Home > Culinair > K-Kanne Resto hip en lekker

K-Kanne Resto hip en lekker

Een paar honderd meter vanaf Château Neercanne gelegen, maar toch zit je al meteen in België. Kanne, het grensdorpje aan het Albertkanaal, is in veel opzichten typisch. De ligging, de taal (Vlaams, net tegen de Waalse taalgrens), de architectuur.

De voertaal in de zaak is weliswaar Nederlands, maar op de website gaat die over in het Engels. En architectuur, daar hebben de eigenaren Pieter Janssen (gastheer) en Bert Frijns (chef-kok) wel wat mee. Het oude pand is radicaal verbouwd. Het is strak, robuust en eigentijds met een glad betonnen vloer, geschuurde mergelsteenmuren en veel glas. De keuken in het midden is een soort van kooktheater, waar drie jonge koks in hoog tempo bezig zijn met mooie verse producten. De pannen vliegen als het ware door de lucht. Ondanks alle harde materialen is de zaak toch sfeervol door details. Enkel de akoestiek heeft te lijden onder de materiaalkeuze, waardoor het geluidsniveau in z’n geheel nogal fors is. Enige geluidsdempers aan het plafond zouden een oplossing kunnen zijn. Dan zou de rustige loungemuziek ook nog beter tot z’n recht komen. Buiten is er aan de voorkant een compact terras, achter in de fraai aangelegde tuin is er meer plaats. Niet vreemd dat we hier een grote green egg tegenkomen. De kleine variant staat binnen midden in de keuken.

De bediening is jeugdig, vlot, attent en hartelijk. Het voorgerechtje van mosselen is meteen raak. Prima kwaliteit schelpdieren, goed gegaard, met een lichte roomsaus met een zuurtje. Lekker fris. Mosselen, maar dan toch even anders. Het andere voorgerecht is een tartaar van zalm – lekker grof gesneden en badend in goede olie. Prima start. We drinken er een witte Domaine Villa Bayard Mathilde 2019 bij. Een avontuur én een verrassing, want het is de eerste oogst van de stokken achter het kleine, charmante hotel Villa Bayard in het verderop gelegen Eben Emael. De wijn is fris en aangenaam met een tikkeltje zoet/zuur-contrast. De roodbaars als hoofdgerecht is vooral vers en mooi gegaard. De variant van bearnaisesaus past er goed bij, evenals de boontjes, koolrabi, courgette en broccoli. In de luchtig geklopte aardappelpuree is zeekraal verwerkt, wat de smaak een verrassende wending geeft.

De bavette is precies goed gegaard, met veel smaak en veel weerstand. Vergezeld van een rijke salade met paddenstoelen, smeuïge frieten en iets (te) zoete mayo, maar een voortreffelijke totaalbelevenis. We hebben gekozen voor een Portugese wijn: Taboadella Villae 2018 (Dao), gemaakt van de inheemse rassen Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro en Tinta Pinheira. Prachtige kleur, goede expressie met gelukkig weinig dan wel oud hout. Vlezige, gestructureerde materie – perfect in balans.

We zijn niet volgepropt dus accepteren we de geste van de patron om eerst even van wat kaas te proeven, die van goede kwaliteit is, om vervolgens over te gaan tot het dessert, een peerbereiding met crunch en vanille-ijs. De natuurlijke smaken voeren hier de boventoon. Het andere dessert: een lekkere fris-zwoele sabayoncreatie. Luchtig romig met wat krokante bessen als contrast.

Wij zijn niet overvoerd, we hebben vooral geproefd van pure smaken, gepresenteerd in een dynamisch kader. Kanne is een dorp, maar dit had ook in Parijs of Londen kunnen liggen.

De menukaart van K-Kanne is vrij beperkt, wat we een goed teken vinden. Een grote kaart met tientallen gerechten wekt tegenwoordig enige argwaan. Zijn zóveel verse producten in huis? En ook zoveel koks die ze vers kunnen bereiden? Niet onmogelijk, maar daar komt dan heel veel bij kijken, als het tenminste vers moet zijn. Vers is het zeker in deze zaak; je zit er als gast met je neus bovenop.

Bij K-Kanne heb je bij elke gang de keuze uit een paar gerechten. Qua prijsniveau doen de voorgerechten rond de 15 euro, de hoofdgerechten rond de 25 euro. De keuze in wijn is niet overdreven, maar het aanbod is wel de moeite waard en de prijzen zijn vriendelijk. Over de selectie is goed nagedacht; met enthousiasme wordt de gekozen wijn toegelicht. En buiten de kaart om zijn er ook nog wat suggesties. Het glaswerk is in orde, dat geldt ook voor het servies

Statiestraat 43, Kanne-Riemst (BE) – k-kanne.be

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu