Culinair

Officieel keurmerk voor Zuid-Limburgs streekproduct

tekst Maarten van Laarhoven

De gemiddelde warme maaltijd die in Nederland op tafel komt, weegt slechts 330 gram. Maar tel je de reiskilometers van alle ingrediënten bij elkaar op, dan kom je uit op gemiddeld zo’n 33.000 afgelegde kilometers. Moeilijk te geloven, maar desondanks een waarheid als een koe, zo viel gisteren te beluisteren in het Smaaktheater van de monumentale watertoren de Reusch in Schimmert. Daar werd het nieuwe Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg gepresenteerd, een gezamenlijk initiatief van ondernemers, overheid en onderwijs, om de komende Zuid-Limburgse streekproducten nadrukkelijker op de kaart te krijgen.

De introductie, die twee jaar lang is voorbereid, ging gepaard met de presentatie van een nieuw geel-zwart keurmerk, dat de komende tijd de verpakkingen van steeds meer streekproducten moet gaan sieren. Het logo werd onthuld door gedeputeerde Lia Roefs (Ruimte, Wonen, Landbouw en Water).

Streekproducten staan voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot, eenvoudigweg omdat ze kortere afstanden afleggen. Door de ketens bovendien zo kort mogelijk te houden – en de activiteiten van alle ketelpartners goed op elkaar af te stemmen – is het mogelijk dat boeren, maar ook andere betrokken partijen, een betere prijs voor hun producten krijgen.

Als we kijken naar wat er op dit moment allemaal aan de hand is in de wereld, is duidelijk dat tijd meer dan rijp is om serieus werk te maken van promotie van het Zuid-Limburgse streekproduct, aldus bestuurslid Etienne Hochs van de stichting die speciaal voor dat doel is opgericht. ,,De consument van vandaag is steeds meer op zoek naar een authentieke beleving, naar producten met een verhaal. Wij willen graag het verhaal van onze prachtige regio vertellen. Het verhaal van de heuvels, de wijnranken en het bourgondische leven. We zijn er allemaal trots op. Dat mogen we laten zien én daar mogen de producenten, verwerkers en bewerkers voor gewaardeerd worden. Om dat hier op deze plek te mogen vertellen maakt het extra bijzonder.”

Het initiatief, waarachter zich inmiddels zo’n veertig bedrijven hebben geschaard, wordt behalve door Visit Zuid-Limburg ondersteund door onder meer de Rabobank, een coöperatieve bank die ooit is opgericht om de agrarische sector te ondersteunen. Ook een andere grote coöperatie – overigens met een niet-Limburgse naam: FrieslandCampina – heeft interesse om zich bij het initiatief aan te sluiten. Het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg is verder mogelijk dankzij een subsidie van de Provincie Limburg.

Het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg zet in op kwaliteit, authenticiteit en een eerlijke prijs voor elke betrokken partij, aldus bestuurslid Etienne Hochs. Daarmee vormt de stichting volgens hem een sterk tegengeluid in tijden van schaalvergroting en prijsconcurrentie. ,,De samenwerking tussen ondernemers, overheid en het onderwijs speelt hierin belangrijke rol. Samen hebben deze partijen slagkracht en middelen om Zuid-Limburgse producten steviger in de markt te zetten.”

Het mooie van het initiatief is dat iedereen er baat bij heeft, zo viel te beluisteren in de voormalige watertoren de Reusch. ,,De ondernemer krijgt meer waardering voor zijn werk, we behouden ons landschap, verrijken onze cultuur en maken de regio aantrekkelijker voor onszelf en voor toeristen. En dat alles door nóg meer waardering te tonen voor onze bijzondere producten. Impact maken op z’n bourgondisch zullen we maar zeggen.”

De eerste kwaliteitsproducten met het nieuwe logo, worden volgende maand gelanceerd. Het gaat onder meer om diepvriesfriet, appelmoes, brood en pasta van eigen bodem.

Het geel-zwarte keurmerk is in eerste instantie gericht op streekproducten van Zuid-Limburgse bodem. Maar doordat de hoofdlettercombinatie ZL op eenvoudige wijze te vervangen door ML en NL, is het op den duur ook voor producenten uit Midden- en Noord-Limburg mogelijk om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws