Home > Culinair > Lokale wijnen, regionale kazen en vier chefs op Château St. Gerlach

Lokale wijnen, regionale kazen en vier chefs op Château St. Gerlach

Was Château St. Gerlach enkele jaren geleden nog dé plek om de klassiek Franse keuken en luxe ingrediënten van over de hele wereld optimaal te beleven, anno 2023 is het – onder gastronomische leiding van chef de cuisine Guido Le Bron de Vexela – een plek waar duurzame landbouw, producten die groeien en bloeien in het eigen WIJland en bijzondere, gewaagde smaakcombinaties hand in hand gaan. Dat maakt het mergelgele kasteel en zijn groene omgeving de uitgelezen locatie voor het eight hands dinner ter ere van de jaarlijkse Food for Change-campagne van Relais & Châteaux.

Kazen & wijnen

Het is een van de eerste echte herfstdagen van 2023 als een groepje journalisten en verslaggevers zich verzamelt bij Les Salons, het restaurant van Château St. Gerlach. Het mag dan fris zijn, met een kans op regen, maar voordat het internationale gezelschap aan tafel gaat, wordt eerst een bezoek gebracht aan de eigen wijngaard en het bijbehorende WIJland aan de overkant van de weg.

Tijdens een wijnproeverij tussen de wijnranken, waar de souvignier gris nog heel eventjes mag rijpen, vertelt partner in wine’ Stan Beurskens van wijngaard St. Martinus in Vijlen over zijn eigenzinnige kijk op wijnmaakproces en de samenwerking met Oostwegel Collection.

Terwijl vier huiswijnen uit de Oostwegel-collectie de revue passeren, neemt ook kaasmaker Fred Stassen het woord. Onder de naam Sjevraoje maakt Stassen sinds 2014 ambachtelijke en zeer geliefde (geiten)kazen. Een proces dat, als je het de ambachtsman vraagt, veel weg heeft van het wijnmaakproces: alle keuzes die tijdens het maakproces – van het voeden van de geiten en koeien tot het rijpen – worden gemaakt hebben invloed om het eindproduct.

Acht handjes

Tijdens het eight hands dinner later op de dag, wordt wederom op een smakelijke wijze aandacht gevraagd voor de smaak van de streek. In dit geval vier streken: chef Tim Bood van Central Park Voorburg (*), Raymond Remmen van L’Auberge de Château Neercanne, Tim Meuleneire van restaurant FRANQ (*) in Antwerpen en Guido Le Bron de Vexela van Les Salons op Château St. Gerlach werken elk met streekproducten van thuis. Zo is er onder meer Zeeuwse kingfish, Zeeuwse mosselen en vuurzee uit Voorburg en creëert Remmen een gerechtje met ingrediënten die allemaal binnen vijfhonderd meter van zijn restaurant groeien en bloeien. De

De uit Antwerpen afkomstige chef Tim Meuleneire gebruikte Achelse pecorino en duroc-Varken uit Merkplas voor een zeer smaakvolle interpretatie van spaghetti carbonara. En gastheer Guido Le Bron de Vexela sluit, volledig veganistisch, af met een dessert waarin de rode bieten uit het eigen WIJland de hoofdrol spelen. 

Food for Change

Het Food for Change initiatief werd zeven jaar geleden in het leven geroepen door Slow Food en Relais & Châteaux, een verenging van zo’n 580 leden in 68 landen, waaronder Château St. Gerlach en Château Neercanne. Doel van deze wereldwijde campagne is biodiversiteit en gastronomisch nalatenschap beschermen door aandacht te vragen voor lokale producten en een duurzame aanpak binnen de topgastronomie. Om dat doel te bereiken werken beide organisaties samen met boeren en producenten over de hele wereld. Dit jaar staan wijn en kaas centraal in Food for Change campagne.

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.