Home > Culinair > L’Atelier verrast gasten ook na 20 jaar

L’Atelier verrast gasten ook na 20 jaar

Restaurant l’Atelier in Gulpen is al 20 jaar open, nog altijd onder de bezielende leiding van chef Hans Kinkartz en zijn vrouw Ellen die de wijnen voor haar rekening neemt. Een goed moment om weer eens een tussenbalans op te nemen.

De inrichting is sinds ons laatste bezoek van een aantal jaren terug helemaal vernieuwd. Wat strakker, zonder dat het koud wordt in dit oude pand, waar de tafels rondom de keuken staan opgesteld.

Het is hier comfortabel zitten en die doordeweekse avond zit het helemaal vol, zoals dat vaak het geval blijkt te zijn. L’Atelier kent een grote schare fans, niet alleen vanuit het Heuvelland, maar ook vanuit Maastricht, Parkstad en niet te vergeten Aken.

We worden bij de bestudering van de menukaart en de uitgebreide wijnbijbel verrast met enkele kleine, heel smakelijke hapjes en ook de amuses zijn meteen op niveau zoals de crème brulée van piccalilly. de dampende souche met filet americain en de sorbet van komkommer en tomaat.

Er staan heel wat prachtige wijnen op de kaart, maar gezien de kennis van de gastvrouw, durven we hier wel een wijnarrangement aan van € 32,50. De 4 gangen ‘inspiratie’ komen op € 65.

We starten met een tartaar van zeebaars. De rauwe vis met een mosterd-achtige crème is heel eigentijds bereid, zodat de slogan ‘klassiek modern’ zeker niet overdreven is. Als wijn de Tornai 2015 Somlo Hongarije van de zeer eigenzinnig smakende Furmint-druif – gedurfde maar prima keuze.

Het andere voorgerecht is kingfish tartaar – rauw. Heerlijk, met rijke, subtiel gekruide en exotische accenten. De erbij gekozen wijn combineert uitstekend.  Avalos Picorino Collini Pescarese 2017, fris-mineralig en opvallend smaakrijk.

‘Handgedoken’ (dus niet gekweekte)  gebakken coquilles vormen het tussengerecht, begeleid met onder meer wat bloemkool en een licht schuimend sausje.  Het gerecht stijgt ver uit boven wat je vaak met dit product krijgt voorgeschoteld. De wijn: Que Sa Quo 2016 uit de Ardche van de Viognier-druif, die een heerlijke combinatie vormt.

Dat geldt ook voor het traag gegaard buikspek met gekonfijte tomaat en een grote rode garnaal uit Denia – superbe gerecht en met name het spek krokant – droog gegaard is voortreffelijk. De Witte Eger combineert uitstekend. Het is de Toth Fernc Egri Leanika superior 2014, een formidabel glas wijn.

Het  tussengerecht op het andere bord: wagyu stoofvlees in pasta met een verrukkelijke bouillon als saus. De erbij geserveerde, biologische Mainklang Blauburgunder 2015 Demeter Burgenland 13% – licht koel geserveerd, ontwikkelt zich prachtig in het glas, elegant en subtiel.

Ondanks onze keuze voor vier gangen kan de enthousiaste chef het niet laten om ons als extra tussendoortje te laten proeven van ‘een klein stukje’ ree, heel zacht gegaard. Vlees dat smelt op de tong met een niet te dominante maar wel smaakvolle saus. Dat vereist krachtig tegenspel: El Senat de Montsant 2015 – een Spaanse volbloed en een vlezige weelde als perfecte wildwijn.

Dan het échte hoofdgerecht, wilde eend op twee wijzen, een zacht gegaard boutje en een mals rosé gebakken stukje borst. Andermaal scoort de wijncombinatie perfect: Valpollicella Ripasso Classico Superiore 2016.

Het andere hoofdgerecht is krokant op de huid gebakken zeebaars met een klassieke beurre blanc – superbe vis, jaloers makend sappig en vers. Ook hier weer een rake keuze in de vorm van de Chablis Montmains  1er Cru Domaine Simone de Tremblay 2011. Verkwikkend en uiterst zuiver.

Het frisse, smaakrijke dessert met ijs werkt verkwikkend en wordt begeleid door ‘verantwoord zoet’: een Oostenrijkse Berenauslese, PMC Burgenland Heideboden Classic.

Het is al jaren een hot item: zou l’Atelier geen ster moeten krijgen. Die avond van ons in ieder geval. De keuken blijft allesbehalve stilstaan en verwerkt topproducten op een moderne manier. De creativiteit en kennis die gestoken worden in bijzondere wijn-spijs-combinaties, vormen een feest voor iedere gastronoom.

Ambiance

Een moderne inrichting in een historisch pand, met voldoende aankleding voor een warme alles behalve oubollige sfeer.

Menukaart

Er kan gekozen worden uit diverse menu’s van vier, vijf en zes gangen. Plus een aantal klassiekers die als ‘signature van de chef’ op de kaart staan. A la carte is ook mogelijk.

Wijnkaart

De wijnkaart is waarschijnlijk een van de meest gevarieerde, avontuurlijke en uitgebreide exemplaren in de regio en de prachtige glazen onderstrepen de passie voor wijn in dit huis.

 

Markt 9, Gulpen.
Telefoon   043-4504490
www.restaurantatelier.nl

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.