Home > Culinair > Opnieuw vier GaultMillau-mutsen voor Taxacher

Opnieuw vier GaultMillau-mutsen voor Taxacher

Auteur: Maarten van Laarhoven

De bekende Oostenrijkse chef Simon Taxacher mag zich voor het vierde jaar op rij de beste kok van Oostenrijk noemen. In de Guide Gault&Millau Österreich 2017 die gisteren verschenen is, krijgt de sympathieke keukenmeester uit de Kitzbüheler Alpen in Tirol opnieuw 19 punten en vier koksmutsen toebedeeld. De van oorsprong Franse restaurantgids wordt in Oostenrijk beschouwd als de belangrijkste gastronomische referentie sinds de Michelingids zich enkele jaren geleden om commerciële redenen uit het Alpenland terugtrok.    

De hoge waardering van de restaurantgids is opnieuw een opsteker van jewelste voor Taxacher, die er ter promotie van zijn zaak voor de verandering maar eens een prikkelend rekensommetje (4×4) tegenaan gegooid heeft.

Onlangs werd Taxacher, die veel Limburgers tot zijn gasten mag rekenen en binnenkort weer achter het fornuis staat bij La Butte Aux Bois in Lanaken, samen met zijn partner Sandra Kobald gespot op C-Mine in Genk, waar hij speciaal naartoe gereisd was om in het atelier van de 75-jarige keramist Piet Stockmans (van 1966 tot 1989 industrieel ontwerper bij porseleinfabriek Koninklijke Mosa in Maastricht) een nieuwe collectie porselein aan te schaffen.

Nu kun je voor mooi en exclusief serviesgoed kun je eigenlijk overal terecht, maar niet als je op gastronomisch gebied elke dag het maximale eist van jezelf en van je personeel

De prachtige vormgeving van de porseleinen borden en aanverwante artikelen die Stockmans in zijn ruim bemeten atelier vervaardigt, is van bewezen invloed op de gerechten die Taxacher componeert in de keuken van zijn inmiddels beroemde en ook onder Limburgers geliefde restaurant in Kirchberg, aldus de Oostenrijkse chef. ,,Het porselein van Piet Stockmans geeft mij extra inspiratie”, openbaarde Taxacher tijdens zijn bezoek aan Genk. ,,Ik durf zelfs te zeggen dat de smaak van mijn gerechten erdoor beïnvloed wordt.”

En laat het nu net de smaak en compositie van Taxachers gerechten zijn geweest die de beoordelaars van Gault&Millau Österreich opnieuw hebben aangezet tot het toekennen van een hoge score. 

Omgekeerd geldt overigens iets soortgelijks. Want Stockmans zelf – hij is onder meer ‘hofleverancier’ van de wereldberoemde Monegaskische sterrenchef Alain Ducasse – is van mening dat zijn ontwerpen pas af zijn, als ze worden aangekleed met bijzondere gerechten. ,,Eigenlijk maak ik maar een halfproduct”, vertelde hij schertsend tijdens de lunch bij restaurant Innesto (één Michelinster) in Houthalen-Helchteren, waar ook Stockmans-servies op tafel staat. ,,De grote chefs van deze wereld zijn degenen die er waren kunstwerken van weten te maken.”

De nieuwe collectie porselein wordt op dit moment geproduceerd en zal vlak voor Kerstmis bij Relais & Châteaux Hotel und Restaurant Rosengarten in Kirchberg arriveren. ,,Tegen die tijd ben ik altijd degene die de cadeautjes uit mag pakken”, aldus Taxacher. ,,Als iemand mij zou vragen waar de Kerstman woont, zal ik antwoorden: in Genk.” 

Foto’s: Luc Hommes

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu