Is het geven van fooi in de horeca achterhaald?
,,Hier dit is nog voor jou”, en je krijgt een briefje van twintig in je handen geduwd. Zolang we ons kunnen herinneren is het geven van fooi in een restaurant of hotel een must, maar past het geven van fooi in 2017 nog wel bij de tijd?
Als je er goed over nadenkt is het geven van fooi iets vreemds. Buiten de muren van een hotel of restaurant is fooi uit de maatschappij verdwenen. Diensten als schoenen- of kleermaker verwachten al lang geen extra geldbedrag meer buiten de rekening en de moderne consument zou beledigd zijn neus ophalen bij een opgehouden hand.
Toch wordt bij het binnenstappen van een hotel regelmatig een extraatje verwacht. Vooral bij de hotels in het luxesegment. Denk hierbij aan de valet parking service, piccolo, stoomdienst of roomserice. Bij hele authentieke luxe hotels zijn er zelfs services die je niet meer in 2017 verwacht. Zo werd bij een bezoek aan het toilet bij Waldorf Astoria New York de kraan voor mij opengedraaid, en werden mijn handen gewassen en gedroogd met een zijdezachte handdoek. Een ervaring die voor mij zo vreemd was, dat ik daarna volledig vergat een fooi in de opgehouden hand van de bediende te stoppen.
Niet enkel in het allerhoogste segment van de hotelwereld wordt door het personeel een fooi verwacht; ook gewoon bij een drankje of diner in een restaurant is het geven van een ‘pourboire’ gewenst. Het is zeker niet verplicht, maar het is en blijft toch een teken van waardering. Wanneer je, na een avond de mensen in de watten hebben gelegd, door de gast een extraatje in je handen gedrukt krijgt, is dit zonder meer een erkenning van je prestaties.
Maar is het afronden van de rekening nog wel van deze tijd? Na het serveren van een uitgebreid diner is een fooi zeker op zijn plaats. Net als wanneer je een heel weekend een groep in huis hebt gehad. Maar om nu een scheef gezicht te trekken als mensen geen fooi geven na het snel nuttigen van een drankje in je restaurant of café? Dat is echt nergens nodig. Overigens vind ik het trekken van een grimas na het niet krijgen van een extraatje uit den boze. Het getuigt immers niet van professionaliteit.
Toch moet ik bekennen dat ik de Belg die zijn Duveltje tot op de vijf cent betaalt ook wel een krent vind. Zeker als hij je nog helemaal naar de tafel laat teruglopen voor dat kleine ‘rosje’. En ook ik trek wel eens een wenkbrauw op als die ene persoon van de groep het geld – inclusief fooi – verzamelt, het geld in zijn zak steekt en het precieze bedrag dat op de rekening staat afrekent met zijn bankkaart.
Binnen het team ligt de verdeling van de fooi vaak gevoelig. Soms wordt de fooienpot enkel verdeeld onder het fulltime werkend personeel of krijgen de leidinggevenden meer dan de rest. Elke horecazaak moet zelf kiezen hoe de fooi verdeeld wordt, maar dat iedereen in het team een deel van de fooi krijgt lijkt me wel zo fair. Dus ook de stagiaires.
Fooi geven is zeker nog van deze tijd, mits het geen verplichting is voor de gast en zolang het personeel dat ook niet zo ziet. Dan blijft fooi geven leuk, gastvrij én van deze tijd.