Home > Culinair > Luster: Mediterrane sferen op het Vrijthof

Luster: Mediterrane sferen op het Vrijthof

Op 15 maart sloten de deuren van Old Dutch op het Vrijthof in Maastricht met de verwachting twee weken later in een volledig nieuw jasje de deuren te heropenen. Twee maanden later dan gepland is het eindelijk zover. Maandag 1 juni om 12.00 uur mag Luster – een pracht van een Mediterrane bistro – voor de eerste keer gasten ontvangen.

Familie Rekko

Al drie generaties lang wordt het horecapand aan het Vrijthof 10 in Maastricht gerund door de familie Rekko. Bij Old Dutch Beer & Food was je – zoals de naam al verklapt – aan het juiste adres voor bier en om iets te eten. Maar wel gerechten zoals zo veel ondernemers op het Vrijthof die op de kaart hebben staan. Eten dat de toeristen die het Vrijthof bezoeken eigenlijk ook willen. Hoewel Loek Rekko eigenlijk nooit de horeca in wilde, kwam hij er al vrij vroeg achter dat zijn passie daar wel echt lag. Hij volgde de hotelschool, werkte ruim vijf jaar bij In den Ouden Vogelstruys en ging op 1 oktober 2018, onder het motto ‘better safe than sorry’, voor zijn vader aan de slag. Na één jaar nam Loek Rekko op 1 oktober 2019 Old Dutch over. ,,Als ik het ga doen, ga ik er wel helemaal mijn eigen ding van maken’’, had hij zich van tevoren voorgenomen. 16 maart zou hij voor de laatste Old Dutch Beer & Food draaien, na een intense verbouwing van twee weken zouden op 31 maart de deuren van Luster openen.

Coronacrisis

Dat laatste zou ook zijn gelukt indien de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid. ,,Alleen de stoelen waren op 31 maart – ook als gevolg van de coronacrisis – nog niet op de zaak. De rest was klaar.’’ De twee maanden die volgde heeft Loek het beste van gemaakt: de hele zaak is tot in het kleinste detail afgewerkt. Dat was dan misschien toch een klein ‘geluk bij een ongeluk’.

Anders dan de rest

Als je Luster binnenwandelt – of online even door de menukaart bladert – valt direct op dat het er anders is dan in andere zaken. Hoewel dat natuurlijk alleen maar aangemoedigd kan worden, is het op een plek als het Vrijthof wel gedurfd. En daar is Loek zich goed van bewust. ,,Het zal doorzetten worden om mijn concept aan de man te brengen op het Vrijthof, maar ik geloof in mijn formule. Zolang ik maar blijf doen wat ik voor ogen heb met Luster – en paniekvoetbal en te snel concessies doen achterwege laat, moet het wel goed komen, daarvan ben ik overtuigd.’’

Luster

Wat Loek dan precies voor ogen heeft met Luster? Het is geen eetcafé, noch een restaurant, maar zoals hij het zelf omschrijft een mediterrane bistro. Mediterraan, omdat Loek zelf het liefst naar Mediterraan gebied op vakantie gaat en deze verzamelnaam veel mogelijkheden biedt in de keuken. Op de kaart vinden we kleinere verfijnde gerechtjes – niet te verwarren met tapas – om te delen. ,,Luster wordt toegankelijk, maar wel toegankelijk met klasse: we gaan niet volgens etiquette serveren, maar zorgen er wel voor dat alles tot in de details klopt.’’

De vertaalslag naar het interieur van de zaak heeft Loek toevertrouwd aan Tim Reiters. Het resultaat mag er wezen: een hippe en strakke interpretatie van precies het gevoel dat je krijgt als je in Mediterraan gebied op vakantie bent. Het schaduwspel dat wordt gevormd door de combinatie van een glazen dak en échte olijfboom, geven de mediterranean garden – waar gasten de koks in de open keuken in actie kunnen zien – een écht zomers vakantiegevoel.

Luster is overigens een vrij ‘onbekend’ Nederlands woord dat ‘de glans van de parel’ betekent. Maar ook moderne kroonluchters dragen deze naam en laat er daar nu drie van boven de bar hangen aan het Vrijthof 10.

Luster is vanaf maandag 1 juni 12.00 uur elke dag geopend voor ontbijt, lunch, diner en cocktails. luster.nl

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.