Culinair

Maastrichtse horeca boos op regering

tekst Jo Cortenraedt
De Maastrichtse horeca-ondernemers zijn boos op de regering na de persconferentie van premier Mark Rutte. Volgens hen is er geen enkel perspectief geboden en verkeren de bedrijven in grote onzekerheid. Voor faillissementen wordt gevreesd.

„Het gaat om 400.000 directe banen plus nog eens 500.000 indirecte banen”, zegt Berry Kuzelj van Hotel & Brasserie Britannique en café Aux Pays Bas. „Dan verwacht je toch dat er iets gezegd zou worden over mogelijke versoepelingen op termijn. Maar hij repte er met geen woord over. Daar ben ik echt boos om.”

Volgens Kuzelj is het ergste nog het wegvallen van de twaalf concerten van André Rieu in juli. „Dat is voor ons samen met Magisch Maastricht het hoogtepunt van het jaar”, zegt Berry Kuzelj van Hotel & Brasserie Britannique en café Aux Pays Bas. „Deze evenementen alleen al zorgen voor zo’n 25-30 procent van de jaaromzet van veel zaken. En nu we ook nog maanden dicht zijn vanwege corona, halen we mogelijk niet eens de helft. Aan het einde van het jaar zal blijken dat menige ondernemer dit niet overleefd heeft. De meest huurbazen en leveranciers willen straks toch een keer hun geld hebben, en dan gaan de echte klappen vallen. Ik hou mijn hart vast dat de helft gaat omvallen, dat zou een ramp zijn voor de hele stad.”

De ondersteuningsmaatregelen van de overheid zijn weliswaar welkom, maar komen minder positief uit dan eerst gedacht, zo zegt Kuzelj. „Er is gesproken over 90 procent loonkosten die zouden worden overgenomen, maar volgens onze boekhouder komt het er in de praktijk op neer dat we zelf toch nog 30-35 procent van de loonkosten moeten doorbetalen. Als je dan maandenlang geen euro binnen krijgt, dan gaat het hard.”

Yves Mullenders van restaurant Clichee en café de Poshoorn hoopt dat er over enkele weken alsnog meer duidelijkheid komt en dat er gepraat kan worden over noodzakelijke aanpassingen. „Die moeten wel realistisch zijn. Hier in de smalle Koestraat hebben wij geen uitwijkmogelijkheden. Maar je kunt maatregelen nemen zoals mondkapjes voor bediening en andere hygiënische maatregelen. Hoe dan ook, dit jaar gaan we als ondernemers zeker niks overhouden. Overleven is het enige motto.”

Zijn collega Robin Berben van café Sjiek had ook gehoopt op enig vooruitzicht. „Het is toch erg vreemd dat Rutte er met geen woord over gesproken heeft, terwijl wij een paar weken tevoren nog werden opgeroepen om na te denken over de anderhalve meter-economie. We hebben een stip aan de horizon nodig. Geef ons handvaten waarmee we kunnen gaan werken. Ik hoop toch echt dat we begin juni weer kunnen beginnen, en waar nodig en mogelijk passen we ons aan. Ik hoop ook dat we gesteund gaan worden door de lokale overheden, zeker ook wat regelgeving betreft. Want we hebben ruimte nodig. Als dan ook nog de bewoners van de binnenstad meewerken en begrip voor ons tonen, dan kunnen we misschien alsnog aan de slag.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws