Home > Culinair > Koninklijke Horeca Nederland praat woensdag met minister: alle horeca open

Koninklijke Horeca Nederland praat woensdag met minister: alle horeca open

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland binnen iets meer dan een maand weer volledig draaien. De eerste fase op de zogenoemde horecaroutekaart die de belangenorganisatie morgen voorlegt aan Micky Adriaansens, de nieuwe minister van Economische Zaken, houdt in dat alle cafés en restaurants in Nederland op 15 januari opengaan, met een toegangsstop om 22.00 uur. Datzelfde geldt voor clubs en discotheken. 

,,Met een nieuwe horecaroutekaart willen we als Koninklijke Horeca Nederland laten zien dat de horeca gefaseerd op een veilige en verantwoorde wijze open kan”, zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts. ,,Wij vinden het vooral belangrijk om te kijken naar wat wel kan, in plaats van wat allemaal niet kan. Als dat ook de insteek is van de nieuwe minister, dan kan het bijna niet anders dan dat we het heel snel eens worden.” 

Dat de nieuwe minister al op haar tweede werkdag tijd heeft vrijgemaakt in haar agenda, is wat KHN betreft hoopgevend. ,,Het is in elk geval een signaal dat ze bereid is om naar ons te luisteren, en dat ze inziet dat wij als sector ook een belangrijke sociaalmaatschappelijke rol te vervullen hebben.”

Juist voor de sociaalmaatschappelijke kant van het verhaal is tot nu toe veel te weinig aandacht geweest, vindt de in Maastricht wonende KHN-voorzitter. ,,Natuurlijk zijn wij er om de belangen van de horecaondernemers te dienen. Maar daarbij gaat om veel meer dan het product dat ze verkopen. De horeca is de huiskamer van de samenleving, waar je naartoe gaat om anderen te ontmoeten, waar je de mooie en minder mooie dingen uit het leven met elkaar kunt delen en waar je naartoe kunt als je je alleen voelt of wanneer in een sociaal isolement zit. Een tweede thuis, waar je van harte welkom bent en waar je de mogelijkheid hebt om betrokken te blijven bij wat er leeft en speelt in de gemeenschap.”

Volgens Beljaarts bewijst de situatie in het buitenland dat de horeca best open kan, als het veilig en gecontroleerd gebeurt. ,,Na Spanje is ook het Verenigd Koninkrijk tot dit inzicht gekomen. En kijk naar België en Duitsland, waar op dit moment veel Nederlanders naartoe gaan. Met het stappenplan dat dat we morgen voorleggen aan de minister, kan de horeca ‘samenzijn’ op een veilige manier faciliteren, zonder dat dit ten koste gaat van de pandemiebestrijding”, aldus de KHN-directeur. ,,We stellen voor om te beginnen met een toegangsstop om 22.00 uur een verplichte placering. Verplicht zitten zou in fase twee, die moet ingaan per 1 februari, kunnen worden losgelaten, met de mogelijkheid om tot middernacht gasten toe te laten. Met ingang van 15 februari zouden wat ons betreft alle restricties moeten worden opgeheven.”

Dat laatste houdt in: normale openingstijden. Gepaste afstand houden en verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, zijn maatregelen die ook wat KHN betreft voorlopig moeten blijven gelden. ,,Door te kijken naar wat wél kan, kunnen we samen toewerken naar een volledige heropening. De horeca is er klaar voor”, aldus Beljaarts. 

Naast het plan voor de heropening op korte termijn, zet KHN in op financiële compensatie voor de horeca zolang er maatregelen gelden. Ook pleit KHN voor een coronaherstelplan én een duidelijke exitstrategie die de horeca duidelijkheid moet geven voor de komende weken, maanden en jaren.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.