Kassa toont geen respect voor horeca met ‘Gratis Kraanwater’-actie
Wel of geen gratis kraanwater serveren? We hebben de discussie nu wel vaak genoeg gehad en ik was er eigenlijk al lang klaar mee. In het restaurant ga ik de confrontatie zelfs niet meer aan met de gast, want hoe je het ook probeert, met deze discussie verlies je altijd. Maar na de aflevering van Kassa (BNNVARA) wil ik er, zoals de flessenwater drinkende Belgen zeggen, nog één lap op geven.
,,Uitgebreid tafelen in een restaurant, maar een glaasje kraanwater kan er niet vanaf.” Zo begint presentatrice Brecht van Hulten op 9 september het laatste deel van een eerste aflevering van een nieuw seizoen Kassa, het consumentenprogramma van BNNVARA. Opmerkelijk dat van Hulten ‘uitgebreid tafelen’ zegt, want dat is nou juist het probleem in de Nederlandse horeca.
Wanneer een doorsnee Vlaming of Fransman uitgebreid gaat uiteten, dan beginnen ze met een aperitief, eten ze twee à drie gangen en drinken ze een fles wijn. Dat hiernaast een carafe d’eau gevraagd (soms wordt zo’n karaf ongevraagd gebracht) wordt kan ik enigszins begrijpen. Ze besteden immers genoeg tijdens een bezoek aan het restaurant, al zal een Vlaming niet snel een karaf kraanwater vragen. Natuurlijk zijn er ook Nederlanders die op deze zuiderse manier uitgebreid uiteten, maar het merendeel doet dit niet.
Zo bewijst ook de redactie van Kassa. De redactieleden maken een reportage waarbij ze ‘undercover’ op zoek gaan naar een restaurant waar men zonder problemen ‘uitgebreid’ kan tafelen mét een gratis glas kraanwater. De redacteur bestelt in het ene restaurant kroketten met brood, een cappuccino en een glaasje kraanwater (want hij heeft dorst). In een ander restaurant bestelt hij een beefroll, een glaasje cola en kraanwater. Een redactrice die met haar man en kind is uit eten, is zelfs zo vrijpostig dat ze alleen een glas kraanwater vraagt, zonder iets erbij.
Hoe moet je hier als horecaondernemer op reageren? Dat vind ikzelf heel moeilijk. Je kunt moeilijk aan de ene tafel wel gratis kraanwater serveren en aan de andere niet. En omdat veel Nederlandse restaurantbezoekers, net zoals de Kassa-redactrice een hele avond op een glas water kunnen teren, besluiten veel horecaondernemers om gewoon helemaal geen gratis kraanwater te serveren.
Als reactie op het weigeren van het serveren van gratis kraanwater voert Kassa de Waterkaart in. Een kaart waarop alle kijkers kunnen aangeven waar je wel en waar je geen kraanwater krijgt. Een ontzettend respectloos initiatief van Kassa tegenover het horecapersoneel als je het mij vraagt, vooral omdat ze in het programma niet de kant van de horecaondernemer laten horen. Aan alle mensen die deze kaart invullen op de Kassa website wil ik graag uitleggen waarom we in restaurants zo moeilijk doen over het serveren van gratis kraanwater.
Want wat kost dat glas kraanwater nu eenmaal? Helemaal niks zou je denken, maar voor ons in de horeca zijn er wel kosten verbonden aan het serveren van een glas kraanwater. In eerdere opiniestukken is wel gezeurd over de afschrijving van de stoel waarop je zit of over het wassen van het glas in de poleermachine, maar zelf zou ik graag de focus leggen op de kosten van het personeel.
De horeca heeft een groot tekort aan personeel. ,,Wie wil nu zo hard werken voor zo weinig geld”, stellen veel mensen zich de vraag. Maar de waarheid is dat als de gast niet méér wil betalen voor de producten, de lonen niet hoger worden. Het betalen van een glas kraanwater helpt om het loon van het meisje dat het water brengt te betalen, zij moet immers altijd worden betaald. Of de gast nu kraanwater drinkt of wijn.
Ik geef toe, in de horeca zien we liever dat de gast iets anders drinkt dan een glas kraanwater. Niet alleen om het geld, maar ook om de gast te laten genieten van al die mooie producten die we in huis hebben.
Mocht een gast nu écht een glas kraanwater willen, dan kan dat natuurlijk. Want we begrijpen dat sommige gasten een goede reden hiervoor hebben, zoals het creëren van bewustzijn voor het milieu. Wel vind ik het meer dan logisch dat de gast betaalt voor dit glas kraanwater. Je maakt tenslotte gebruik van een dienst en voor die dienst moet gewoon betaald worden. Net zoals je bij de schoonheidsspecialiste voor je behandeling betaalt en zoals je bij de advocaat betaalt voor een telefonisch consult. Voor niks gaat immers de zon op. En nee, dit heeft niks te maken met de gastvrijheid van de gastheer of gastvrouw!
Mocht je nu binnenkort gaan uiteten, bestel dan een mooi aperitief, geniet van een driegangenmenu en kies een mooie fles wijn van de wijnkaart. Geniet en laat de Nederlandse krenterigheid achter je, dan krijg je misschien net als de Fransen een carafe d’eau bij je eten. Daar is geen ‘Kassa Waterkaart’ voor nodig.