Home > Culinair > Hoe sjiek is jouw ontbijt?

Hoe sjiek is jouw ontbijt?

Auteur: Ellis Visser

Voortdurend hoor ik van mensen dat ze hun ontbijt overslaan. Buiten het feit dat ik me afvraag of dit gezond is – de meningen hierover zijn nogal verdeeld, vind ik het jammer. Het ontbijt kan ervoor zorgen dat je dag als een feestje begint, dus waarom zou je dat moment in hemelsnaam overslaan? Het moge duidelijk zijn: ik ontbijt altijd. Vooral in het weekend pak ik uit, want dan is het extra feest.

Zo gezond ben je niet bezig
De vele mensen die ’s morgens het feest overslaan zullen hier goede redenen voor hebben. Ben je zo’n partypoeper, lees dan vooral verder, misschien ga ik je nog overtuigen. Voor de mensen die wel ontbijten, pas op, deze blog bevat een aantal goede tips. Lees vooral ook verder. De meeste Nederlanders die ontbijten denken gezond te ontbijten. Ik vraag wel eens aan mensen wat ze dan nuttigen bij het ontbijt en vaak hoor ik dan ‘iets met yoghurt en cruesli’ of ‘melk met cornflakes’. Top dat je een ontbijtje maakt, maar dit kan vele malen voedzamer, lekkerder en bovenal: het kost echt niet zo heel veel meer werk.

Zo’n ongezond ontbijt heeft veel negatieve effecten op je eetgedrag de rest van de dag. Je kunt je voorstellen dat wanneer je start met een berg suiker, je lichaam ook sneller weer trek heeft. Suiker is namelijk niet het meest voedzame product. Het zorgt er zelfs voor dat je hormoonhuishouding een flinke opdonder krijgt. Binnen enkele uren krijg je alweer trek en dat zeurende hongergevoel blijft de hele dag aanwezig. Maak ’s morgens dus de juiste keuzes.

Help me
Goed ontbijten is helemaal niet zo lastig. Als je je maar aan de juiste verhouding houdt. Stel je ontbijt samen door altijd vetten, eiwitten en koolhydraten toe te voegen. Als je deze samenstelling aanhoudt zit je gebakken. Varieer hier ook in. Dat klinkt dan misschien weer lastig, maar wanneer je dit in het weekend plant, kan een kind de was doen. Doe je boodschappen goed en zorg dat je voor ten minste drie varianten ingrediënten in huis hebt. Heb je wat tips nodig? Hier komen ze:

1: Griekse yoghurt, halve banaan en een handje nootjes
2: Omelet met twee eieren, wat spinazie en tomaatjes
3: Ei-banaanpannenkoek met rood fruit
4: Groene smoothie met spinazie, banaan en kwark

Ik kan nog wel even doorgaan, maar denk dat bovenstaande tips goed weergeven dat een goed ontbijt helemaal niet lastig hoeft te zijn, als je maar goede inkopen doet.

Geen tijd
Om alle smoesjes de wereld uit te helpen heb ik ook nog een aantal tips voor de mensen die écht de dans willen ontspringen. ‘Geen tijd’ is namelijk de meeste gehoorde smoes als het gaat om ontbijten. Zoals ik al opmerkte kost een goed ontbijt niet per se veel tijd, als je je maar goed voorbereidt. Hier komen nog een paar tips:

1: Denk goed na over welke ontbijtjes je wilt gaan maken en maak een boodschappenlijstje
2: Voordat je gaat slapen bepaal je wat je de dag erna wilt eten en leg je de ingrediënten klaar
3: Wanneer het mogelijk is bereid je ook al wat voor: je snijdt bijvoorbeeld het fruit (wanneer het niet bruin wordt), of vult je bakje alvast met kwark

En last but not least: sta een kwartiertje eerder op. Sinds ik de krant krijg, neem ik echt de tijd om te ontbijten. Dus niet alleen om het te maken, maar ook om het in alle rust op te eten. Vooral dat laatste is ontzettend belangrijk. Schransen en proppen heeft geen positief effect op onze gezondheid. Dus sta morgen eens wat eerder op, maak je ontbijtje en geniet er ook echt van. Ik ga je verzekeren, je dag kan niet meer stuk.

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu