Home > Culinair > Jong Limburgs culinair talent in het zonnetje

Jong Limburgs culinair talent in het zonnetje

‘Too close to call!’ Deze bekende Engelse uitdrukking die aangeeft dat de finalisten wel heel dicht bij elkaar zaten, en dat het voor de jury nog een hele opgave was om een uiteindelijke winnaar aan te wijzen, klonk gisteravond meermaals in het Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Daar werden, als prominent onderdeel van de tweede editie van het Limburg Culinair Gala, een avond waarop de betere gastronomie van Limburg een podium krijgt, vijf jonge culinaire talenten in het zonnetje gezet. Of liever gezegd zes, want de prijs voor de Beste Jonge Horecaondernemer van Limburg ging naar een duo: Ellis Huijnen en Cederik Pieters van Het Gerecht in Roermond.

De twee jonge gastronomische geweldenaren – zij gastvrouw; hij chef-kok – leerden elkaar kennen bij Toine Hermsen in Maastricht, waar ze jaren geleden beiden werkten. Vorig jaar begonnen ze in de buurt van het oude gerechtsgebouw in de bisschopsstad hun eigen zaak (met de in meerdere opzichten passende naam Het Gerecht), die inmiddels een vaste plaats in de culinaire harten van veel Roermondenaren heeft verworven. De zaak heeft inmiddels zoveel bekendheid dat zelfs Maastrichtenaren er een autorit voor over hebben om te ervaren wat het tweetal in zijn mars heeft.

Jurylid ‘Bediening’ Xavier Cortenreadt, tevens de vlot voor de dag komende spreekstalmeester van het tweede Limburg Culinair Gala (samen met ‘jong presentatietalent’ Daina van Wankum), sprak tijdens de bekendmaking geregeld de wens uit dat al het prijswinnende culinaire talent voor Limburg behouden zou blijven. Een stijlvol flitsend uitgedoste Lotte van Schaik, lid van de witte brigade van Château Neercanne in Maastricht, moest hem wat dat betreft teleurstellen: het Jong Talent Bediening in opleiding vertrekt binnenkort naar Amsterdam. ,,Gelukkig maar voor een stage. Als het goed is zien we haar terug”, gaf haar werkgever Camille Oostwegel jr. – sinds begin dit jaar officieel eigenaar van Oostwegel Collection – desgevraagd als reactie.

Als je de reacties op de bekende recensiesites moet geloven, is uit eten gaan bij restaurant Frunk in Brunssum een ware belevenis. De keuken is er volgens velen een van een verrassend hoog niveau. Het kan bijna niet anders of de jonge kok Matthijs van Hees draagt daar zijn steentje aardig aan bij. Ook de jury, onder leiding van patron-cuisinier Hans Kinckartz van Restaurant Atelier in Gulpen, is die mening toegedaan. Ze liet hem naar huis gaan met de award voor Jong Talent keuken in opleiding. Zijn bereiding van Bresseduif was volgens Hans Kinckartz meer dan de moeite waard. Vooral de saus op basis van zwarte knoflook heeft de doorslag gegeven, aldus de juryvoorzitter. ,,Die was werkelijk subliem.”

Voor Restaurant Rantrée in Maastricht blijft het maar loftuitingen regenen, sinds de zaak van het centrum van Maastricht verhuisd is naar de nieuwe locatie aan de rand van de stad. In januari viel de langverwachte eerste Michelinster. Deze grote mijlpaal werd gisteravond nog eens dunnetjes overgedaan met twee prijzen: die van Jong Talent Bediening ging naar Renaldo Augusto. Zijn keukencollega Simon Vanbuel mocht het pand verlaten met de prijs voor het beste jonge Limburgse keukentalent. Bij de nieuwe Maastrichtse sterrenzaak hadden ze tot nu toe geen tijd vrijgemaakt voor een feestje. Het zal er nu snel van komen, is de verwachting.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.