Home > Culinair > Margo Reuten zag verlies 2e ster niet aankomen

Margo Reuten zag verlies 2e ster niet aankomen

De topgastronomie in Limburg staat stil, zo concludeert Michelin bij de presentatie van de Nederlandse gids voor 2018. ‘Wij zien geen vernieuwing”, stelt Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin voor de Benelux in een interview met Chapeau Magazine. “Zelfs in Maastricht kabbelt het gewoon voort en gaat het z’n gangetje, en dat terwijl de economie aantrekt.”

Er kwam voor Limburg geen enkele ster bij, terwijl het gerenommeerde restaurant Da Vinci de 2e ster verloor. “We hadden al twee jaar twijfels” zegt Loens. “Maar we hebben de tijd genomen om de ontwikkelingen te volgen. Uiteindelijk hebben we het laatste half jaar nog vier verschillende inspecteurs gestuurd, onder meer een collega uit Duitsland. Alle vier concludeerden ze eensluidend dat daar gekookt wordt op het niveau van een goede ster, maar geen twee sterren. We zien teveel stilstand, en in feite is dat achteruitgang. Je eet nog altijd goed bij Da Vinci en Margo Reuten is een gedreven chef. Maar we zien geen evolutie. Een keuken moet met de tijd evalueren. Nieuwe of andere gerechten, nieuwe technieken. Dat hebben we de laatste tijd gemist bij Da Vinci.”

Werner Loens heeft Margo Reuten zelf afgelopen zaterdag gebeld om haar dit nieuws discreet mee te delen. “Ik wilde voorkomen dat ze te midden van alle collega’s hier in de zaal in Amsterdam dit nieuws zou moeten horen, dat zou voor haar misschien te emotioneel zijn geweest.”

Margo Reuten bevestigt dat de hoofdinspecteur haar zaterdag heeft gebeld. “Dat was zaterdagavond om kwart over zeven. Niet echt een prettig moment, want op dat moment zat de zaak hier vol. Dan moet je echt doorbijten.” De chef van Da Vinci zag het verlies niet aankomen. “Helemaal niet. We hebben geen enkel signaal gekregen. We hebben momenteel een heel goed team met veel jonge mensen. Ik denk juist dat we de laatste tijd in de keuken extra goed bezig zijn. Maar goed, Michelin denkt daar blijkbaar anders over. Mijn partner Petro en ik moeten dit eerst goed laten bezinken en dan kijken hoe wij het beste kunnen terugvechten. Want dat gaan we zeker doen. Als je eenmaal in de eredivisie hebt gespeeld, wil je niet terug naar een lager niveau. Ik was de enige vrouwelijke chef met twee sterren in Nederland en ben nog altijd de enige vrouwelijke sterrenchef. Bij Relais & Chateaux werd ik dit jaar uitgeroepen tot ‘ladychef of the year’  wereldwijd. Dan verwacht je geen verlies van je tweede ster.”

De andere sterrenrestaurants in Limburg behielden hun status. Beluga is nu het enige restaurant in Limburg met twee sterren. Een paar jaar geleden waren dat nog drie zaken:  Beluga, Da Vinci en De Leuf.

“Limburg is van oudsher een culinaire regio, maar er gebeurt tegenwoordig niet meer veel. We zien weinig nieuwe jonge chefs die aan de weg timmeren. Er zijn er wel een paar die we om die reden goed volgen, maar dat proces heeft z’n tijd nodig.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.