Home > Culinair > Kirsten Abels uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023

Kirsten Abels uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023

Kirsten Abels, directeur van BruisendWijnhuis Domein Holset in Lemiers, is uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023. Dat is maandagavond bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy.

De 39-jarige Abels, die op haar wijndomein aan de rand van het Zuid-Limburgse dorp Lemiers (gemeente Vaals) uitsluitend mousserende wijnen van hoge kwaliteit maakt, wordt in het juryrapport geroemd als een veelzijdige vakvrouw met ‘een sterke visie’ en een ‘duidelijke focus op onder andere duurzaamheid’. ,,Ze is een intelligente doorzetter, de grande dame van de Nederlandse bubbels”, aldus de jury.

BruisendWijnhuis Domein Holset staat in Limburg geregeld in de spotlights. Eerder dit jaar ontving de innovatieve onderneming een financiële ondersteuning van LIOF LimburgToerisme, een speciale afdeling van de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij die gericht is op de promotie van het toerisme in de provincie. Het geld mag worden besteed aan de doorontwikkeling van de wijngaard.

Deze zomer nam BruisendWijnhuis Domein Domein Holset bovendien het succesvolle wijngoed Wijngaard Raarberg in Meerssen over van collega-wijnmaker Ralph Huijds. Ook dit kleinschalige bedrijf (1,6 hectare) richt zich uitsluitend op de productie van hoogstaande bubbelwijnen, doch uitsluitend van pinot noir en chardonnay.

De onderscheiding Wijnvrouw van het Jaar wordt jaarlijks toegekend door de Stichting Wijnvrouw van het Jaar. Die maakt zich al jaren sterk voor ‘krachtige, energieke en gedreven vrouwen’, die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Onder meer door de toekenning van de titel Wijnvrouw van het Jaar zorgt de stichting ervoor dat Vrouwen die dat volgens haar verdienen in de schijnwerpers worden gezet.

In 2019 was Birthe van Meegeren de eerste die de bij de onderscheiding behorende award in ontvangst mocht nemen. In de jaren daarna ging de prijs naar achtereenvolgens wijndocent en wijnschrijver Magda van der Rijst (2020), wijndocent, wijninkoper en registervinoloog Claudia van Dongen (2021) en Tatjana Puklavec (2022), directeur van familiebedrijf Puclavek Wines in Slovenië.

Behalve Kirsten Abels waren dit jaar genomineerd: Simonette Loch (docent en bestuurslid van de Stichting Wijnacademie), Margot Los (sommelier café Parlotte in Amsterdam) en Bregje van Valen (Senior Category Manager Wines bij Makro).

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.