Aan de rand van Slenaken (her-)opende dit voorjaar restaurant Flamand Farm & Food. Een huiselijke eetgelegenheid midden in de natuur, onderdeel van een boerderij met veehouderij en camping. Hier draait het allemaal om de smaak van het (eigen) land en de streek, geserveerd in de vorm van Limburgs streetfood en klassiek Franse hoofdgerechten met een Limburgse twist. Wij maken kennis met eigenaresse Amanda Flamand en chef Kenneth Flas.
Amanda Flamand groeide op de boerderij op. Tot 2008 in Banholt, daarna verhuisde het gezin naar een vervallen boerderij aan de rand van Slenaken, enkele meters van de Belgische grens. Terwijl haar ouders de boerderij opknapten en er een veestal en camping realiseerden, vertrok Amanda naar Hasselt om daar de hotelschool te volgen. „Met een diploma op zak, kwam ik terug naar Zuid-Limburg. In de keuken van ons woonhuis begon ik te koken voor campinggasten. Wat ik ook maakte, het eigen rundvlees speelde altijd de hoofdrol’’, vertelt Amanda. En dat viel in de smaak. Bij de campinggasten en bij Amanda zelf. „Ik had eigenlijk nog een agrarische vervolgopleiding willen doen, maar vond in de keuken op de boerderij mijn passie. Hier ontstond de droom om op deze plek ooit een restaurant te openen.’’
Farm to table
In 2016 nam Amanda de boerderij van haar ouders over. Overdag was ze veehouder en campingbaas, in de avonduren speculeerde ze verder over haar culinaire droom en hoe ze die vorm moest geven. „Eén ding was zeker: het vlees van de eigen Aberdeen runderen moest de hoofdrol spelen in het restaurant – of in ieder geval de keuken. Waarom zou ik de ‘korte keten’ niet verder doortrekken in de formule? Farm to table, niet of nauwelijks food miles en weten wat je eet. Ik heb me verdiept in wat er in de buurt groeit, bloeit en raast, en kwam er al snel achter dat – met een beetje creativiteit – veel mogelijk was.’’
De formule voor haar restaurant was daarmee geboren, de realisatie liet door een lang vergunningstraject even op zich wachten. Begin 2022 begon de bouw, in maart 2023 (her)openden de deuren van Flamand Farm & Food. Dat was ook meteen de datum waarop Amanda de leiding over de keuken overdroeg aan een nieuwe chef: Kenneth Flas, vroeger actief in de keukens bij Restaurant Boreas, La Butte aux Bois, Vaalsbroek, Château St. Gerlach en de laatste jaren bij NOON.
Limburgs streetfood
Behalve de regionale insteek voor de menukaart van haar restaurant, had Amanda één andere duidelijke wens voor de nieuwe chef: streetfood. „In Maastricht kijken de gasten daar niet meer van op, maar hier, in het hartje van het Mergelland, zijn we de eerste die streetfood serveert. Het concept biedt ruimte voor elk moment van de dag: bij de borrel, gedeeld voor de lunch of het diner of als hoofdgerecht. Lekker laagdrempelig maar wel smaakvol en altijd verrassend.” Onder culinaire leiding van Kenneth kreeg de kaart met Limburgse streetfood een verfijnde en eigenwijze invulling. Het eigen rundvlees – van de huisgemaakte bitterballen tot de steak tartaar, maar ook de eggs benedict – voert de boventoon op de menukaart. Al vinden we ook gerechten met varkensvlees van Kuusj of Geulforel terug op de kaart. „De smaak van het Heuvelland staat centraal, al moet er soms ook een klein uitstapje naar verder weg gemaakt worden voor de optimale smaakbeleving en kwaliteit.”
Limburgse Espresso Martini
Waar in de keuken soms nog noodgedwongen ingrediënten van verder van huis gebruikt worden, vinden we op de drankkaart – zorgvuldig samengesteld door sommelier Ronnie van Nulck – louter dranken van dicht bij huis. De wijnkaart is 100% Limburgs, de bierkaart idem. Frisdranken worden thuis gemaakt, en er worden alleen maar lokale likeuren geserveerd. Zelfs de Espresso Martini is volledig van Limburgse bodem: Blanche Dael koffie, Mworveld wodka en Ingendael koffielikeur. En de friandises voor bij de koffie? Ook die worden met lokale ingrediënten en in huis gemaakt.
Rundvlees
Terwijl Kenneth en Ronnie de smaak van het Heuvelland serveren, houdt Amanda zich op de achtergrond bezig met het uitbreiden en verstevigen van het merk Flamand Farm & Food. „Het is nu al zo druk dat we eigenlijk niet genoeg runderen hebben om aan de vraag te voldoen. Dat vang ik nu op door bijvoorbeeld melkkoeien die geen melk meer maken op te kopen. Zouden deze normaal direct naar de slacht gaan, krijgen ze hier nog ruim zes maanden alle ruimte en groen. Dat resulteert uiteindelijk in een heel exclusieve vleeskwaliteit.” Ook heeft Amanda de ambitie om ander vee dan runderen te houden. Voor in het restaurant en voor in de eigen winkel vol streekproducten en (stoof-)maaltijden voor thuis; uit de keuken van Kenneth.
Givelderweg 4, Slenaken (NL) – flamandfarmandfood.nl