Home > Culinair > Kruisherenhotel eerste vijfsterrenhotel van Limburg

Kruisherenhotel eerste vijfsterrenhotel van Limburg

Auteur: Jo Cortenraedt

Limburg heeft zijn eerste vijfsterrenhotel. Het Kruisherenhotel in Maastricht, onderdeel van de Oostwegel Collection, voldoet volgens Hotelsterren.nl – de officiële uitvoerder in Nederland van de nieuwe Europese Hotel Classificatie – aan de hoogste Europese normen op het gebied van de hotellerie, zo is vanavond bekendgemaakt.

Het 15de eeuwse Kruisherenklooster – het complex werd jaren geleden getransformeerd tot designhotel – staat daarmee op gelijke hoogte met roemruchte Nederlandse slaapgelegenheden als Hotel Des Indes in Den Haag en Hotel Okura, Grand Hotel Krasnapolsky en Sofitel Legend The Grand in Amsterdam.  

 

Sterrenschild
De toekenning van de vijf sterren, en de overhandiging van het officiële sterrenschild dat bij de ingang wordt geplaatst, is vanavond gevierd met een bescheiden bijeenkomst voor relaties van de Oostwegel Collection.

De toegekende vijfsterrenstatus is goed nieuws voor Maastricht. De stad wacht al heel lang op een hotel met de hoogste internationale status. In het verleden was onder meer sprake van de mogelijke komst van een Hilton Hotel, maar besprekingen hierover ketsten steeds opnieuw af.  

Grote steden

Dat Maastricht nu een vijfsterrenhotel heeft, is bijvoorbeeld ook belangrijk voor de kunstbeurs TEFAF. Die hoopt al langer dat de Limburgse hoofdstad ook in de hoogste hotelcategorie een plek krijgt. Met name een groep buitenlandse bezoekers van de beurs, die gewend is om in dergelijke hotels te verblijven, kan op deze manier bediend worden.

De vijf sterren voor het Kruisherenhotel zijn toegekend op basis van de nieuwe Europese Hotel Classificatie (EHC), die sinds begin dit jaar van kracht is en in de plaats gekomen is van de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). In heel het land zijn 27 hotels met vijf sterren. Op een enkele uitzondering na zijn deze gevestigd in – of in de buurt van – de vier grote steden.   

Koninklijke Horeca Nederland
Hotelsterren.nl – de organisatie die de classificatie en de organisatie erachter voor haar rekening neemt – is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Deze belangenbehartiger voor de horeca in Nederland was tot voor kort houder van de Nederlandse Hotel Classificatie en lid van Hotelstars, de Europese Hotel Classificatie.

KHN beschikt over alle officiële classificatiegegevens van Nederlandse logiesverstrekkers. De uitvoering van de Nederlandse en de Europese Hotel Classificatie heeft zij onder de naam Hotelsterren toevertrouwd aan het Centrum voor Publieke Innovatie. Hotelsterren.nl toetst bij aanmelding. Nadat een adviseur een positief besluit genomen heeft ontvangt de hotelier het sterrenschild, dat geplaatst wordt bij de ingang van het hotel. Deze toetsing wordt om de vier jaar herhaald.

Duidelijkheid
Alleen hotels die op Hotelsterren.nl geregistreerd staan mogen zich geclassificeerd noemen volgens de Europese Hotel Classificatie en het sterrenschild voeren.

Het overzicht dat Hotelsterren.nl biedt is bedoeld om duidelijkheid te scheppen binnen de hotelsector. De classificatie helpt bijvoorbeeld internationale gasten die op zoek zijn naar de hoogste mate van comfort een veilige keuze te maken.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.