Culinair

Hostellerie de Hamert miste de boot 

tekst Jo Cortenraedt
De culinaire wereld is hard, zeker in Limburg. Dat bleek in december nog toen vier Limburgse restaurants hun Michelin-ster verloren. En het nieuwe jaar is amper begonnen of er is alweer slecht nieuws, namelijk het faillissement van de ooit beroemde hostellerie De Hamert in Wellerlooi.

Het water moet de eigenaren Roger en Monique Smits al langer tot aan de lippen hebben gestaan. De laatste jaren zou er enkel nog verlies zijn geleden.

En daarmee verdwijnt een grote naam uit de Limburgse culinaire historie. Jarenlang gold De Hamert als hét aspergerestaurant van Nederland en kwamen mensen uit heel het land, en niet te vergeten uit Duitsland, de vele varianten aan aspergegerechten proeven.

In de jaren vijftig en zestig was De Hamert een van de topzaken van Limburg en paste dit restaurant in het rijtje van Prinses Juliana, Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants.

Liefst 26 jaar droeg De Hamert een Michelin-ster, toen de bekende chef Herman van Ham in de pannen roerde. In die tijd ontwikkelde zich patron Pieter Smits, die een marketingachtergrond had, bovendien tot een organisatietalent en een goede gastheer. Hij wist met tal van activiteiten en speciale avonden, inclusief live-muziek, veel mensen naar de fraai gelegen zaak te trekken. Pal aan de Maas genoten de gasten van het heerlijke uitzicht en de rust. Bovendien konden ze er blijven slapen in het hotelgedeelte.

Zoon Roger nam het stokje over toen Harald Kok al een hele tijd in de keuken stond. Die vierde in 2017 daar nog zijn zilveren jubileum.

Ook ging De Hamert regelmatig ‘on tour’ door het land om de aspergegerechten te promoten, tot en met het fameuze Nieuwspoortdiner in Den Haag, waar Ministers, Kamerleden en mediamensen op af kwamen.

Maar de markt is veranderd, zo wordt steeds duidelijker. De liefhebbers van de klassieke keuken, van de traditionele inrichtingen en de sfeer ‘van vroeger’,  die raken in de minderheid. De culinaire liefhebbers van vandaag hebben behoefte aan vernieuwing. In de keuken, in het interieur, in alles. En dat is nog niet zo evident. In De Hamert was het interieur nog van vroeger, alles eigenlijk. Niks mis mee, maar het publiek van vroeger is er niet meer. En ook de traditionele bereidingen van asperges en kreeft slaan, hoe lekker ook, niet meer zo aan bij het jongere publiek.

Voor een totale ‘make-over’ van de zaak was er bovendien geen budget. Dus heeft dit historisch adres na 70 jaar, afgelopen december de deuren gesloten. Dat leek toen nog puur vanwege de vakantie, maar een redding zat er toen spijtig genoeg al niet meer in. De Hamert heeft blijkbaar de boot van vernieuwing gemist.

Noord-Limburg heeft gelukkig nog een aantal mooie zaken, ook aan de Maas geleden, zoals de sterrenrestaurants Valuas en Brienen aan de Maas. Daar is de laatste jaren hard gewerkt om met de tijd mee te gaan, zowel in de formule, het comfort als ook het aanbod vanuit de keuken. Een andere keuze dan innoveren is er tegenwoordig niet, wil je in de eredivisie blijven meedraaien. En dat is op zich al een geweldige prestatie als je dat kunt.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws