Le Bouchon d’en Face te gast in brasserie Paul Bocuse
Le Bouchon d’en Face, de op Lyonese leest geschoeide brasserie in de Wyckerbrugstraat in Maastricht, vierde onlangs zijn eerste lustrum. Om die mijlpaal extra luister bij te zetten, bracht het team van ‘De Bouchon’, zoals de knusse bistro inmiddels in Maastricht bekendstaat, een bezoek aan Lyon. Samen met een aantal relaties en vaste gasten van de zaak die bij lezers van het blad Leven in Frankrijk, hoog staat aangeschreven.
Lyon, de Franse ‘hoofdstad van de smaak’ – en tevens de bakermat van de bouchons, zoals de veelal kleine restaurantjes in het schilderachtige middeleeuwse Vieux Lyon ook wel worden genoemd – is een bestemming die elke rechtgeaarde lekkerbek ten minste één keer in zijn leven moet hebben bezocht. In elke straat en in elk steegje van de prachtige oude stad, vind je wel een of meerdere zaken waarvan het bekijken van de menukaart alleen het het water in de mond doet stromen.
Een bezoek aan la capitale de la gastronomie Française is niet compleet zonder een bezoek aan een van de brasserieën van de legendarische Franse topkok Paul Bocuse, die in januari van dit jaar op 91-jarige leeftijd overleed. Bocuse, de meest invloedrijke kok van de twintigste eeuw, had met zijn restaurant L’Auberge Du Pont de Collonges, in de buurt van Lyon vijftig jaar lang drie sterren in de Michelingids.
Behalve de driesterrenzaak, waar je een klein vermogen kwijt bent als je er wilt lunchen of dineren, omvat het imperium van de grondlegger van de nouvelle cuisine zeven restaurants en brasseriën. Het verschil tussen beide categorieën is lang niet altijd even duidelijk. Ze hebben in elk geval met elkaar gemeen dat je je er voor een redelijk bedrag te goed kunt doen aan traditionele Franse gerechten. Zoals in het geval van Brasserie Le Nord, waar het Maastrichtse gezelschap vriendelijk werd ontvangen, de Poulet de Bresse ‘Miéral’ à la Crème et aux Champignon, een van roomboter vergeven gerecht met als hoofdingrediënt de beste kippenbillen die in heel Frankrijk te vinden zijn.
De grootmeester van de Franse keuken mag dan helaas niet meer onder ons zijn, zijn keukenteams zorgen er wel voor dat zijn nagedachtenis voortdurend aan de orde is. Zo is zijn beeltenis terug te vinden op de menukaart en op de pot Lyonnais, de typische wijnfles met een inhoud van 46 centiliter die je eigenlijk alleen tegenkomt in Lyon. De qua inhoud afwijkende bouteille – er zit een bodem in van zo’n vijf centimeter dik – vertelt een belangrijk stuk culinaire geschiedenis. Voordat Lyon een droombestemming werd voor lekkerbekken was de stad die menig vakantieganger voorbij raast op weg naar het nog veel zonniger zuiden een industriestad waar onder op hoogstaande wijze zijde werd vervaardigd. Omdat fabrieksarbeiders in die tijd deels in wijn werden uitbetaald, besloten de werkgevers om van elke halve liter uitbetaalde wijn vier centiliter voor zichzelf te houden, zodat ze zelf ook op fiscaal-vriendelijke wijze van een slok konden genieten.
Tijdens het bezoek van Le Bouchon d’en Face werd overigens niet gekeken op een centilitertje meer of minder. De ene na de andere pot gevuld met adequate Côte du Rhône wijn – zowel rood als wit – en een beeltenis van een lachende Paul Bocuse verscheen op de klassiek gedekte tafels.
Uiteraard nam het team van Le Bouchon d’en Face de gelegenheid te baat om zich te laten vereeuwigen met de collega’s van Brasserie du Nord, die na de toch niet al te lichte maaltijd nog een verrassing in petto bleken te hebben voor de Limburgse gasten: gaufres au chocolat. Uiteraard gebakken in heel veel boter.
Wie zelf wil proeven van de rijke Lyonese keuken is op 15 november van harte welkom bij Le Bouchon d’en Face. Dan organiseert het restaurant een ‘sjieke’ avond, waarop Robin Berben, patron-cuisinier van Café Sjiek in Maastricht en groot bewonderaar van Paul Bocuse als gastkok zijn opwachting maakt.
_________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <