Home > Culinair > In de keuken bij het Limburgs Culinair Gala 2023: Ralf Berendsen**

In de keuken bij het Limburgs Culinair Gala 2023: Ralf Berendsen**

Op maandag 9 oktober 2023 vindt in MECC Maastricht de vijfde editie van het Limburgse Culinair Gala plaats. Deze avond staat opnieuw volledig in het teken van de Limburgse gastronomie en het jonge talent dat er werkt. Voor de gelegenheid zullen wederom vier topchefs samen een (zeven-)sterrenmaaltijd bereiden. Een van die chefs is Ralf Berendsen van het gelijknamige restaurant** in hotel La Butte aux Bois in Lanaken.

Het is voor de eerste keer dat een chef uit Belgisch Limburg – zij het met Nederlandse rootsacte de presence geeft in de keuken van het Limburgs Culinair Gala. Een bewuste keuze van de organisatie, bestaande uit MECC, BBB/Folie Culinaire, Vermaat en Chapeau Magazine, die ook wordt doorgetrokken op de BBB, die in dezelfde week plaatsvindt, in de wedstrijd voor Jong Limburgs horecatalent.

Ondanks het feit dat de van origine Kerkaadse chef Ralf Berendsen wel gewend is om bij La Butte aux Bois voor grote groepen gasten te koken, vindt hij het Limburgs Culinair Gala toch wel ‘spannend’, legt hij uit. „Hans van Wolde, Guido Braeken en ik vertegenwoordigen allemaal twee Michelinsterren. Daarmee is de toon gezet: het niveau is hoog, en dat voor 300 gasten, dat doe je niet elke dag.’’

Berendsen zal tijdens het gala dan ook niets aan het toeval overlaten. Hij neemt zijn volledige team mee naar het MECC. „Keuken én bediening. Op die manier weet ik zeker dat aan de achterkant alles goed gaat en dat de gerechten aan tafel op de juiste manier kunnen worden afgemaakt en toegelicht. De hele beleving moet kloppen, zeker op zo’n mooi evenement als het Limburgs Culinair Gala.’’

Berendsen en zijn team zijn op 9 oktober verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Dat wordt reerug met ‘alles er bij’: kersenrozijntjes, sakurablad, misschien iets van molé. Als bijgerecht wil de chef nog iets met gember doen. De amuse wordt een copy and paste van Chapeaus zomerevenement Chapeau au Château: cornetto van ganzenlever met rode biet en chu-toro van tonijn.

Kaarten voor het Limburgs Culinair Gala kosten 265 euro per stuk of 2650 euro per tafel en zijn te koop via bbbmaastricht.nl/limburgs-culinair-gala

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!