Culinair

Jeugdige gedrevenheid bij RURA Roermond

tekst Demy Janssen
tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Guy Houben

Roermond beleeft de laatste jaren een culinaire opmars en in die ontwikkeling past ook restaurant RURA, dat pas twee jaar open is, maar toch al naam heeft gemaakt. Het jeugdige koppel Joey Remie en Naomi Habets wil de lat hoog leggen.

In het oudste gedeelte van een stad staan uiteraard de oudste panden, zo ook in Roermond. Het eerste gedeelte van deze zaak is vooral voor de ontvangst en het aperitief, hoewel er bij grote drukte ook nog een heel menu kan worden uitgeserveerd. De meeste gasten zullen naar de voormalige binnenplaats worden gedirigeerd, gezellig ingericht met een goede, sfeervolle verlichting. Vanaf hier heb je een redelijk zicht op de halfopen keuken. De tafels staan ruim van elkaar zodat discretie verzekerd is. De van de bekende beats voorziene loungemuziek is misschien niet helemaal passend, maar dat hangt ook af van je eigen gemoed.

Als aperitief een glas Blanc de Biz, de blanc de blanc van chardonnay en grüner veltliner van het Belgisch-Limburgse wijndomein Cuvelier. Bijzonder elegant, met voldoende body voor bij het drieluik van krachtige en exotische amuses. We gaan voor vier gangen en starten met kreeft met tandoori, foie, kletskop en kers. Die laatste in de vorm van een sorbet. Een gerecht met een oosters tintje, waarbij een prominente rol is weggelegd voor de krokante kletskop. De begeleiding komt van een grauburgunder uit de Pfalz en wel van het huis Ellermann-Spiegel, die voldoende in de zuren zit om de Aziatische invloeden aan te kunnen. De gastvrouw en haar collega zijn niet te beroerd om desgewenst uitbundig over de gekozen wijnen te vertellen.

Ook bij de grüner veltliner Kamptal Reserve van Weingut Steiniger. De wijn verrast in positieve zin, met voldoende body voor de snoekbaars met gerookte prei, paling en katsuobushi. De prei komt zowaar van de barbecue. Iets overheersend maar de geraspte citrusvrucht lost dat grotendeels weer op.

Aan de andere kant van de tafel wordt de frisse auxerrois van Wijngoed Thorn ingeschonken. Die gaat harmonieus samen bij de kruidige rendang – naar het recept van Naomi’s Indonesisch overgrootmoeder – met kokos, gember en mango.

Ook bij het hoofdgerecht mogen we elk apart een keuze maken; de een gaat voor de patrijs, de ander voor de wilde eend. De eend met knolselder, wilde vijg, pompoen en knapperig gebakken witlof. Het prima gegaarde vlees heeft een dakje van crunch gekregen en wordt ondersteund door een contrastrijke saus. In het glas een primitivo uit Puglia, relatief fris en mooi fruitig door het achterwege laten van houtrijping. Dat past prima bij dit gevogelte.

De patrijs krijgt een vertrouwde begeleiding van zuurkool, bloedworst en paddenstoel. Een winters samenspel van warme smaken, een goede cuisson en subtiele saus. De Portugese Terras d’Atler Alicant Bouschet 2020 kan dit gerecht met intense smaken van donker fruit en tonen van chocolade prima aan. Deze wilde vogel wordt ook nog to share geserveerd in de vorm van zacht gegaarde pootjes met ravioli van eekhoorntjesbrood uit ‘Menu Green’ en bloedworst.

Het dessert bestaat uit klassiek vanille-ijs met gebakken appelschijfjes en amandel karamel. Een keurig en creatief gedecoreerd gerecht dat begeleid wordt door een mooie Vendanges d’Autrefois met een ingetogen zoetheid. Rura is een intieme, sfeervolle zaak waar de gasten door zowel de bediening als de keuken enthousiast en gedreven ontvangen worden.

Menuformule

Bij Rura wordt met menu’s gewerkt, namelijk het normale menu of het ‘groene’ menu. Gekozen kan worden uit vier tot zeven gangen en dan zijn de prijzen achtereenvolgens 69, 79, 89 en 99 euro. Dat betekent dat er geen à la carte is. Al kan bij een allergie of anderszins een alternatief geboden worden bij tijdige melding. In het weekend is de zaak open voor de lunch en dan kan ook gekozen worden voor een quick lunch in de vorm van een 2-gangenmenu.

De wijnkaart is in prijsrubrieken ingedeeld, namelijk wijnen onder en boven de 45 euro. Het aanbod is heel behoorlijk, ook in de voordelige categorie en dat is op dit niveau vrij opmerkelijk. Frankrijk en Italië zijn aardig vertegenwoordigd en Limburg staat op de kaart met onder meer Wijngoed Thorn en de Wijngaardsberg. Duitsland, Oostenrijk en Portugal doen goed mee en er kan nog een uitstapje gemaakt worden naar minder bekende wijnlanden zoals Bosnië Herzegovina. Gemiddeld gaan de wijnen hier drie tot vier keer over de kop. Er is ook een beperkte selectie aan open wijnen en uiteraard wordt er een wijnarrangement verzorgd bij het menu. Halve flesjes worden eveneens aangeboden alsmede enkele ‘orange-wijnen’, ook wel natuurwijnen genoemd.

Luifelstraat 32, Roermond (NL) – ruraroermond.nl

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws