neus van citrus, tropisch fruit en bloemen. Alden Biesen zou zo in Toscane kunnen liggen, ware het niet dat de geometrische Franse tuin beneden ons eraan herinnert dat we in Haspengouw zijn. Even consternatie als er een mes naar beneden tuimelt. Later zou ook een servet in de kasteelgracht belanden.

,,Het is fenomenaal”, klinkt het enthousiast bij schepen van toerisme Bruno Steegen. ,,Kijk, ginds de centrale van Langerlo.” ,,En de terrils van de steenkoolmijnen, daar de basiliek van Tongeren”, vult collega en burgemeester Johan Sauwens aan. Beiden geven aan dat het toch ‘pittig hoog’ is, als ze letterlijk naar de ‘onderwereld’ kijken.

Directeur van Alden Biesen Patrick Cornelissen mag fier zijn. Ook al zijn de tafeltjes ingepakt achter zeil wegens de weersomstandigheden, het moet gezegd, dit is een toplocatie. ,,We moeten deze plek meer commercieel gaan openstellen. In deze regio valt nog veel te ontdekken”, vindt Steegen.

Tijd voor de kreeft, yuzu hosho, koolrabi en zuring. ,,Uitstekend”, commentarieert Sauwens. Gevolgd door de wilde zeebaars, suquet en artisjok, de voorkeur van Steegen. De Morellino di Scansano 2019 uit Toscane is als appellatie misschien niet zo bekend, maar blijkt een echte ontdekking voor de tafelgenoten. En dat de ober even morst, wordt hem vergeven.

,,Dit is een ‘once in a liftetime’ ervaring, een magisch moment”, klinkt het lyrisch uit de monden van de heren. ,,Het is fascinerend dat je de chef van zo kortbij aan het werk kunt zien in zijn open keuken, naast de intimiteit van de bubbel waarin je kunt dineren.“

Dat je daarbij – coronaproof – de financieel gehavende sector steunt, blijkt bij de andere zakenrelaties aan tafel een extra motief. Zo’n diner kost immers 295 euro per persoon, maar dan heb je ook wat.

Volgen nog het dessert en het nagenieten met koffie en mignardises in de vip-lounge en de ‘dinner experience’ zit erop. Voor herhaling vatbaar. Maar dan moeten we naar Brussel, waar een nieuwe skyline wacht.

 

Dinner in the Sky bivakkeert nog tot en met 6 september op het landgoed Alden Biesen. Kijk hier voor alle praktische informatie en reserveringen.

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu