Culinair

‘Mergel wit moet het terrasbier van Nederland worden’

Dit voorjaar breidde Stadsbrouwerij Maastricht haar gamma uit met Mergel Wit, een witbier dat werd gelanceerd als een hommage aan de stad. „Het moet hét terrasbier van Maastricht en Nederland worden”, zegt directeur Bastiaan Bronkhorst.

„En die geschiedenis zit nu in een blauw flesje met een buiketiket waarop de ster van Maastricht staat”, lacht Bastiaan Bronkhorst. „We zijn anderhalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de branding en de smaak. We wilden een bier dat de grandeur, het joie de vivre en het bourgondische karakter van Maastricht reflecteert. We bevinden ons hier in een vibrerende melting pot van culturen, waarin genieten centraal staat. Mergel Wit is bedoeld voor iedereen die de levensstijl van Maastricht wil absorberen. Het klinkt misschien vergezocht, maar ook de klimaatverandering speelde een rol. Door de opwarming worden terrassen bij ons steeds belangrijker. We hebben de potentie om de Rivièra aan de Maas te worden. Ons nieuwste bier past in die filosofie. Uiteraard willen we die niet alleen verspreiden in Maastricht, maar in heel Nederland en later ook in het buitenland.”

Stadsbrouwerij Maastricht

Maastrichtien

„De Stadsbrouwerij belooft dat je in dit bier dé smaak van Maastricht kunt proeven. Of je die als drinker ook daadwerkelijk waarneemt, is natuurlijk persoonlijk. Maar de belofte is feitelijk juist. Dit witbier wordt namelijk gebrouwen met een vleugje mergel uit Limburg. De mergellaag waarop Maastricht is gebouwd, werd circa zeventig miljoen jaar geleden gevormd en staat als geologisch tijdperk wereldwijd bekend onder de naam Maastrichtien. Dat is een verwijzing naar de stad Maastricht, die samen met de hele regio bekendstaat om kleikalksteen oftewel mergel.”

Maar wat zit er dan in dat bier van de enige nog actieve brouwerij in de binnenstad? En hoe smaakt het? „We wilden een klassiek bier met een eigentijdse twist”, verduidelijkt brouwer Michael Hermans. „Daarom hebben we moderne Amerikaanse hoppen gebruikt. Die geven een tropische toets. We hebben ook mergel toegevoegd, waardoor het bier een mineraal karakter krijgt. Een ander voordeel: mergel laat de kruiden en de hop meer tot hun recht komen omdat het de hardheid van water aanpast. Het resultaat is een dorstlessende doordrinker met het alcoholgehalte van een pils.”

Blauw flesje en uniek glas

„Het bier zit in een opvallend blauw flesje, dat een frisse uitstraling heeft en in een bijpassend, uniek glas wordt geserveerd. Dit glas werd nauwkeurig geselecteerd in samenwerking met glasfabrikant ONIS. Het zorgt voor een fijne smaakbeleving, maar voelt ook robuust in de hand. Zoals gebruikelijk bij witbier, kan het glas in de diepvries worden bewaard om die extra frisse beleving te creëren. De ribbels onder in het glas zijn een knipoog naar het bekende Pileerke, waaruit jarenlang Wieckse Witte werd gedronken. Voor Mergel Wit werd het opnieuw ontwikkeld met de skyline van Maastricht erop”, aldus Bastiaan.

Stadsbrouwerij Maastricht

Traditie

Het logo van het nieuwe bier oogt eigentijds, maar daarachter gaat een traditie van 167 jaar schuil. Stadsbrouwerij Maastricht is gevestigd in een pand uit 1825 aan de rand van het vibrerende stadsdeel Wyck, zeg maar de Nederlandse versie van de hippe Londense wijk Notting Hill. Pas 32 jaar later werd in Brouwerij De Ridder – wellicht een verwijzing naar Sint-Martinus, ridder van de Maltezer orde – voor het eerst bier gebrouwen. In die tijd waren er in de binnenstad veertig brouwerijen. Dat aantal slonk tot negen in 1940. Nu is er nog slechts één, Stadsbrouwerij Maastricht, die in 2018 na zestien jaar inactiviteit weer tot leven werd gebracht.

Onze belangrijkste bedoeling was het bekende Maltezer bier te laten terugkomen, het eerste speciaalbier van Maastricht”, verduidelijkt Bastiaan. „Dat werd in 1954 gebrouwen. Tijdens de opstart van ons project kwamen niet alleen Maastrichtenaren, maar ook bierliefhebbers uit heel Nederland en België informeren. Voor ons was dat een bewijs dat we de juiste beslissing namen. De naam Stadsbrouwerij Maastricht dateert van 2021. Daarmee wilden we de sterke band tussen de brouwerij en de stad aangeven. Bier is veel meer dan een dorstlesser. Het brengt mensen bij elkaar, zorgt voor verbinding. Aan de smaak van de Maltezer werd niets veranderd. Wat goed is, moet je goed laten.”

Oeverwal 12, Maastricht (NL) – stadsbrouwerijmaastricht.com

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

,

Stadsbrouwerij Maastricht

Gerelateerd nieuws