Home > Culinair > Nieuwe derde ster grote verrassing tijdens presentatie Michelin België & Luxemburg 2021

Nieuwe derde ster grote verrassing tijdens presentatie Michelin België & Luxemburg 2021

Geen nieuwe verrassingen in de provincie Belgisch Limburg deze maandag tijdens de presentatie van de nieuwe Michelingids België & Luxemburg 2021, maar evenmin teleurstellingen. Alle restaurants met één of twee sterren in de toonaangevende culinaire gids behouden hun onderscheiding.

Volgens Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingidsen, is het behoud van één of twee sterren in deze moeilijke tijd een prestatie van jewelste. In het monumentale Stadhuis in de Waalse stad Bergen (Mons), waar de presentatie plaatsvond, maakte Poullennec wel de toekenning van de langverwachte derde ster voor België bekend. Deze viel ten deel aan chef Viki Geunes van Zilte in Antwerpen, het restaurant op de bovenste verdieping van het MAS museum in de Scheldestad..

Zilte is daarmee het tweede driesterrenrestaurant in Vlaanderen, naast Hof van Kleve in Kruishoutem (Oost-Vlaanderen).

De ceremonie, die op afstand werd gevolgd door vele tientallen chefs, werd aan elkaar gepraat door de Maastrichtse presentator Simone van Trier. Zij vertelde in de uitzending dat diverse vertegenwoordigers van Michelin op pad waren om de nieuwe en gepromoveerde chefs in de selectie van 2021 op hun eigen locatie te verrassen. Zij hadden een doos bij zich met daarin onder andere een bragard (koksbuis) met daarop de naam van desbetreffende chef en het bijbehorende aantal Michelinsterren. Van Trier benadrukte dat ‘vandaag alleen maar positief nieuws te melden’ was.

Het evenement, waar altijd weer reikhalzend naar wordt uitgekeken, zou normaal gezien hebben plaatsgevonden in november 2020, maar werd vanwege de Covid-19-crisis verplaatst naar vandaag.

Michelin-directeur Gwendal Poullennec stak tijdens de livestream vanuit Bergen de geplaagde horeca een hart onder de riem. Hij zette uiteen dat de mensen in het vak al maanden voor ongekende uitdagingen staan, maar desondanks hun passie, vindingrijkheid en ondernemerschap op geen enkel moment hebben laten varen.

Veel restaurateurs, aldus Poullennec, hebben in een extreem moeilijk jaar extra hun best gedaan om zichtbaar te blijven en daarbij veel engagement laten zien. Hij bespeurde ook veel positiviteit én de wil om klaar te zijn voor het moment dat het allemaal weer mag. Dat was voor zijn organisatie dan ook de belangrijkste reden om dit jaar – waarin alles maanden was gesloten – toch met een nieuwe gids en dus een nieuwe selectie te komen.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Michelingids werden dit keer ook tien ‘groene Michelinsterren’ uitgereikt, een nieuwe onderscheiding voor restaurants die excelleren op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld omdat ze werken met biologische producten van dichtbij huis, er een eigen groentetuin op nahouden, of omdat ze een kaart hanteren met daarop uitsluitend plantaardige gerechten. Overigens viel geen van deze sterren in de provincies Belgisch Limburg of Luik.

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu