Culinair|Wijnen

Kansen en uitdagingen voor de hybride druif

Laatst gaf ik een proeverij met diverse wijnen uit Nederland en België. De lezer van mijn blogs weet dat ik graag met lokale wijnboeren werk. Nu werken velen van hen met ‘klassieke’ druivenrassen, met als wijnstok vitis vinifera.

Met de vinifera wijnstokken wordt de meeste wijn in de wereld geproduceerd, al zijn er vele andere soorten vitis ontdekt, nadat de ziekte phylloxera in Europa aan land kwam, waarbij in 1863 de eerste schade kenbaar werd.

Deze gelijknamige luis die zich voedt met de wortels van druivenstokken, is verantwoordelijk voor de meeste schade ooit aan wijngaarden. Dit kwam vooral omdat er geen bestrijdingsmiddel of andere oplossing voor te vinden was. Alleen in Frankrijk heeft deze druifluis 2,5 miljoen hectare aan wijngaarden verwoest. De oplossing bleek om een vitis vinifera-stok op een andere onderstok met wortels in de grond zetten. Deze onderstokken moesten resistent zijn tegen de verwoestende luis. Deze resistente soorten kwamen met name uit de Verenigde Staten, net zoals phylloxera zelf.

Nadat de wereld kennis had gemaakt met veel meer soorten wijnstokken naast het vinifera type, kwam ook de ‘hybride’ druif in beeld. Dit is het combineren van een vitis vinifera-stok met een andere druivenstok om tot een betere stok te komen. Maar wat is een betere druivenstok? Minder problemen met ziektes en schimmels? Voor veel wijnboeren zeer begrijpelijk, kijk maar naar dit oogstjaar met vorst in het voorjaar, zeer warme weken en heel veel weken vol met regen.

Velen van u zullen veel van druivenrassen kennen, sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon en ga zo maar even door. Hybride rassen zijn veel minder bekend. Vidal blanc wordt bijvoorbeeld in Canada veel gebruikt voor een hoge kwaliteit Icewine, waarbij de druiven zeer laat in het jaar, en bevroren worden geoogst. Andere aanplantingen van druiven zoals regent, cabernet cortis en monarch zien we stijgen.

Met de proeverij serveerde ik de Wilde Rode, van Dassemus in het Noord-Brabantse Chaam. Smaakvol en een verrassing voor de wijnproevers die regelmatig een wijn uit Nederland drinken. Deze wijn is gemaakt van hybride druivenrassen; rondo, cabernet cortis, cabernet cantor, monarch en baron.

Ik betwijfel of deze druiven rassen ooit de naam, faam en kwaliteits niveau’s gaan halen van sommige vitis vinifera rassen. Op dit moment vind ik dat de meeste wijnen van hybride rassen achterlopen qua complexiteit, smaak en vooral drinkplezier. Maar zoals in het geval van de Dassemus is de prijsklasse aanzienlijk lager dan de concurrentie van klassieke druivenrassen en is het een glas dat ik met plezier drink. De verhouding in prijs en kwaliteit is in dit geval wel juist. We moeten deze rassen dan ook niet afschrijven, maar er is nog een hoop werk aan de winkel voor de boer die hier op inzet!

Sommelier Adriaan Visser
Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws