Home > Culinair > Maartens Culinair > Maastrichtse chef Gyan Vliegen runt nieuwe succesvolle zaak in Antibes

Maastrichtse chef Gyan Vliegen runt nieuwe succesvolle zaak in Antibes

De sfeervolle stad Antibes, een van de leukste plekken aan de Côte d’Azur, wordt deze maand weer overspoeld door bezoekers van het even verderop gelegen Cannes, waar deze week de 76ste editie van het wereldberoemde filmfestival van start gegaan is. Tot groot genoegen van Maastrichtenaar Gyan Vliegen die er onlangs samen met een compagnon een eigen restaurant opende: Le Fricot.

Gyan Vliegen

Toen Chapeau hem enkele jaren geleden tijdens een bezoek aan het mondaine Juan-les-Pins vroeg of hij weleens spijt had van zijn besluit om Maastricht achter zich te laten en zich voorgoed te vestigen aan de Franse zuidkust, antwoordde de Maastrichtse chef-kok Gyan Vliegen met een veelbetekenende glimlach. Hij knikte in de richting van het uitgestrekte zandstrand, drie à vier flinke steenworpen van hem verwijderd. „Kijk eens waar ik nu zit”, zei hij met een weids armgebaar waaruit zonder veel moeite viel af te leiden dat hij op hier, in de populaire strandtent La Jetée, volledig op zijn plek was. „Als ik vanuit mijn keuken naar buiten kijk, dan zie ik dit…”

We volgden zijn blik in de richting van de branding, een kleine honderdvijftig meter verderop. In de verte dobberden kapitale witte jachten in alle rust op het azuurblauwe water. Aan de rechterkant van het weergaloze panorama, nabij Cannes, doemden vervaarlijke rotsformaties op, wat – zeker tegen zonsondergang – een prachtig kleurrijk schouwspel opleverde.

Hoezeer hij het ook naar zijn zin had als chef bij La Jetée, het bloed kroop bij de Maastrichtenaar waar het niet gaan kon. De lange zware werkdagen, zeker in het seizoen, eisten na verloop van hun tol. „Zes dagen per week lunches en diners. Ik raakte op een bepaald moment in een sleur.”

Wilde hij het in zijn eigen métier volhouden, wat hij gezien zijn liefde voor de gastronomie en zijn opleiding aan de hoge hotelschool in Maastricht van ganser harte hoopte, dan zou hij toch op zijn minst aan het werk moeten in een eigen zaak.

Dit voorjaar werd zijn droom bewaarheid. Samen met zijn compagnon en Matthieu Segond, een Fransman met wie hij bij La Jetée jarenlang had samengewerkt, opende hij dit voorjaar Le Fricot, een typisch Franse brasserie, met een eenvoudig, maar lekker eten en goed wijnen op de kaart. Le Fricot is familiair Frans en betekent zoveel als: De Prak of De Hap. In een wat bredere zin staat het ook voor; ‘lekker ongedwongen samen eten’.

Matthieu Segond & Gyan Vliegen

Le Fricot is te vinden in la Traverse du 24 Août, een sfeervol achterafstraatje niet ver van het centrum. Meerdere gezellige terrasjes nodigen bezoekers van Antibes uit om toch vooral maar plaats te nemen. De naam van de zaak staat op de ramen. Met daaronder: par MaGuy, een samengestelde afkorting van hun beider voornamen: Matthieu en Gyan. „Maar je kunt het ook lezen als ‘magie’, een magische samenwerking dus.”

Buiten eten kan hier vrijwel elke dag, het hele jaar door. „Dat heeft te maken met het feit dat we hier in een microklimaatje liggen”, legt Gyan uit. „Je kunt bijna het hele jaar lekker op het strand liggen, maar rij je in je auto een paar kilometer richting de bergen, dan kan het zomaar zijn dat je je ruitenwissers moet aanzetten.”

Toen hij in 2005 begon aan zijn opleiding aan de hotelschool in Maastricht was een van de eerste vragen die hij kreeg: ‘Wat doe je over 25 jaar? „Mijn antwoord was: dan heb ik een hotelletje in Zuid-Frankrijk.’’ Die droom bleek uiteindelijk onhaalbaar. Maar met Le Fricot komt hij toch heel dicht in de buurt, klinkt het tevreden. „Het is onze wens om heel dicht bij de authentieke Franse keuken te blijven, net zoals bij Le Bouchon d’en Face in Maastricht. Gek genoeg vind je dit soort zaken in deze contreien steeds minder. Pizza’s en pasta’s? Die vind je overal. Terwijl wij juist heel leuke reacties krijgen, niet in de laatste plaats van Fransen, die hier speciaal naartoe komen voor een repas convivial. Samen eten, samen genieten. We wisselen elke week van kaart. Daarop staan ook af en toe ook niet-Franse gerechten, zoals Luikse ballen en garnalenkroketjes. En ambachtelijke bitterballen. Boulettes de boeuf. 9 euro voor zes stuks. Onze leverancier heeft me ervan verzekerd dat wij in de wijde omtrek de enige zijn die ze op de kaart hebben staan. Laat dat vooral nog even zo blijven. Fransen zijn er dol op!”

1 Trav. du 24 Août, Antibes (FR)

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.