Mout Bierfestival verheugt zich op Maastricht
Mout Bierfestival, ‘de gezelligste biertuin van Nederland’, een evenement dat overal in Nederland hoge ogen gooit, strijkt deze maand neer in Maastricht. Op het terrein van de Tapijnkazerne, midden in het stadspark én op loopafstand van het centrum, draait 17, 18 en 19 september alles om kleinschalige, ambachtelijke bieren. Er zijn meer dan 200 speciaalbieren verkrijgbaar, afkomstig van zo’n dertig overwegend kleine brouwerijen.
De belangrijkste trends op biergebied? Dat zijn er welbeschouwd heel wat, zegt Maurice Vogels, die verantwoordelijk is voor de marketing. ,,Stouts zijn bijvoorbeeld sterk in opmars. In veel gevallen betreft het wat zwaardere, donkere bieren met een volle bittere smaak als gevolg van het gebruik van geroosterd mout. Maar ook zure bieren doen het de laatste jaren goed. Net als de Milkshake IPA’s. Wat dat zijn? Krachtige bieren waaraan wat lactose is toegevoegd, zodat een romig effect ontstaat.”
Wie het allemaal met eigen ogen wil zien, en vooral ook wil proeven, doet er goed aan om van vrijdag 17 tot en met zondag 19 september naar het Stadspark in Maastricht te komen. Ter hoogte van de Tapijnkazerne is dat weekend een enorme biertuin ingericht waar je kunt genieten van vele tientallen speciaalbieren die niet verkrijgbaar zijn in de supermarkt en zelfs een exclusief karakter hebben. Daarnaast is er livemuziek en zijn er workshops. Uiteraard is er het nodige te eten: op het festivalterrein zijn diverse foodtrucks te vinden.”
Mout Bierfestival is in de wereld van de bierliefhebbers – veelal aangeduid als ‘biergeeks’ – een begrip, zegt Vogels. ,,We zijn in 2017 begonnen met één editie in Nijmegen. We doen het ook goed in Arnhem, Enschede en Tilburg. Inmiddels zijn we in acht steden actief. Dit jaar hebben we het initiatief genomen om verder richting het zuiden te trekken: eerst staan we in Maastricht, het weekend daarop in Eindhoven. Daarnaast zijn ook heel nadrukkelijk aan het kijken in de grensgebieden in Duitsland en in België, want daar zijn ook genoeg steden te vinden met een publiek dat aansluit bij onze brede doelgroep: jongeren, studenten, maar ook wat oudere mensen die willen genieten van het leven. De leeftijd van onze bezoekers ligt voornamelijk tussen de 24 en 55 jaar, waarbij ik wil benadrukken dat iedereen van harte welkom is. Zelfs voor kinderen is er genoeg te doen, al is het natuurlijk niet de bedoeling dat zij aan het bier gaan.”
Het zijn drukke maanden voor hem en de overige leden van de organisatie, vertelt Maurice Vogels. ,,In drie maanden tijd organiseren we acht edities, een vrij korte periode, wat natuurlijk komt doordat de meeste edities wat later dan gepland konden houden. Het is lang onduidelijk geweest of het dit jaar allemaal wel door kon gaan en zo ja: in welke vorm. Maar inmiddels is duidelijk wat we heel wat mogen, al hebben we ons natuurlijk wel te houden aan de regels van de landelijke overheid. In ons geval betekent dat, dat de mensen moeten blijven zitten aan hun tafels en worden bediend door onze medewerkers.”
Ook de Maastrichtse editie wordt een ziteditie, aldus Vogels. ,,Wat ergens wel jammer is, want wat is er leuker dan een echt festivalgevoel te hebben door lekker met een glas in je hand rond te lopen? De eigenlijke bedoeling van Mout Bierfestival is toch dat een praatje kunt maken en met vrienden en kennissen kunt genieten van live muziek. Toch hoeft niemand zich zorgen te maken. We doen er alles aan om het zo te regelen dat het niet minder leuk wordt dan in voorgaande jaren op andere plaatsen.”
Als de afgelopen maanden iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat de behoefte aan dit soort evenementen groot is, zegt Vogels. ,,We hebben veel regen gehad. Maar dat weerhoudt de mensen er niet van om lekker naar buiten te gaan en te genieten. Overigens zijn we deels overdekt, zodat er altijd een uitwijkmogelijkheid is als het weer echt tegenzit. Doordat we ons strikt aan de regels uit Den Haag houden, hoeven onze bezoekers zich niet eerst te laten testen. Ook een vaccinatiebewijs is niet nodig om toegang tot het terrein te krijgen. Wel vragen we natuurlijk aan iedereen of ze zoveel mogelijk rekening willen houden met elkaar.”
Een trend van wat meer algemene aard waar Mout Bierfestival ook nadrukkelijk op inhaakt is de vraag naar lokale producten. ,,De coronacrisis heeft te zien gegeven dat mensen zeer geïnteresseerd zijn in de mooie producten die dichtbij huis worden gemaakt. Mensen blijken het leuk te vinden om lokale ondernemingen extra te supporten. Ook in Maastricht geven diverse lokale brouwers acte de présence, zoals Zuyd Craft, die in de Tapijnkazerne huist.
Hoe groot de belangstelling voor het Maastrichtse festival is, is op dit moment onduidelijk. Maar de ervaring in andere steden leert dat het al snel gaat om duizenden mensen. De organisatie kan dergelijk aantallen gemakkelijk aan, omdat degenen die een kaartje kopen vooraf een tijdvak kunnen aangeven. Dat Mout Bierfestival razend populair is, blijkt wel uit het feit dat alle eerdere edities van de afgelopen maanden volledig waren uitverkocht. Of dat in Maastricht ook zo zal zijn? Maurice Vogels: ,,Helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit, maar als ik afga op de reacties die we tot nu toe hebben gekregen, heb ik goede hoop.”
Wil jij komend weekend je biertje heffen op Mout Bierfestival in Maastricht? Wij mogen twee kaartjes + 1o bonnen weggeven aan één van onze lezers. Stuur een berichtje naar events@chapeaumagazine.com. De winnaar ontvang op 17 september een berichtje retour!