Home > Culinair > Metamorfose voor restaurant Prix de Rome

Metamorfose voor restaurant Prix de Rome

Ook voor restaurant Prix de Rome in de wijk Biesland in Maastricht waren de voorbije lockdowns zenuwslopend. Maar de verloren tijd werd efficiënt gebruikt voor een ware metamorfose, waarbij het hele pand plus inrichting een grondige make-over kreeg.

Compleet nieuw interieur

Al enige jaren is Prix de Rome een geliefd adres, zeker bij mooi weer als op het ruime terras genoten kan worden van smakelijke gerechten in combinatie met mooie wijnen. Sinds de Bib Gourmand van Michelin begin 2021 werd de toeloop in de perioden dat de zaak wel open kon, nog groter.

Maar het verwerven van een Bib Gourmand schept ook verplichtingen, werd al snel duidelijk uit de reacties van een deels ander, nieuw publiek. De sfeer, het interieur: zij voldeden eigenlijk niet meer aan de eisen van een restaurant met een keuken op dergelijk hoog niveau, en bijbehorende standing. Een wissel in de formatie van eigenaren in de loop van 2021, waarbij familielid Paul Roosen aan boord kwam, bood in één keer nieuwe mogelijkheden daarover na te denken (en te realiseren), vertelt Wouter Houten, mede-eigenaar en Chef Kok van het restaurant. „Wát een metamorfose heeft dit restaurant doorgemaakt: een totaal nieuw restaurant is ontstaan nadat weken achtereen energie gestoken is in een alomvattende verbouwing. En ofschoon de plannen daartoe reeds in de zomer van 2021 gesmeed werden, werd vervolgens de nieuwe lockdown gebruikt om van de nood een deugd te maken.” Uiteindelijk nam het gehele proces veel langer in beslag dan gepland: een veel voorkomend fenomeen bij verbouwingen van deze aard.

Het pand van Prix de Rome heeft een quasi beschermde status als monumentenpand, en dat betekent dat een dermate ingrijpende verbouwing veel zaken aan het licht brengt die “dan ook maar meegenomen moeten worden”. Dan blijkt bijvoorbeeld het leidingwerk verouderd te zijn, en meer van die dingen. “We hebben de begroting meermaals moeten bijstellen. Maar we werden gedreven door het ultieme doel, namelijk om te investeren in de toekomst”, aldus Paul. Het nieuwe Prix de Rome ademt nu een ambiance uit die past bij de Bib Gourmand, en bij het nieuwe publiek dat de weg naar “Rome” gevonden heeft. Maar ook voor het ‘oude’ publiek wil Prix de Rome herkenbaar blijven. Aan de keuken verandert daarmee niets: de gerechten worden alle gevarieerd, goed verzorgd en rijk gelardeerd geserveerd: voor de echte fijnproever.

Het interieur is volledig vernieuwd, waarbij met name de grotere ruimte achter in de zaak veel meer de uitstraling van een restaurant op niveau heeft gekregen. Te beginnen met een chef’s table voor de open keuken. “Het sluit aan bij de wens van steeds meer gasten om van een avond uit eten een beleving te maken. Aan de chef’s table worden de gasten onderdeel van onze keuken”, zegt Wouter. De nieuwe meubels zijn veel warmer en comfortabeler, afwisselend met stoelen en banken, en passen bij een restaurant op dit niveau. De nieuwe verlichting zorgt voor meer sfeer. Aan de wand en tegen het plafond vinden we nieuwe, fraaie pasteltinten. Zelfs glaswerk en servies zijn volledig vernieuwd. Chef-kok Wouter, die sinds de zomer meer actief ook de “voorzijde” van het restaurant stuurt, weet zich gesteund door een ervaren en uitgebalanceerd keuken team, met Raisa Leenders en Camille Marell als twee Chef Koks die prima de kwaliteit van de keuken weten te garanderen. “We willen het niveau van de keuken nog wat verder optillen, zonder de scherpe prijs-kwaliteit-verhouding uit het oog te verliezen. De stijl blijft modern Frans.” Op de kaart gaat het van een heuse bouillabaise tot tarbot, van krokant gebakken kalfszwezerik tot een flat iron steak black angus met bearnaisesaus. „Ook hebben we de wijnkaart verder uitgebreid, onder meer met een groter aanbod van Limburgse wijnen, zoals van de domeinen Apostelhoeve en Genoelselderen, die niet alleen topkwaliteit leveren, maar ook zowat onze buren zijn.” Terwijl de keuken onafgebroken lof oogst, stuurt Paul –met een ondernemers-achtergrond- de organisatie inmiddels vanuit een heel ander, zakelijk perspectief. “Want ook een restaurant is een gewoon, normaal bedrijf”, lacht hij.

Partners bij verbouwing

Media Service Maastricht zorgde niet alleen voor professioneel beeld en geluid, maar ook voor camerabewaking en netwerk.

Edison Projectverlichting maakte het hele lichtplan, waarbij een balans werd gecreëerd tussen sfeer en effectiviteit.

Alex Schilderwerken heeft veel ervaring in de restaurantbranche, de gekozen tinten kleuren zijn perfect aan het interieur aangepast.

GIP BV Gangmakers in Projectinrichting zorgde voor de stijlvolle inrichting, van ontwerp van het gehele (meubel)plan tot aan de begeleiding bij de uitvoering.

Roltex Nuth heeft gezorgd voor de moderne software waarop het kassa- en keukensysteem draaien.

Plabos Beek is een interieurbouwer die gewend is maat-werk te leveren. Bij Prix de Rome zijn hoogwaardige materialen gebruikt, die tevens bestand zijn tegen intensief gebruik.

Susserweg 1, Maastricht (NL) – prix-de-rome.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.