Home > Culinair > Oosterse schwung bij De Leuf

Oosterse schwung bij De Leuf

Een restaurant dat al ruim 35 jaar meedraait aan de top, dat is op zich al een prestatie. Nog steeds dezelfde familie met naast gast- vrouw en eigenaresse Sandra van de Bunt nu zoon Robin als chef en dochter Michelle als sommelier en gastvrouw steeds meer op de voorgrond. De grondige facelift een kleine twee jaar geleden was de start van een nieuwe episode.

Het nieuwe interieur heeft niet alleen voor meer sfeer gezorgd, het was ook de aanleiding om de hele ‘ceremonie’ anders aan te pakken. Zo kom je nu binnen langs twee ‘toonbanken’, waar een eerste amuse staat te wachten: umami bouillon op basis van gember. Aan de ruime tafel – zonder linnen – komen drie kleine hapjes uit verschillende Aziatische keukens: paitee, een Maleisisch krokantje gevuld met nashi peer, dashi en lavas, en een tartelette met Indische smaken. We drinken de riesling brut 2022 die buurman Fromberg speciaal voor De Leuf produceerde.

We dompelen onder in oosterse sferen en smaken, de koers die chef Robin een aantal jaren geleden gekozen heeft. Zoals te proeven bij de Japanse zee-egel van toro tonijn en kama, langzaam gegaard op de Japanse BBQ.

Het eerste echte gerecht van het menu is hamachi, Japanse geelvinmakreeltartaar met avocadocompote, quinoa, Irish mór oester gepocheerd in sakura bouillon. Als side-dish nog oesterijs op z’n Oosters. Meteen een heleboel uitdagende smaken die er een spannend begin van maken. We volgen Michelle in het wijnadvies en die begint met sake, ofwel Japanse rijstwijn, en nog wel licht bruisend.

Verrassend is evenzeer de koude bereiding van kreeft met avocado, paksoi, mango, limoenblad en een Thaise ceviche. De Aziatische smaken zorgen voor spektakel in de mond, al moet de delicate kreeft z’n best doen daar tegenop te kunnen boksen. Bij de kreeft drinken we een glas Juan Gil, een biologische aromatische witte wijn uit het Spaanse Murcia. De warme bereiding van kreeft van de BBQ, onder een schuim van groene curry, met cashewnoot, vinaigrette van mango met kaffir en palmcurry krijgt wederom een begeleiding van sake: de Junmai Daiginjo Senkin 50, al een stuk krachtiger en wranger.

De keuken trekt de lijn consequent door, ook bij de zeebaars, op de huid gebakken met sepia, spinazie, heldere bouillabaise en beurre blanc, al is de Oosterse invloed hier wat minder prominent. De verse vis gedijt goed in de krachtige sausjes en de florale, biodynamische wijn uit Spanje (een witte rioja Macabeo) kan dit spel goed aan.

De Leuf
De Leuf

Het hoofdgerecht in vlees is een borstje van de duif, gecombineerd met het hartje, sjalot, sakura, zwarte knoflook, steranijs en beurre blanc van fenegriek. Een subtiel gerecht met superzacht vlees en in de saus een ondertoon van anijs. De rode wijn uit Zuid-Afrika (Roodekrantz van Die Boskind) is makkelijk drinkbaar zonder veel gelaagdheid in de afdronk. Ook het dessert is geïnspireerd door de Aziatische keukens, op basis van het restproduct van sake, met daarbij kokosnoot en passievrucht. Een spel van zuur en zoet, zoals dat tijdens het hele diner het geval is. Ook hierbij een sake, Ishi no Kanbase, qua smaakprofiel weer heel anders, zachter.

Vooral de Japanse keuken is momenteel duidelijk van invloed bij De Leuf en die wordt met veel gevoel voor smaak en andere Aziatische invloeden gecombineerd met Franse basistechnieken en sowieso mooie producten. Een Aziatische ‘twist’ zie je tegenwoordig op veel plekken, maar in de hele regio nergens zo ver doorgevoerd als hier. De gasten worden extra onderhouden met tafelbereidingen (als finishing touch) en desgewenst de nodige uitleg over de wijnen en de sake. Het enthousiasme van het grotendeels jonge team straalt er vanaf en die zorgt ervoor dat De Leuf 2.0 een echte culinaire avond uit is.

Doorgaans wordt er bij De Leuf voor een menu gekozen (vier gangen voor    € 105, vijf gangen voor € 130 en zes gangen voor € 155.) Het menu wordt opgebouwd uit de à la carte, dus de gerechten zijn ook afzonderlijk te bestellen. De wijnkaart is een complete bijbel. De keuze is bijzonder groot waarbij de Bourgogne de boventoon voert in het aantal keuzemogelijkheden. Duitsland en Spanje zijn aardig vertegenwoordigd, aangevuld met een kleinere selectie uit de nieuwe wereld. De champagneliefhebber kan hier z’n hart ophalen met een meer dan ruime keuze. Het aanbod uit Limburg is vrij beperkt. De prijzen zijn stevig, het aanbod begint bij € 45. Bij wijnen per glas is de keuze uit vier maal wit en vier maal rood. En er is een aparte kaart met vele varianten sake. De wijnarrangementen doen € 53 (vier gangen), € 65,50 (vijf gangen) en € 78 (zes gangen). Voor de nietliefhebbers van sake zijn er voldoende alternatieven van ‘echte’ wijn.

Dalstraat 2, Voerendaal (NL) – deleuf.nl

De Leuf
show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.