Home > Culinair > NOVO New Dining voelt de stad goed aan

NOVO New Dining voelt de stad goed aan

Wie wil gaan eten bij NOVO New Dining doet er goed aan om maanden van tevoren te reserveren. Dat gold al op het oude adres in Wyck-Maastricht, dat is ook het geval op de nieuwe locatie in het Sphinxkwartier. Een mooie basis voor een horecaondernemer zoals in dit geval chef-patron Rodny Welters, die kennelijk een goed scorende formule heeft gevonden.

De toegang tot de nieuwe locatie boven in het oude ‘brikkengebouw’ in het hippe Sphinxkwartier in Maastricht is even zoeken, de strenge gemeenteregels voor naamborden helpen hier niet bij. Niettemin komen we in een volle zaak met goed veertig couverts. We hebben het gevoel in het meatpacking-district in New York te zijn beland. Een rauw industrieel kader met een eigentijdse invulling.

De betonnen kolommen doen nog aan het verleden denken, evenals de raampartijen met kleine vierkantjes. De mooie, ruim opgestelde tafels van verschillende materialen, de prettige stoelen en de bijzonder sfeervolle verlichting zorgen voor een aangename, intieme sfeer. De open keuken doet dienst als kooktheater, aan de andere is de bar voor wat extra reuring.

Het aperitief uit Argentinië, mousserende rosé, is niet onderscheidend, noch echt verkwikkend. Bij het lekkere zuurdesembrood wordt uienjam geserveerd. Goede boter, olijfolie en zout waren hier welkom geweest. De jeugdige bediening werkt vlot en vriendelijk. We drinken als begeleiding van het eerste gerecht een glas stevige en droge witte Rioja 2021 van het huis Baron de Ley. Op het bord Zeeuwse kingfish met Black Tiger scampi, zoete aardappel, clementine, kerrie, prei en yakiniku. Een kleurrijk geheel met mooie vis en een duidelijke kerrie-in-vloed. Al meteen de toonzetting voor de avond, een Frans-Aziatische mix qua kookstijl.

Dat geldt ook voor de roodbaars met groene curry, asperge, tonkaboon, combloemen, krokante rijst en paksoi. Een creatief, nogal pikant gerecht in verrassend servies.

Van de wijnkaart kiezen we een rode Blaufränkisch 2020 van het huis Seeger uit het Oostenrijkse Burgenland (€ 52,75) die het genoegen van een fijne pinot noir verschaft voor een heel andere prijs dan de rode bourgognes. Zeker nu we deze wijn de hele avond op de juiste temperatuur kunnen houden dankzij een stenen koeler met wat ijs.

Die past ook bij het tussengerecht met heilbot, daslook, kokkels, doperwt, witte asperge, groene kruiden, lamsoren en yuzu. Een licht, aangenaam gerecht waarin de asperges vergezeld worden van deels oosterse smaken. De chef heeft een tijd in Australië gewerkt en is nog altijd gecharmeerd van het rundvlees aldaar, in dit geval John Dee, met een relisch van paprika, kwarteljus, zwarte knoflook, tomberries, groene asperge, peterseliewortel, ui en koolrabi. Het vlees is smaakvol, de zoete tonen van de saus zijn goed herkenbaar.

Bij het dessert gaan we klassiek voor het zoete nagerecht, de kaas zou voor ons wat veel zijn. Vanille-ijs met pistache, advocaat, kalamansi, granny smith appel, pure chocolade en marigold ei. Geen spektakelstuk maar alleszins smaakvol.

NOVO New Dining is naar ons idee vooral geliefd vanwege de relatief aantrekkelijke menuprijs voor dagvers, smaakrijk bereide gerechten, de ruime wijnkeuze en de hippe sfeer. Midden in de stad is daar een ruime markt voor.

Frans-Aziatische gerechten in een hip decor – Menu met supplementen

De meeste gasten kiezen het NOVO experience-menu van vijf gangen, dat in de basis € 61 kost, maar aangevuld kan worden met supplementen voor bijvoorbeeld diverse soorten kaviaar. Of kaas in plaats van zoet als nagerecht. Het personeel wijst duidelijk op die mogelijkheden. De alternatief Yuzu experience is er vanaf € 40 en eventueel kan ook gekozen worden voor enkel desserts, die dan € 11 per stuk doen. De rijke wijnkaart is zeker voor dit type bedrijf heel uitgebreid en biedt volop keuze in vrijwel alle mondiale wijngebieden van enige naam en faam. Wijnarrangmenten zijn er vanaf € 39,25. De wijnen worden geserveerd in wijnglazen (Riedel) van topniveau. Anders dan bij de menu’s die op Bib Gourmand-niveau liggen, geldt bij de wijnen een normale tot zelfs ruime vermenigvuldigingsfactor.

Aan de Brikkenbouw 4F, Maastricht (NL) – novo-dining.com

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.