Home > Culinair > Ode aan de kwieke buurman van Château Latour

Ode aan de kwieke buurman van Château Latour

Auteur: Maarten van Laarhoven

Gastheer Petro Kools van restaurant Da Vinci in Maasbracht is een groot liefhebber van de betere Bordeaux. Eén huis in de beroemde classificatie uit 1855 steekt er volgens hem met kop en schouders bovenuit. ,,Als de dag dat ik ga hemelen nabij is en ik mag nog één glas wijn drinken, dan wordt het Léoville Las Cases.”

Kools sprak deze woorden tijdens een historische proeverij in het kader van het 25-jarig bestaan van Da Vinci, die werd bijgewoond door vooraanstaande sommeliers en bekende wijncroniqueurs. Zij waren naar Maasbracht gekomen om maar liefst 26 jaargangen van Léoville Las Cases, algemeen beschouwd als de grootste Deuxième Grand Cru Classé, te proeven.

Iedereen met een beetje realiteitszin weet dat je moet oppassen met het gebruik van het woord ‘historisch’. Maar volgens de Limburgse Master of Wine Cees van Casteren, hij leidde de wijnen in – was dit begrip op deze proeverij zonder meer van toepassing. Voor zover hij kon nagaan was het nog nergens ter wereld voorgekomen dat zoveel jarengangen van Léoville Les Cases naast elkaar konden worden geproefd. Dit werd beaamd door Antoine Gimber, exportmanager Europa en Amerika van Léoville Las Cases, die speciaal voor deze dag naar Nederland gekomen was. Hij toonde zich verrukt. ,,Heel bijzonder om dit te mogen meemaken. Dit zijn jaargangen die zelfs op het Château niet meer beschikbaar zijn.”

Léoville Las Cases ligt in het dorp St.-Julien, aan de westelijke oever van de Gironde. Slechts een dun stroompje scheidt het wijngoed van de noordelijke buurgemeente Pauillac, waar drie van de vijf hoogst gekwalificeerde wijnen van Bordeaux vandaan komen. Premiers Grands Crus Classés met klinkende namen als Lafite-Rothschild, Latour en Mouton-Rothschild, wijnen die vele honderden euro’s per fles doen, maar desondanks gewild zijn bij verzamelaars overal ter wereld. Sterker nog: Léoville Las Cases grenst praktisch aan Château Latour, wat wellicht de reden is dat zelfs de beste Bordeaux-experts moeite hebben een Léoville Les Cases te onderscheiden van de wijnen uit de super league.  

Tijdens de lunch verzorgd door Petro’s partner Margo Reuten bleek pas goed wat de grote wijnen uit Bordeaux vermogen. De 2008 Léoville Las Cases, geschonken uit een double magnum, bleek een droompartner voor de carpaccio van het ‘Pietjesveld’, ganzenlever, truffel en een toffee van ganzenlever, een van de klassiekers uit de keuken van het jubilerende Da Vinci, deze week door de vernieuwde GaultMillau gewaardeerd met 16,5/20.   

Zeven jaar ouder – uit 2001 – was de Léoville Las Cases die met veel succes werd ingezet bij de krokant gebakken zwezerik, met risotto, witlof en truffel. 

Bij het hoofdgerecht, de roodpootpartijs met balkenbrij, aardappelmousseline, zuurkool en cêpes deden  twee jaargangen Léoville Las Cases – uit 2000 en uit 1988 – van zich spreken. Dat zeventig het nieuwe veertig is en vijftig het nieuwe twintig werd pas goed duidelijk bij de selectie van gerijpte kazen, waarbij de jaargangen 1964 en 1946 zich nog in alle jeugdigheid presenteerden, boordevol fraîcheur.

En wijncollectioneur Petro Kools? Hij genoot met volle teugen en toonde zich bij tijd en wijle vol emotie toen hij in de gaten kreeg hoezeer de door hem georganiseerde suprise party voor Da Vinci en Léoville Las Cases door zijn vakgenoten werd geapprecieerd. Moge de dag dat hij feestelijk gaat hemelen, mét een glas Léoville Les Cases in zijn hand, nog vele mooie wijnjaren van ons verwijderd zijn!  

____________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu