Home > Culinair > Nieuw leven voor historisch Au Coin des Bons Enfants

Nieuw leven voor historisch Au Coin des Bons Enfants

Een historische plek in het oude stadsdeel Jeker-kwartier. Restaurant Au Coin des Bons Enfants, gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Ezelmarkt, heeft met de nieuwe, jeugdige eigenaren Timo Reichelt en Lino de Vrede een metamorfose ondergaan. Aan het unieke pand is niets veranderd, maar het interieur is opgefrist met veel aandacht voor een warme ambiance. De nieuwe bar geeft de ruimte een moderne touch.

‘De Coin’, geopend in 1949, was een van de eerste sterrenrestaurants van Nederland. In 1953 kende Michelin deze waardering al toe. Ook de vorige eigenaar George Taselaar wist jarenlang een Michelin-ster te behouden, voordat hij de formule veranderde. De nieuwe eigenaren hebben bewust de oude, zo bekende naam behouden en willen met deze bijzondere zaak terug naar de top. Timo Reichelt en Lino de Vrede hebben samengewerkt in de sterrenzaak Tout à Fait en hebben elkaar daar zakelijk gevonden. „We vullen elkaar goed aan als team, waarbij ik, als chef-kok, in de keuken mijn gerechten bereid en Lino met passie de juiste wijnen aan de gasten serveert”, vertelt de gedreven Timo Reichelt, wiens accent verraadt dat hij van Duitse afkomst is, al heeft hij het Nederlands („mede door mijn Nederlandse vriendin”) goed onder de knie.

En die gedrevenheid is zeker ook bij Lino de Vrede te vinden. „Fine dining is mijn ding. Van huis heb ik de liefde voor luxueus eten meegekregen. Het was logisch dat ik een horecaopleiding ging doen en daarna nog een sommelieropleiding. Bij Tout à Fait heb ik veel praktijkervaring opgedaan. Met mijn 22 ben ik dan nog wel jong, maar ik ben er klaar voor.”

Au Coin des Bons Enfants is in de nieuwe levensfase open sinds begin juni. De coronatijd hebben de eigenaren gebruikt om de zaak op te knappen. Pandeigenaar Jeroen Knols is blij met de nieuwe uitbaters. „Vooral de dynamiek en de passie die van hen afstraalt is hartverwarmend. Ze hebben zó veel ambitie, dat is mooi om te zien. Dat is een goede basis om er een succes van te maken.”

Chef Timo Reichelt is heel duidelijk in zijn koers. „Ik ben klassiek geschoold. Eerst in Düsseldorf bij het bekende sterrenrestaurant Im Schiffchen. Daarna heb ik in topzaken in Italië en Spanje ge-werkt. De liefde bracht me in Maastricht. Bij Tout à Fait kon ik chef de cuisine worden onder leiding van Bart Ausems. Een heel prettige tijd is dat geweest. Maar op een gegeven moment wil je toch voor jezelf gaan. Ik ben 35, het moest nu gebeuren.”Reichelt gaat werken met klassieke producten. „Hier wil ik een moderne en mediterrane twist aan geven.”

Ook Lino de Vrede heeft een voorkeur voor klassiek maar dan op wijngebied. „We zullen uitsluitend wijnen uit de oude wereld gaan schenken en willen de liefhebber ook de kans geven om oudere jaargangen te proeven. Dus bijvoorbeeld een goede Meursault van tien jaar oud. De Coin had vroeger een van de grootste wijnkelders van Nederland, daar willen we naar terug. Het leuke is dat we met een jong en fris team werken en toch de nadruk leggen op klassiek. Dat geeft een bijzondere dynamiek.”

De beide ondernemers beseffen dat ze hun ambities in de praktijk waar moeten maken. „We gaan onze focus richten op onze gasten”, vertelt Lino de Vrede. „Die moeten het gevoel krijgen dat dit weer een van de gastronomische topadressen van Maastricht is geworden. Daar gaan we voor.”En Timo Reichelt vult aan: „Het klinkt ambitieus, maar ons streven is om op enig moment de hoogste eer van ‘het rode boekje’ weer binnen te halen.”

Ezelmarkt 4, Maastricht (NL) – aucoin.nl

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.