Home > Culinair > Maastricht Heuvelland Culinair gaat voor de internationale top

Maastricht Heuvelland Culinair gaat voor de internationale top

Als vereniging waarvan de meest vooraanstaande restaurants van Maastricht lid waren, was Maastricht Culinair al enige tientallen jaren actief. Dit jaar is een nieuwe episode gestart met een uitbreiding naar het Zuid-Limburgse Heuvelland.

Logischerwijs vloeit daaruit voort dat de naam is omgevormd naar Maastricht Heuvelland Culinair, die daarmee de huidige lading veel beter dekt. Hiervoor is het logo aangepast. Dat betekent ook dat het segment Smaakmakers wordt uitgebreid. Dat betreft regionale producenten zoals bijvoorbeeld wijnproducenten. Tijdens de coronaperiode ontstond het idee om de koers te verleggen en de ambities uit te breiden. Daarbij hoort een nieuw bestuur, onder voorzitterschap van Ad Veenhof, Maastrichtenaar met veel bestuurlijke ervaring.

,,Maastricht en Zuid-Limburg zijn zeker bekend en populair bij toeristen, maar dan vooral vanwege de mooie natuur en de bourgondische gezelligheid. Wij denken dat we ons nog veel sterker ook als culinaire topregio kunnen profileren, op een internationaal niveau zoals bijvoorbeeld de regio’s rondom Sevilla en Kopenhagen. Want we hebben hier zó veel toprestaurants bij elkaar, maar ook geweldige streekproducten. Daar kunnen we veel meer mee.”

Onder de nieuwe vlag Maastricht Heuvelland Culinair is het aantal leden in korte tijd behoorlijk toegenomen, zowel uit Maastricht als ook uit het Heuvelland. ,,De toeristen zien dit eigenlijk als één gebied, Maastricht en de omliggende regio. Dus dan moeten wij ons ook als zodanig presenteren. In feite zitten we hier als het ware in een culinaire bubbel met allemaal geweldige adressen in een klein gebied. Dat willen we internationaal veel meer gaan uitdragen, zodat ook liefhebbers uit de omringende landen speciaal voor deze kwaliteit naar ons toe komen.” Maastricht Heuvelland Culinair beschouwt de streek onder Sittard tot en met de Voerstreek als werkgebied, inclusief de plateaus in Zuid-Limburg. Een brede interpretatie van het begrip Heuvelland, om op die manier een zo groot mogelijke impact te hebben.

Het doel van de vereniging is niet alleen om bij reserveringen gasten naar elkaar te verwijzen, maar elkaar ook als collega’s te helpen bij bijvoorbeeld het zoeken naar personeel. Ook worden er maandelijks culinaire initiatieven ontwikkeld die op de homepage van de website worden aangekondigd, zoals een Midnight Chocolate bij restaurant Novo New Dining, waar op 2 september midden in de nacht genoten kan worden van een heus chocolademenu. Op social media wordt er actief campagne gevoerd. Alle leden kunnen zich op deze kanalen optimaal presenteren. ,,Door die samenwerking maken we een krachtige vuist als dé streek in Nederland als het gaat om genieten van de beste gastronomie en de daarbij horende producten”, zo stelt Veenhof.

De bedoeling is dat het aantal leden in de nabije toekomst nog zal groeien, mits die voldoen aan de opgestelde kwaliteitscriteria.

Prestigieuze leden

Intussen telt de ledenlijst een flink aantal adressen die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. In Maastricht zijn dat de nodige mooie restaurants. Chatêau Neercanne, dat met chef Robert Levels weer een Michelinster heeft, Beluga Loves you met Servais Tielman, al jaren goed voor een ster, restaurant Rantree, met een ster gedragen door chef Ralph Hermans. Maar ook het populaire restaurant Novo New Dining van chef Rodny Welters, Brandson met in de keuken George Taselaar, de Italiaanse zaak Il Fiore met chef Dino Bagnato, het vertrouwde Pakhoes dat al decennia gerund wordt door de familie Wolfs, het bruisende Vino & Friends van de gedreven Bas Lenoire, de verrassende Bistro Croquant en het oudste Chinese restaurant van Maastricht: La Chine, nog steeds gerund door de familie Choy. Ook Smullies in Maastricht Oost is een van de leden. Weliswaar geen restaurant, maar je kunt er wel lekker proeven van de hoogwaardige patisserie en het huisgemaakte ijs.

Buiten de stadsgrenzen eveneens een aantal indrukwekkende namen: restaurant Julemont in Château Wittem, dat met chef Guido Braeken in één klap twee Michelinsterren kreeg, restaurant Atelier in Gulpen (één ster) met routinier Hans Kinkartz, het fraaie restaurant Ambrozijn in Valkenburg met de gedreven chef Sven Nijenhuis, het tot ver in Wallonië geliefde restaurant Vanille van Peter van Rooij in Eijsden, de lieflijke zaak Op de Heij in Sint Geertruid die met Vera Notermans het Heuvelland alle eer aandoet, het huiselijke restaurant Gaar in Meerssen, dat met Joachim Müller een Bib Gourmand voert, en het stijlvolle restaurant Les Salons in het prestigieuze Château St. Gerlach.

Met het contingent Smaakmakers trekt Maastricht Heuvelland Culinair de topgastronomie breder, te beginnen met het internationaal erkende wijndomein De Apostelhoeve in Maastricht, en het eeuwenoude wijnhuis Thiessen met de oudste wijnkelders van Nederland en zelfs een bescheiden stadswijngaard. En ook koffiebranderij Blanche Dael in Maastricht is een actief bedrijf als het gaat om smaak en kwaliteit. Evenals slagerij Kusters in Margraten, dat met eigen vee het ambachtelijke aspect hoog in het vaandel houdt.

maastrichtheuvellandculinair.nl

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.