Culinair

Hoe win je een sommelierswedstrijd?

tekst Adriaan Visser

Dezer dagen vond de tweejaarlijkse wedstijd voor de titel ‘Beste sommelier van Nederland’, genaamd Trophée Henriot, plaats. Deze editie is gewonnen door de enorm fanatieke sommelier Lukas Wiegman, die een geweldige prestatie heeft neergezet. Het was ook voor het eerst dat ik een wedstrijd van de andere kant mee kon maken. Dit jaar heb ik meegeholpen in de organisatie en het was ontzettend leuk om deze kant van de wedstrijd te zien. Dit is ook de aanleiding om in deze blog meer informatie te geven over wat er nodig is om zo’n wedstrijd te winnen.

De dag begint vroeg, als de kandidaten stuk voor stuk zenuwachtig binnenkomen. Dan snap ik precies hoe ze zich voelen, omdat ik het zelf ook heb mogen beleven. Ze beginnen met een selectie sterke dranken vanuit heel de wereld die ze ‘blind’ gaan proeven. Daarna volgt een zwaar theorie-examen met meerkeuze vragen en open vragen over wijn, koffie, thee, likeuren, sterke drank, sake en mineraalwaters. Als dit erop zit beginnen de praktijkonderdelen waarbij kandidaten wijnen moeten identificeren en serveren, en wijn-spijs-combinaties moeten maken. Al deze opdrachten vinden plaats onder tijdsdruk, waarbij ook communicatie, gastvrijheid en representatie worden beoordeeld.

Wedstrijd voor ‘beste sommelier van Nederland’ een loodzware opgave

Om deze opdrachten succesvol af te kunnen leggen, is veel tijd nodig in de voorbereiding. Uren studeren op wijngebieden en al het andere wat er gevraagd kan worden. Daarnaast moeten ontelbaar veel wijnen en andere dranken geproefd worden, om deze correct te kunnen analyseren en herleiden naar de juiste herkomst op een examen. Alleen een druif identificeren is niet voldoende, waar in de wereld komt deze vandaan? Is het chardonnay, zo ja waar uit de wereld? Uit Amerika, Australië of uit de Bourgogne? Denk je dat die uit de Bourgogne komt, vertel dan uit welke appellation en welk niveau – is het Chablis en misschien zelfs premier cru? Deze analyse moet plaatsvinden in drie minuten en ook nog eens op een duidelijke manier gecommuniceerd worden naar de jury. Dit jaar proefden de kandidaten een savagnin uit de Jura en een Argentijnse malbec.

Dit jaar is voor het eerst dat ik me rustig voelde, maar ontzettend meeleefde met de kandidaten en hun spanning natuurlijk volledig begrijp. Waarom stoppen sommeliers zoveel tijd en energie erin? Omdat ze beter willen worden in hun vak – en deze wedstrijd geeft ze een kans om zichzelf te testen. Enorm veel respect voor alle vijftien kandidaten; er kan uiteindelijk maar één winnen! En ik ben oh, zo blij dat ik die prijs in 2022 zelf in de wacht mocht slepen, dat is voor een sommelier en wijnliefhebber een ultieme erkenning. Het bewijst ook hoe uniek en veelzijdig het product wijn kan zijn, als je je er echt in verdiept.

Deel dit artikel:

Adriaan Visser

Blog-debuut van een sommelier

Geboren en getogen in de Achterhoek, sinds 2013 studerend, werkend en wonend in het zuiden. Na de hotelschool afgerond te hebben, in Brabant bij Cordial en daarna bij toprestaurant Tribeca gewerkt te hebben, nu weer een paar jaar terug op het honk in Maastricht bij de gebroeders Beaumont. Bij Harry’s verzorgt hij de wijnkaart samen met een groot serviceteam. Zijn werkzaamheden als sommelier zijn gepaard gegaan met wedstrijden en examens in de sommellerie, waarbij hij momenteel bezig is voor het Master Sommelier-examen en afgelopen jaar Nederland mocht vertegenwoordigen op de wedstrijd ‘Best Sommelier of the World’. Adriaan geniet vooral van goede gastronomie. Zo kookt hij graag thuis met een goed glas wijn en ontdekt hij ook graag nieuwe restaurants. Zijn grootste hobby naast gastronomie is hardlopen; dit geeft balans. Al is hij een tikje obsessief: volgend jaar staat weer een marathon gepland. In 2024 hoopt Adriaan, samen met zijn compagnon, een eigen restaurant in Limburg te openen.

Adriaan Visser 's topic(s):

Gerelateerd nieuws