Home > Culinair > Horeca mist richtlijnen van Mark Rutte

Horeca mist richtlijnen van Mark Rutte

De persconferentie van premier Mark Rutte is voor de horeca uitgelopen op een frustratie. Op social media liegen de reacties er niet om en desgevraagd vertaalt Camille Oostwegel het gevoel dat bij veel ondernemers in deze sector leeft.

„Je zou mogen verwachten dat er iets over onze sector zou zijn gezegd. Niet dat we meteen open zouden kunnen, maar wel iets van een perspectief. We hadden gehoopt op richtlijnen, hoe we ons konden gaan voorbereiden op een heropstart. Maar er is geen enkel vooruitzicht geboden.”

De eigenaar-directeur van de Oostwegel Collection, met tophuizen als Château St. Gerlach, Château Neercanne, het Kruisherenhotel en de Winselerhof, spreekt van een mokerslag voor de hele horecasector. „Wij zijn goed voor heel veel werkgelegenheid. Ik ervaar het als dramatisch dat daar met geen woord over gerept is. We weten nu totaal niet waar we aan toe zijn. Veel collega’s zijn bezig met allerlei voorzieningen voor een anderhalve-metermaatregel. Maar ook daar is niets over gezegd. Dus we weten niet eens of het zin heeft om daar mee bezig te zijn. Langer wachten was de enige boodschap van de premier, heel teleurstellend.”

Camille Oostwegel, die dit jaar het bedrijf heeft overgenomen van zijn vader Camille Oostwegel sr., wijst er ook op dat er weliswaar steunmaatregelen zijn vanuit de overheid, maar dat die voor zo’n lange termijn ontoereikend zijn. „Weer een hele maand erbij, dat is heel erg lang voor onze sector. Ondernemers worden wanhopig. We zijn helemaal op onszelf aangewezen.”

Hij noemt het niet doorgaan van grote evenementen in Limburg zoals Pinkpop, de André Rieu-concerten en ‘t Preuvenemint (althans in augustus) een zware klap voor de hele regio. „Dit wordt een heel zwaar jaar voor de ondernemers en de vele personeelsleden.”

Ook Robin Berben van het bekende Café Sjiek in Maastricht miste duidelijkheid van de minister-president. „Recent riep Rutte alle bedrijfssectoren nog op om na te denken over hoe je om zou kunnen gaan met de ruimte, met het principe van anderhalve meter. En nu worden volledig doodgezwegen. Dat is heel teleurstellend. De overheid moet ons de ruimte geven om creatief mee te denken. Ik was al niet vrolijk na het optreden op televisie van Klaas Knot van de Nederlandse Bank. Die haalde z’n schouders op voor de hele horeca en faillissementen leken hem niet te deren. Ik geloof niet dat die man al eens ooit in een café of restaurant is geweest.”

Morgen is er een ingelaste vergadering van de organisatie van ‘t Preuvenemint. Dit grootste culinaire openluchtevenement van Nederland zou in het laatste weekend van augustus plaatsvinden. Gekeken zal worden of er nog mogelijkheden zijn om het evenement naar een later moment in het jaar door te schuiven, of voor dit jaar helemaal te annuleren.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.