Culinair

Limburg doet het goed in nieuwe GaultMillau

tekst Maarten van Laarhoven

Apetrots zijn ze bij Le Bouchon d’en Face, de op Lyonese leest geschoeide brasserie in het Maastrichtse stadsdeel Wyck, die dit jaar haar eerste lustrum vierde. Twee jaar na de erkenning door de Michelingids – Le Bouchon staat met een bestekje in de ‘rode gids’ vermeld – heeft nu ook tegenhanger GaultMillau de knusse zaak in de Wyckerbrugstraat opgemerkt.

Le Bouchon d’en Face (12 punten) staat in de gids op een lijst met tweehonderd nieuwkomers, samen met Harry’s (14) en Vino & Friends (13) in Maastricht, Frunk in Brunssum (13), Kasteel Eyckholt (13) in Roosteren en nog acht andere zaken, verspreid over heel Limburg. Absolute topper in deze lijst is Sabero in Roermond, de nieuwe zaak van Nico Boreas, die van de inspecteurs van GaultMillau maar liefst 17 punten kreeg toebedeeld. Sterrenzaak Cucina del Mondo in Heerlen moet het met 13 punten doen, een waardering die ook is weggelegd voor bijvoorbeeld Mes Amis, The Harbour Club en Restaurant SOFA in Maastricht en Herberg Stadt Stevenswaert in Stevensweert.  Het eveneens in Heerlen gevestigde Kasteel TerWorm is beoordeeld met 14 punten, net als Harry’s en de Rozemarijn in Maastricht en Sylvester’s en Bellevue in respectievelijk Sittard en Simpelveld. Ook goed scoorden Pirandello (14) in Landgraaf, Au Coin des Bons Enfants (14,5) en Infini (14) in Wahlwiller.

Als iets opvalt in de gids, die overigens vanaf morgen in de boekhandel ligt en die tevens voor iedereen toegankelijk is in de vorm van een site en een gratis app, dan is het wel dat Limburg er allerminst bekaaid vanaf komt, zeker als het gaat om restaurants aan de onderkant van het landelijke topsegment. Restaurants als Da Vinci (16,5) Château Neercanne (16) en Tout à Fait (16) in Maastricht, Château St. Gerlach (16) in Valkenburg en Restaurant ONE in Roermond (16) zijn al jaren vaste waarden in de Limburgse culinaire wereld. Ook dit jaar eindigden ze vlak onder Beluga Loves You (17,5) in Maastricht en De Leuf (17) in Ubachsberg. De binnenkomst van Sabero in Roermond met 17 punten mag dan ook met recht spectaculair worden genoemd.

Restaurants die vlak boven de 15 punten uitkomen voldoen volgens GaultMillau ook aan de internationale maatstaven. In Limburg is deze eer weggelegd voor Vanille in Eijsden, Atelier in Gulpen, Brienen aan de Maas en Valuas in Venlo en Aubergine in Steyl. Zij scoorden alle 15,5 punt. Het recent verhuisde Rantrée in Maastricht doet het met 15 punten ook niet slecht, Damianz in Roermond – al enkele jaren getipt voor een Michelinster en in de GaultMillau goed voor 14,5 punt – evenmin.

Hoewel er onder de toppers en de subtoppers wat verschuivingen zijn qua puntenaantal spreekt Godfried van der Lugt, die dit jaar Jan van Lissum opvolgde als uitgever van de ‘gele gids’ liever niet van stijgers of van dalers. ,,We zijn negen maanden geleden van start gegaan, met een nieuw team en volgens een geheel andere aanpak. Voor ons is dit een nulmeting.”

Veranderingen ten opzichte van vorig jaar zijn er echter wel degelijk. Restaurants met 11 punten zijn niet langer in de gids opgenomen. 12 punten is weliswaar de ondergrens, maar tegelijkertijd ook een indicatie dat het restaurant in kwestie iets moois te bieden heeft. Volgens Van der Lugt zijn met name de restaurants die tussen de 12 en 15 punten scoren interessant voor een groot publiek. ,,De eerste twintig namen op de lijst zijn elk jaar wel zo’n beetje hetzelfde. Daar zie je weinig verschuivingen. Maar in het segment daaronder gebeurt ontzettend veel. In het op een gedegen manier beschrijven van deze ontwikkelingen – met de professionele kennis die daarbij hoort, maar ook met een zekere distantie – zit een belangrijk deel van ons bestaansrecht.”

________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

,

Bouchon d'en Face

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws