Home > Culinair > Meer ‘sterren’ dan ooit op 38ste Preuvenemint

Meer ‘sterren’ dan ooit op 38ste Preuvenemint

’t Preuvenemint, een van vier Maastrichtse evenementen bij uitstek (samen met TEFAF, André Rieu en de Vastelaovend), mag tijdens de komende editie die eind augustus wordt gehouden maar liefst vijf sterrenchefs verwelkomen, met een beetje ‘smokkelen’ zes. Of zelfs zeven, het is maar hoe je het bekijkt: Hans van Wolde van Beluga en Servais Tielman (die deze zaak per 1 juli overneemt), Christof Lang (La Becasse in Aken), Robin van de Bunt (De Leuf in Ubachsberg), Alex Clevers (Dilsen-Stokkem) Tout à Fait (Maastricht) en Wout Bru (Durbuy).

Daarbij moet worden aangetekend dat Servais Tielman feitelijk geen ster meer heeft in verband met de recente beëindiging van Cucina del Mondo in Heerlen. Bru had ooit twee Michelinsterren in zijn eigen restaurant in Zuid-Frankrijk, maar geniet tegenwoordig vooral bekendheid als kokende tv-ster in België.

Bij het organiserende Stuyskommitee zijn ze er in elk geval trots op. Zoveel ‘sterren’ op het oudste en met afstand bekendste  culinaire festival van Nederland hebben een gigantische uitstraling op de Euregio. En daarop wordt de komende jaren dan ook volop ingezet. ,,’t Preuvenemint (dit jaar van 22 tot en met 25 augustus, red.) mag zijn Maastrichtse ziel nooit verliezen”, zegt ondernemer Niels Klinkhamer, die vorig jaar aantrad als voorzitter van het Stuyskommitee. ,,Het is een feestje in Maastricht, maar niet langer een exclusief Maastrichts feestje. Mede dankzij onze enthousiaste deelnemers heeft ‘t Preuvenemint zich ontwikkeld tot een topevenement dat qua sfeer en uitstraling aansluit bij het internationale karakter van Maastricht. Daar spelen wij als organisatie op in.”

De ambitie is om de komende jaren nog meer bezoekers van buiten Limburg naar het evenement te halen, zegt Klinkhamer. ,,Uit de rest van Nederland, maar bijvoorbeeld ook uit Duitsland en uit België. Wij zien daar heel veel kansen.”

Dat ’t Preuvenemint zijn afkomst niet verloochent, blijkt wel uit het hoofddoel waarvoor dit jaar gekozen is: de Stichting Stille Armen Maastricht, een low profile vrijwilligersorganisatie die al sinds 1932  elk jaar rond de feestdagen pakketten met lekkernijen aflevert bij mensen en gezinnen dit het financieel heel moeilijk hebben. Vaak zonder dat de samenleving en zelfs de buurvrouw daar wat van merkt. Ook zijn ze in veel gevallen onzichtbaar voor de hulpverlening. ,,Het gaat om mensen die hun hoofd recht houden, niet snel klagen, maar ondertussen alle eindjes aan elkaar moeten knopen. Ze houden zich stil, vaak uit schaamte, maar het kan uw buurman zijn, of uw collega”, zei voorzitter Harry Beaumont van de Stichting Stille Armen Maastricht.

Zijn organisatie levert elk jaar op nieuw zo’n 700 dozen af bij 460 huishoudens. Met de opbrengst van het 38ste Preuvenemint hoopt de stichting daar komende kersttijd ten minste honderd adressen aan toe te kunnen voegen.
________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu