Home > Culinair > Klimt Limburg omhoog in de nieuwe Michelin-gids ?

Klimt Limburg omhoog in de nieuwe Michelin-gids ?

De gastronomische restaurants hebben er extra lang op moeten wachten, het moment dat Michelin de Nederlandse gids 2022 presenteert. Maandag gaat dat gebeuren in Amsterdam en deze keer weer ouderwets ‘live’,  nadat het vorig jaar digitaal moest vanwege corona.

Ongetwijfeld zal het theater De la Mar uitpuilen met zowat alle topchefs van het land en hun teamgenoten. De Maastrichtse Simone van Trier verzorgt traditioneel het hele spektakel en zal dat ongetwijfeld weer met verve doen.

Voor Limburg wordt het spannend. Elf zaken hebben momenteel een of meer sterren. Het afgelopen jaar was nieuwkomer Brut172 van Hans van Wolde de grote winnaar met twee sterren in één klap.

Deze keer loopt zich een zestal chefs warm om zich te kunnen aansluiten bij de collega’s die al deze hoogste eer in de culinaire wereld behaald hebben. Ze zullen zeker niet alle zes beloond gaan worden dit jaar, Michelin is zuinig en wil niet met sterren strooien alsof het pepernoten zijn.

Van noord naar zuid hebben we de afgelopen periode bij zes restaurants gemerkt dat daar ambities richting leven. Te beginnen bij Damianz in hotel het Arresthuis in Roermond. Chef Jeroen van Gansewinkel heeft in het verleden al een ster gekookt bij het toenmalige Cucina del Mondo in Heerlen. Bovendien wordt hij gestimuleerd door hoteldirecteur Rob Polman.

Dan zakken we naar Zuid-Limburg waar de nieuwe eigenaren van Château Wittem met forse investeringen gezorgd hebben voor een kwalitatief hoogstand kader waarin de nieuwe chef Guido Braeken, met ervaring bij Beluga Loves You en La Butte aux Bois / Ralph Berendsen, de kans krijgt om zijn eigen stijl door te zetten.

Nieuwe generatie loopt zich warm

In dezelfde gemeente heeft chef Hans Kinckartz van restaurant Atelier in Gulpen de hoop op een ster de laatste jaren bijna opgegeven, omdat hij al zo vaak als kanshebber werd getipt. Niettemin houden we ‘m nog op onze lijst, de vele klanten van Atelier zijn heel enthousiast over de geboden kwaliteit.

In Maastricht azen maar liefst drie zaken op een ster, naast al de drie bestaande sterrenzaken. Château Neercanne wil dolgraag de enkele jaren geleden verloren gegane ster terugwinnen. Sinds een jaar voert chef Robert Levels de regie in de keuken. Een heel stabiele en creatieve kok met een rijke ervaring bij onder meer Hans van Wolde, Toine Hermsen en Ralph Berendsen.

Het nieuwe restaurant Studio van Gilbert von Berg (voorheen Château Neercanne) weet heel wat tongen los te maken in Maastricht, met een geheel eigen stijl en formule. De kleine zaak in het stadsdeel Wyck is ‘hot’ bij heel wat fijnproevers.

Jeugdig talent zit er ook in restaurant Au Coin des Bons Enfants. Chef en mede-eigenaar Timo Reichelt voert een klassieke Franse keuken met de focus op de allerbeste producten.

Opvallend jonge chefs bij deze kanshebbers en dat is op zich al goed nieuws, want een paar jaar geleden dreigde Limburg even in te sukkelen en vertrok heel wat talent naar de Randstad. Er is hoop dat er maandag een nieuwe impuls komt voor de Limburgse gastronomie. Al is het ook altijd oppassen dat de bestaande sterrenzaken hun status behouden. Want ook dat is al een uitdaging bij Michelin. En dat in een tijd dat – mede door corona – de zoektocht naar goede vakmensen extra lastig is geworden. Aan de gasten ligt het niet, want die hebben laten zien dat ze na de pandemie weer heel graag op niveau buiten de deur willen gaan eten.

Volg maandag vanaf 11u00 de social media kanalen van Chapeau, voor het eerste nieuws over de Limburgse sterren. 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.