Home > Culinair > Les Tables zet in op duurzaam Maastricht

Les Tables zet in op duurzaam Maastricht

De 23 leden van de Maastrichtse horecabranchevereniging Les Tables gaan hun gasten beter informeren over de bereikbaarheid van Maastricht. Dit doen ze onder meer door op hun websites routebeschrijvingen aan te geven van en naar parkeerplaatsen buiten het centrum, maar ook door aan de hand van tips de aandacht te vestigen op bezienswaardigheden die gasten tegenkomen als ze – in alle rust en zonder parkeerstress – naar hun gedekte tafeltje wandelen. ,,Het tafeltje naar de gast brengen in plaats van andersom”, zegt Annaline Doelen, eigenaresse van Wijnrestaurant Mes Amis en bestuurslid Innovatie en Duurzaamheid bij Les Tables. ,,Natuurlijk zien we de gasten graag onze kant op komen, maar het mag geen eenrichtingsverkeer zijn.”

Het initiatief om gasten van buiten Maastricht door middel van gerichte tips alternatieven te bieden voor een dure parkeerplaats in de binnenstad en op die manier tevens te helpen de druk op het centrum weg te nemen, maakt onderdeel uit van een intentieovereenkomst (‘Akte van Ambitie’) tussen Les Tables en Maastricht Bereikbaar die vanmorgen door vertegenwoordigers van beide partijen is getekend in Brasserie Tapijn in het Stadspark in Maastricht.

De ambitie van Les Tables is om door middel van concrete acties een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van het centrum en tegelijkertijd een duit in de zak te doen als het gaat om de vermindering van de CO2-uitstoot.

Een van de andere acties die de leden van Les Tables ondernemen in het kader van de duurzaamheid betreft het in kaart brengen van het reisgedrag van de eigen medewerkers. Via een mobiliteitsscan kan worden bekeken of er mogelijkheden zijn om werknemers op een andere manier naar het werk te laten komen dan met de auto.

In de intentieovereenkomst is verder vastgelegd dat de 23 leden van Les Tables de komende drie maanden gaan testen of het voor hen zinvol is om voor de bevoorrading van hun bedrijven een ‘e-cargo-bike’ (een elektrische bakfiets) in te zetten in plaats van de auto.

Volgens Les Tables-bestuurslid Annaline Doelen is het belangrijk dat haar organisatie in de lopende maatschappelijke discussie over duurzaamheid een signaal afgeeft. ,,Als ondernemer profiteer je meestal pas op langere termijn van duurzaamheid. Maar op korte termijn kun je al bijdragen aan de manier waarop de gast de stad ervaart, namelijk gastvrij, gezond en veilig. Daar werken we samen hard voor.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.