Michelin experimenteert met Festifood
Dit weekeinde draait in de Belgische stad Bergen (Mons in het Franstalige Wallonië) het culinaire evenement FESTIFOOD, het eerste festival in deze vorm georganiseerd door Michelin. Dat is opmerkelijk, want dat is dezelfde organisatie die staat voor de jaarlijkse culinaire gidsen over de hele wereld, met de felbegeerde sterren. Michelin bepaalt nog altijd de standaard op dat gebied en organiseert nu dus voor het eerst een eigen culinair evenement.
Chapeau was bij de opening, we keken rond, proefden en informeerden, nadat de Waalse premier Elio di Rupo – zoals gebruikelijk strak in het pak, inclusief vlinderdas en strak geverfd zwart haar – de openingswoorden had gesproken. De Franstalige deelstaat zorgde voor een aardige bijdrage om dit experiment mede mogelijk te maken.
In Bergen staan een 20-tal chefs van restaurants uit de regio, die in de gids zijn opgenomen. Van twee sterren tot een normale vermelding. Ze staan in groepjes naast elkaar en presenteren elk 1 gerecht voor de prijs van 10 euro. De meeste opbrengst gaat naar de restaurants, een kleiner deel naar Michelin. Daarnaast staan er zo’n 75 streekproducenten die de bezoekers laten proeven en die hun spullen kunnen kopen. Dat gaat van biologische worst tot lokaal bier en wijn.
Artiesten en muzikanten zorgen voor de ambiance. Het festival vindt voor een deel plaats in gebouwen zoals een oud slachthuis, en deels in de open lucht.
Culinair evenement in Wallonië
Michelin verwacht de eerste keer minstens 30.000 bezoekers, zo vertelde ons hoofdinspecteur Werner Loens. „Het is een plezierige samenwerking om de sector verder onder de aandacht te brengen. Maar de deelname van de restaurants staat los van onze beoordeling voor de gids. We willen hier wel een businessmodel mee ontwikkelen dat we verder hopen uit te rollen, maar die commerciële kant mag geen invloed hebben op onze neutrale beoordelingen. Ook betalen onze inspecteurs nog altijd zelf de rekening in de restaurants die zij bezoeken.”
Een van de directieleden van Michelin uit Parijs wist nog te melden dat het personeelstekort in de horeca niet alleen in Nederland en België speelt. „In Frankrijk heeft de gastronomie momenteel zo’n 150.000 vacatures. Dat is enorm. Daarom moeten we ons met z’n allen inspannen om dit beroep aantrekkelijker te maken voor de jongeren. Zo’n festival kan daar hopelijk bij helpen.”