Home > Culinair > Nico Boreas kookt voor gasten Roermonds hotel

Nico Boreas kookt voor gasten Roermonds hotel

De in Valkenburg geboren top-chef Nico Boreas (twee Michelinsterren; 17,5 punten in de Gault Millau), staat vanaf 7 mei weer te koken in de keuken van zijn eigen restaurant Sabero aan de Roerkade in Roermond. Maar omdat hij en zijn echtgenote Sonja vanwege de coronacrisis geen gasten kunnen ontvangen in hun eigen zaak, hebben ze het restaurant tijdelijk verplaatst. Daarvoor zijn ze een samenwerking aangegaan met het luxueuze Hotel Dux, twee panden verderop. In tegenstelling tot cafés en restaurants, mogen eetgelegenheden in hotels wél geopend zijn, zij het uitsluitend voor hotelgasten.

Wie in Hotel Dux (vier-sterren-plus) een kamer boekt, kan er in de maand mei – van donderdag tot en met zaterdag – voor kiezen het verblijf te combineren met een geheel verzorgd zesgangendiner. Dat wordt geserveerd in het restaurant van het hotel en bereid in de keuken van Sabero, waar alle apparatuur voorhanden is om op het hoogste niveau te kunnen koken.

Sonja Boreas treedt op de avonden dat de bijzondere restaurantformule is geopend op als gastvrouw. Als sommelier zorgt ze er tevens voor dat de gasten op het gebied van wijn niets tekortkomen.

Per avond is in het restaurant plaats voor maximaal twintig gasten. Reserveren kan alleen in combinatie met een overnachting. De arrangementsprijs bedraagt 450 euro voor twee personen. Ter vergelijking: een geheel verzorgd diner bij tweesterrenzaak Sabero kost onder normale omstandigheden 150 euro per persoon.

,,Het is een experiment; een heel spannend experiment ook nog. Eerlijk gezegd hebben wij er ook geen flauw idee van hoe het gaat lopen”, aldus Sonja Boreas in een toelichting op het bijzondere initiatief, dat zij en haar man en chef-kok Nico pas gisteravond bekendgemaakt hebben via Facebook. ,,We dachten al langer na over de vraag of we toch iets konden doen, want na zeven dicht te zijn geweest, begint het toch te kriebelen.”

Nadat ze uit de media hadden vernomen dat sommige restaurants hun gasten voorzagen van eten en drinken (iets wat volgens de geldende verordeningen is toegestaan) en daarmee ook te koop liepen, werd contact gelegd met Victor Adams, de eigenaar van Hotel Dux. Sonja Boreas: ,,We werken al langer samen met dit hotel. Veel van onze gasten die van ver komen, blijven er overnachten, dus we waren er eigenlijk zo uit.”

Om er zeker van te zijn dat het initiatief niet in strijd was met de noodverordening van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, is contact opgenomen met de gemeente Roermond, vertelt Sonja. ,,De reactie die we daar kregen was zakelijk. Ze lieten me weten dat als ik op internet zou kijken, ik zou kunnen zien dat het geen probleem hoefde te zijn. Wel is het natuurlijk zo dat alleen hotelgasten van de mogelijkheid gebruik kunnen maken.”

De samenwerking tussen Sabero en Hotel Dux geldt vooralsnog voor de maand mei, maar een voortzetting van het project is niet uitgesloten. ,,De grote vraag is natuurlijk of we eind mei onze eigen zaak weer mogen openen; ik denk eerlijk gezegd van niet. En zelfs als het zo zou zijn, dan zouden we niet kunnen voldoen aan de richtlijnen van de RIVM, of we moeten teruggaan van acht naar slechts drie tafeltjes, maar dan wordt het zakelijk gezien natuurlijk erg lastig. Wel zouden we ervoor kunnen kiezen om de tweede verdieping in gebruik te nemen, maar dat doen we eigenlijk liever niet.”

Hotelgasten die kiezen voor een arrangement kunnen ervan verzekerd zijn dat alle veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen, aldus Sonja Boreas. ,,Wij gaan ons absoluut aan de regels houden. Desondanks krijgen onze gasten de kwaliteit die men van ons gewend is, of bij ons mag verwachten.”

Nico en Sonja Boreas waren vijftien jaar lang de drijvende krachten achter het tweesterrenrestaurant Boreas in het Brabantse Heeze, dat ze in 2016 verkochten. In het voorjaar van 2018 openden ze hun nieuwe zaak – Sabero – aan de Roerkade in Roermond, volgens een bijgestelde formule: een ‘kleine zaak’ met slechts 24 couverts. Nog datzelfde jaar kwam Sabero, tot hun eigen verbazing, vanuit het niets met twee sterren in de Michelingids terecht, een culinaire prestatie die niet eerder was vertoond.

 

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu