Home > Culinair > Lente! Allemaal lekker op dieet

Lente! Allemaal lekker op dieet

Auteur: Ellis Visser

Ondertussen ben ik de 30 gepasseerd. Het valt me op dat de mensen om me heen steeds meer bezig zijn met hun uiterlijk. Ging het tijdens mijn jongere jaren vooral over wat je aan had, nu gaat het veelal over het gewicht. Het lijkt steeds erger te worden. En ik moet ook eerlijk bekennen dat ook ik steeds kritischer naar mezelf kijk. Ik zie dat je de jaren ergens wel begint terug te zien. Is het niet aan je huid of haren, dan is het wel een avond doorzakken waar je twee dagen later de gevolgen nog van merkt of dat ene vetrandje dat je niet meer krijgt weggesport. Maar zijn we niet veel te streng voor onszelf? En zijn onze doelen niet veel te hoog?

Collectief op dieet
Ik vind het ontzettend bijzonder om te aanschouwen hoe iedereen met deze ontwikkeling omgaat. Op de werkvloer vliegen de tips over afvallen of het verwijderen van die ene diepe rimpel je om de oren. De ene collega inspireert de andere en voordat je het weet zit iedereen op hetzelfde dieet of gaat iedereen naar dat ene beautyinstituut. Ongelooflijk hoe dat werkt. We willen allemaal snel, goedkoop en het liefst willen we er zelf zo min mogelijk voor doen. We realiseren ons vaak niet dat we door het eindeloze kopieergedrag die onzekerheid zelf in stand houden.

Commercie
Dan hebben we het nog niet over de bedrijven die slim op ons gedrag inspelen en daar veel geld mee verdienen. Want het gedrag dat we vertonen is perfect in periodes uit te schrijven. In januari zie je op de tv niks anders dan reclames over sportabonnementen en dat is echt niet voor niks. In februari wederom sportabonnementen, maar met net een beetje extra’s, nu zonder die verdomde inschrijfkosten. In maart is het iets stiller, maar in april hop, daar zijn de sportabonnementen weer. Om maar niet te spreken over alle dieetboeken die opeens een prominente plek krijgen in de boekhandel. We trappen er allemaal in. Lekker diëten met zijn allen om ons in de winter weer lekker vol te kunnen duwen.

Wakker worden
Zijn we ons wel voldoende bewust van dit gedrag en de invloed die iedereen op ons heeft? Ik denk het niet. We willen iets, zo snel mogelijk, nemen alle adviezen van buitenaf aan en gaan ermee aan de slag. Terwijl ik denk dat het vele malen gemakkelijker, gezonder en gelukkiger kan. Moet je je eens voorstellen: Je bekijkt je leven kritisch, bent eerlijk naar jezelf, wijzigt de kleine dingen stap voor stap, accepteert het proces zoals het gaat en laat de eeuwige onhaalbare doelen los. Dat geeft een fijn gevoel hè? Een last van je schouders. Trek dit over je hele leven en je hebt een gezond en gelukkig leven. Dat klinkt goed heè! Nu dus aan de slag..

Verandering
Het klinkt allemaal heel simpel en eigenlijk is het dat ook. Want als ik je nu vertel dat de doelen die je je iedere lente oplegt toch onhaalbaar zijn of maar een korte periode vol te houden zijn, dan ga je toch ook direct voor het grotere plaatje? Ik heb me onlangs door een psycholoog laten vertellen dat verandering van patronen pas plaatsvindt na zes maanden. Met dat gegeven in je achterhoofd kun je aan de slag gaan met kleine gezonde wijzigingen die je gemakkelijk kunt inbouwen in je dagelijkse ritme. Ik weet zeker dat je over een tijdje terugkijkt op een relaxed en gezond proces.

Ik bedoel, die maanden op dieet zijn toch verschrikkelijk? Niemand wordt er vrolijker of gezonder van. Ga dus voor de langere termijn, oftewel voor verandering voor je hele leven. Accepteer jezelf en ben gelukkiger dan ooit tevoren!

________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu