Home > Culinair > Hilariteit omtrent het ‘witte goud’

Hilariteit omtrent het ‘witte goud’

Auteur: Maarten van Laarhoven

Nederland heeft er sinds vorige week een feestdag bij: de Nationale Dag van de Asperge. De dag waarop, zoals de naam al doet vermoeden, alles draait om de veelzijdige witte voorjaarsgroente, wordt jaarlijks gehouden op de dag na Hemelvaart. Vrijdag 6 mei vond de eerste editie plaats. De aandacht was niet meteen overweldigend, maar het initiatief verdient alle lof, vertellen enkele deelnemers.

Groente- en fruitspecialist Gerard Peeters van ’t Trostomaatje in Horst wist even niet hoe hij het had. Uitgerekend op de Nationale Dag van de Asperge stond er een stel uit Twente in zijn zaak, vertelt hij. ,,Ze waren vorig jaar ook hier geweest en hadden asperges bij me gekocht. Nu kwamen ze terug met de klacht dat ze niet te eten waren. Al snel bleek dat die mensen vergeten waren ze te schillen. Ze waren gek op asperges, maar tot nu toe hadden ze ze alleen gegeten uit een potje. En zoals iedereen weet hoef je die niet eerst te schillen.”

In Limburg en Brabant mogen veel mensen dan zijn opgegroeid met asperges en alles wat bij de bereiding van de populaire voorjaarsgroente komt kijken; het neemt niet weg dat elk stukje voorlichting de moeite waard is, aldus Peeters. ,,Hier in de buurt hoef je mensen niet uit te leggen wat je allemaal met asperges kunt doen, maar elders in het land leeft het denk ik minder. Je kunt het een beetje vergelijken met het feit dat veel mensen er nauwelijks meer bij stil staan dat melk van een koe komt in plaats van uit een pak. In het geval van asperges blijft het leuk om mensen die van niets weten te adviseren om eens een kijkje te gaan nemen bij Museum de Locht in Melderslo. Als ze ergens veel informatie hebben, dan is het daar wel.”

In een vaas

Vergeten de asperges te schillen? Ook bij de Hostellerie de Hamert in Wellerlooi, het oudste en tevens beroemdste aspergerestaurant van Nederland, ontvangen ze geregeld gasten die niet weten dat het raadzaam is om de ranke groente voor consumptie uit de schil te halen. ,,Maar het kan nog extremer”, verzekert eigenaresse Monique Smits, terwijl haar gasten in het zonnetje aan het water van een uitgekiend aspergemenu zitten te genieten. ,,Ooit hadden we gasten die hun vrienden wilden verrassen met asperges en vroegen of wij hun een pakketje wilden opsturen. Korte tijd later hoorden we van diezelfde gasten dat de culinaire geste minder goed gevallen was dan ze hadden gehoopt: de betreffende vrienden hadden de asperges in een vaas gezet in de verwachting dat ze gingen groeien. Maar hoeveel geduld ze ook betrachtten; er kwamen geen bloemen uit. Bovendien roken ze niet lekker.”

Eerlijk is eerlijk, de anekdote dateert alweer van een tijdje terug”, aldus Monique Smits. ,,Niettemin is elk beetje extra voorlichting van harte welkom. Elk jaar gebeurt het wel een keer dat we gasten hebben die hooglijk verbaasd zijn. Dan hebben ze bijvoorbeeld een flinke wandeling gemaakt en voortdurend naar boven gekeken, maar nergens hebben ze asperges in de bomen zien hangen. Je gelooft het niet, maar het is echt waar. Het zijn verhalen die we aan tafel altijd weer met veel plezier vertellen.”

Niet te dun schillen

In het pittoreske, vlak aan de Maas gelegen hotel-restaurant – het deed vlak na de Tweede Wereldoorlog nog dienst als smokkelaarscafé – wordt jaarlijks zo’n 5000 kilo van het witte goud verwerkt. Daarbij is er alle ruimte voor een stukje educatie. ,,Gasten die dat leuk vinden, mogen een kijkje in de keuken nemen. We brengen ze graag bij hoe ze asperges moeten schillen: wat ons betreft liever wat minder zuinig dan te dun. Want één velletje kan een mooi aspergegerecht bederven. Vergelijk het maar met een graatje in je keel wanneer je vis eet.”

Wat Dick Seuren, eigenaar van het HUIS van de STREEK in Horst betreft kan een beetje extra voorlichting absoluut geen kwaad, ook al is hij kritisch. In zijn streekspecialiteitenwinkel annex VVV-vestiging in de Steenstraat staat deze maanden alles in het teken van asperges en alles daaromheen. Persoonlijk vindt hij het jammer dat er vooraf niet wat meer ruchtbaarheid gegeven is aan de Nationale Dag van de Asperge. ,,Mijn indruk is dat het nog niet echt leeft en dat is jammer, want voor een ondernemer als ik die werkzaam is in het epicentrum van de aspergeteelt is alle aandacht meegenomen. Wellicht zijn de mensen ook afgeschrikt door het feit dat ze eerst een bon moesten downloaden en die vervolgens moesten uitprinten om te kunnen deelnemen, nog los gezien van de vraag of we een Nationale Dag van de Asperge wel echt nodig is. Maar ja, je moet ergens beginnen. Misschien dat het volgend jaar al een heel stuk soepeler verloopt.”

Voor mensen die nog niet weten wat ze het komend pinksterweekend gaan doen heeft Seuren nog een tip. ,,Op www.aspergedorp.nl vind je alles over het Aspergefeest dat traditioneel op eerste pinksterdag gehouden wordt.”     

Kijk voor uitvoerige informatie over alles wat met asperges te maken heeft op www.aspergecentrum.nl

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu