Home > Culinair > NOON, Vivendum en Bie de groeve Chapeau-terrassen van het jaar 2023

NOON, Vivendum en Bie de groeve Chapeau-terrassen van het jaar 2023

Zodra de dagen beginnen te lengen en de zon Limburg meer kleur geeft, is het terras de plek waar je de echte bourgondiër kunt vinden. In de zon of in de schaduw, in een oase van rust en groen of juist omgeven door de drukte van de stad, met een keuze uit streekgerechten of juist de meest exotische smaken en kruiden. Er is voor elk wat wils op het terras. Als we maar samen volop kunnen genieten van het weer en al het moois en lekkers dat Limburg te bieden heeft. Met het terrasseizoen binnen handbereik ging CHAPEAU dit voorjaar alvast op zoek naar dé terrassen van Limburg in het jaar 2023. Net als elk jaar kiest daarvoor een vakjury één favoriet terras in Nederlands-Limburg en één in Belgisch-Limburg. Voor de publieksprijs Terras van het Jaar werd ook dit jaar weer massaal gestemd.

NOON in Maastricht

Het terras van NOON heeft zich ontwikkeld tot dé hippe locatie in Maastricht en omstreken. Op een unieke locatie aan de rechteroever van de Maas in Maastricht, oftewel in Wyck. Het varieert hoeveel tafels en stoelen de eigenaren HP Nieskens en Luc de Beaumont buiten zetten, het is er altijd druk, met een internationaal publiek. Wellicht vanwege de gouden combinatie van smakelijk en toegankelijk, plus het perfect uitzicht over de Maas op het historisch centrum van de stad. Een eigentijdse brasserie met een hippe uitstraling, die naadloos wordt doorgetrokken naar de menukaart. Starten (of borrelen) met een ruime selectie shared bites, geïnspireerd door keukens uit alle hoeken van de wereld, oesters of bouillabaisse. Hoofdgerechten van de seizoenen, ook weer heel internationaal, in niet al te grote porties, eerder klein maar fijn. Daarbij een Instagrammable-cocktail of een mooie wijn en daarmee weet NOON zich echt te onderscheiden. Een ruime keuze aan wijnen van diverse prijsklassen, maar wel steeds van een goed huis. Plus dan ook nog de constatering dat de wijn hier niet zo vaak over de kop gaat, zodat je interessante wijnen voor een mooie prijs kunt drinken. Wat wil je nog meer op een mooie zomeravond?

Vivendum in Dilsen-Stokkem

Al jaren een geliefde plek is restaurant Vivendum, mooi aan de Maas gelegen in Dilsen-Stokkem. Hier kookt de Limburgse chef Alex Clevers al jaren mooie gerechten die door Michelin met een ster worden beloond. Het terras in de tuin is comfortabel, omgeven door groen en voorzien van zonwering voor als het té warm wordt.
Voor alle duidelijkheid, dit is niet een terras waar je even stopt voor een kop koffie, een glas bier of een koele rosé. Nee, je komt hier om te lunchen of te dineren en dan met volle teugen genie-ten. Van bijvoorbeeld een mooi stukje kreeft of een Anjou-duif. Echte creaties op het bord. De wijnkaart zit op hetzelfde niveau met veel mooie wijnen uit vooral Frankrijk en Italië. Hier in alle rust buiten etend waan je je in het binnenland van Frankrijk.

Publieksprijs: Bie de groeve in Meerssen

Behalve de vakjury van Chapeau kregen ook de volgers van Chapeau en L1 de kans om op hun favoriete Limburgse terras te stemmen. Dat leidde tot vele duizenden reacties. In de beide stemrondes kwam brasserie Bie de groeve in Meerssen als koploper naar voren. Deze brasserie is onderdeel van een camping, maar eigenlijk vooral in trek bij de lokale bevolking. Vooral wandelaars en fietsers weten het terras, gevestigd in een autoluw natuurgebied, te vinden. Het aanbod aan hapjes en gerechten is er groot, zo ook bij de dranken zoals de vele soorten bier. Voor dit terras geldt: voor elk wat wils, jong en oud.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!