Home > Culinair > Koken voor het ziekenhuis en dochtertje leren stappen

Koken voor het ziekenhuis en dochtertje leren stappen

De beperkingen als gevolg van de corona-crisis komen in Belgisch Limburg hard aan. Vrijwel alles zit op slot, in elk geval tot en met 19 april. De Belgische overheid heeft paal en perk gesteld aan alle fysieke activiteiten: wandelen, fietsen of joggen mag alleen nog vlakbij huis. Ook de horeca is hard getroffen. Maar de meeste ondernemers houden de moed er stevig in.

Restaurant 6 Zinnen in Hasselt maakt van een nood een deugd door te koken voor de artsen en verpleegkundigen in het Jessa Ziekenhuis, een van de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen. ,,Zo doen we toch iets nuttigs voor de mensen die onze helden zijn op dit moment.”

Toen op 13 maart duidelijk werd dat alle horeca in België gesloten zou gaan worden, namen ze bij Italiaans restaurant Arlecchino in Hasselt het besluit om te starten met de verkoop van afhaalgerechten plus bijpassende wijnen, buffetten voor bedrijven en home cooking. Na de aanscherping van de maatregelen zijn deze activiteiten tijdelijk onderbroken. De wijnhandel gaat wel onverminderd door. Momenteel past Arlecchino de menu- en wijnkaart aan, zodat ze als ze weer open maken meteen een frisse start kunnen maken.

Bij restaurant De Kwizien aan het Jeneverplein in Hasselt proberen ze hun gasten zoveel mogelijk op te beuren door hen via de social media een hart onder de riem te steken. Op de Facebook-pagina en de Instagram-story van De Kwizien worden onder de noemer ‘dagelijkse kost’, dagelijks suggesties voor recepten gegeven.

Sterrenrestaurant Ogst in Hasselt laat weten gesloten te blijven tot de Belgische overheid de strenge maatregelen wat versoepelt. Maar zelfs als de regering de teugels enigszins laat vieren, zal dat niet onmiddellijk betekenen dat de horeca weer opengaat, verwachten ze bij Ogst. Mede-eigenaar Diederik Herbots ziet in deze tijd van min of meer gedwongen thuisblijven trouwens wel een lichtpuntje: hij heeft nu eindelijk wat meer tijd om zijn 1-jarig dochtertje Marjolein vlot te leren stappen.

Restaurant Rongese in het Hasseltse stadsdeel Runkst laat weten dat op dit moment alles stilligt en dat men druk bezig de situatie goed in beeld te krijgen. Ze houden ons op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Dirk Hendrickx is als eigenaar van drie horecazaken aan de Zuivelmarkt, midden in het centrum van Hasselt, extra zwaar getroffen. De Goei GoestingL’Aperi Vino en Buon’Eatalia moesten van hetene op het andere moment de deuren sluiten. ,,Op 14 maart werden we wakker in een andere wereld. Een wereld waarin het plots stil werd. Lege frigo’s, gesloten deuren en uitgeschakelde muziekboxen namen de plaats in van onze warme gastvrijheid”, schrijft hij op www.hartelijkbedankt.be, een website die de ondernemers special met het oog op de extreme omstandigheden heeft geopend. ,,Dit voelt vreemd aan voor ons allemaal… onwezenlijk zelfs.”

Een tegenslag of een minder jaar, dat in nog tot daaraan toe, aldus Hendricks. ,,Maar een complete sluiting van onze drie zaken zonder te weten wanneer de deuren weer mogen opengaan… nee, een dergelijke crisis heb ik op 32 jaar in de horeca nog niet eerder meegemaakt.”

Om dit verlies een beetje op te vangen, vraagt hij zijn trouwe klanten hem te helpen met de aanschaf van een waardebon die tot het einde van dit jaar kan worden verzilverd. Als dank ontvangen zijn gasten tien procent bovenop de aanschafprijs. ,,Geen liefdadigheid”, benadrukt de ondernemer, ,,maar een win-winsituatie: een beetje ademruimte voor ons en een smakelijk extraatje voor jullie!

Bij restaurant Vivendum in Dilsen-Stokkem (één Michelinster) ligt op dit moment alles stil. ,,Maar we houden ons bezig”, aldus chef-kok Alex Clevers. ,,Er zijn zaken die blijven liggen waar je nu tijd voor hebt. Bijvoorbeeld de administratie, thuis de kasten opruimen, de tuin voorjaarsklaar maken en het terras inclusief het meubilair schoonmaken. Verder proberen we een beetje te wandelen te sporten en helpen we onze dochter met haar huiswerk helpen. En natuurlijk maken we nu lekker eten voor onszelf. Dat geeft positieve energie! Bovendien ben ik nog een oldtimer aan het restaureren! Dus we krijgen onze tijd wel om!”

Vivendum vergeet ook in deze moeilijke tijd de gasten niet. ,,Onze social media loopt gewoon door. We posten regelmatig iets, zoals een recept waar mensen zelf mee aan de slag kunnen. Verder hopen we natuurlijk dat we weer snel open mogen.”

Gastrobar Partaasch in Genk heeft alle activiteiten abrupt stopgezet. ,,Jammer want Partaasch was net lekker in full swing. Het team zit thuis in economische werkloosheid”, zo laat het restaurant weten.

Dat neemt niet weg dat er niets gebeurt. Het team van Partaasch heeft naar eigen zeggen leuke ideeën voor Partaasch Goes Outdoor, een evenement dat als alles goed gaat op vrijdagavond 5 juni van start gaat. Het wordt een pop-up zomer-gastrobar- en restaurantconcept met terras en zicht op de waterpartijen van de Stiemerbeekvallei, het monumentale mijngebouw van Thor Central en het Urban Park. ,,Op dit moment is het team volop bezig met de samenstelling van de menukaart. Deze periode is dan ook goed om alvast de meest creatieve gerechtjes te bedenken en te kijken hoe dit op een verrassende manier kunnen worden gepresenteerd.”

Bij ROSCH zitten ze niet stil, in tegenstelling. Het Hasseltse restaurant heeft één van hun gerechten tijdelijk beschikbaar gemaakt voor take away en dat is hun fairybread ROSCH. Mensen die nog nooit bij ROSCH zijn geweest zegt dat wellicht niet zo veel; dit is hét signatuur dessert van het restaurant met onder anderen popcorn en mango. Tijdelijk is dit in taart-vorm beschikbaar. ,,Voor mensen die eens een andere verjaardagstaart willen!” maar uiteraard zijn ook mensen die niet jarig zijn welkom om dit magisch taartje mee naar huis te nemen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.